Jazzman týždňa: Eugen Cicero

Jazzman týždňa: Eugen Cicero
Radovan Baláž

Rumunský klavirista a skladateľ Eugen Cicero sa vo svete preslávil najmä vďaka svojim jazzovým aranžmánom klasickej hudby, výnimočnému absorpčnému talentu v oblasti hudobných štýlov a klavírnej technike. Zanechal po sebe viac než sedemdesiat nahrávok, z ktorých niektoré sa môžu pýšiť spoluprácou napríklad s Berlínskou, či Mníchovskou filharmóniou. Prvýkrát vystúpil na pódiu už ako 6–ročný so symfonickým orchestrom v Kluži a odvtedy až do svojej smrti obdarúval svet svojou hudbou po dobu 41 rokov.

Eugen Cicero sa narodil 26. júna 1940 v Kluži (Vad, Rumunsko). Jeho výnimočné hudobné nadanie sa začalo prejavovať už vo veľmi mladom veku. Ku klavíru sa dostal keď mal štyri roky a učili ho jedni z najrenomovanejších učiteľov v krajine. Za svoju brilantne citlivú techniku vďačil Aurelií Cionca, zatiaľ čo Ana Pitis ho uviedla do štúdia virtuóznej hry zosobnenou v dejinách hudby postavou Franza Liszta. Vďaka skvele zvládnutému interpretačnému remeslu a nadaniu si neskôr vyslúžil prezývku „Mr. Golden Hands“.

Cicero navyše študoval inštrumentáciu a kompozíciu na národnom konzervatóriu v Bukurešti. Koncertná a ani akademická kariéra sa mu však nepozdávala, pretože považoval obe tieto životné úlohy sa príliš obmedzujúce. Kľúčovou hudobnou filozofiou pre Cicera bolo, že sa stal otvorený všetkému novému, a že si zanechal slobodného ducha pri vývine svojho umenia. Postupne objavoval swing a zistil tak, že je pre neho čarovným zdrojom inšpirácie. Prvé jazzové kvinteto založil keď mal 18 rokov. V 60. rokoch ho toto očarenie zaviedlo v rámci turné až do východného Berlína, z kadiaľ neskôr utiekol do západného Berlína a Švajčiarska. Berlín bol horúcim kotlom, v ktorom sa začínal formovať európsky jazz. Práve tu objavil hudobníkov, ktorí ovládali viacero rôznych štýlov hry a vďaka svojmu absorpčnému talentu dokázal nasať a preniesť do vlastného spôsobu hrania. Dôkazom toho je aj výpoveď jeho priateľa, skladateľa Vladimira Cosmu v dokumente jeho syna Rogera Cicera - My Father's name: "Mal som ruský magnetofón, na ktorom som často nahrával skladby, ktoré vysielalo Radio Voice of America. Za tri dni sa zastavil Eugen vypočuť si zopár nahrávok. Za desať dní sa opäť vrátil a sadol si rovno za klavír a začal hrať. Mal som pocit ako keby predomnou hrá sám Oscar Peterson..." Čoskoro jeho osobný štýl kryštalizoval a vytvoril tak symbiotický súlad medzi klasickou hudbou a jazzom.

Verejnosť reagovala na Cicerovu charakteristickú hru na klavír veľmi pozitívne a entuziazmus sa rýchlo šíril ďalej do sveta. Jeho receptom na úspech boli aranžmány barokových, klasických a romantických kompozícií, ktoré sa svojim nákazlivým swingom a sofistikovanými harmóniami stali nadčasovými majstrovskými dielami.

V roku 1976 mu bola udelená „Deutscher Schallplattenpreis“ za aranžmány skladieb Franza Schuberta. Okrem mnohých domácich a zahraničných vystúpení sa objavil aj na televíznych obrazovkách. Na turné po Japonsku si získal srdcia mnohých skalopevných fanúšikov. Kritici, rovnako ako aj fanúšikovia a milovníci hudby, dokázali oceniť vysokú kvalitu jeho hrania a aj po 21. rokoch od jeho smrti je Cicero značkou výnimočnej klavírnej virtuozity, rytmického cítenia a nevyčerpateľne invenčného génia.

 

Autor: Radovan Baláž

Zdroj: www.highresaudio.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...