Jazzman týždňa: Hadrien Feraud

Jazzman týždňa: Hadrien Feraud
Tento mladý basgitarový fenomén je samouk. Ako tvrdí, škola ho nikdy príliš nemotivovala a jediná výučba ktorú podstúpil, bola s basgitarovým majstrom Dominique Di Piazzom. Vtedy mal iba asi 16 rokov, no už v tom čase bol na ceste stať sa virtuózom na svojom nástroji.
 
Hadrien Feraud sa narodil  dňa 16. augusta 1984 v Paríži. Jeho rodičia, obaja hudobníci, ho obklopili hudbou všetkých druhov už v ranom veku. Hadrien tak ihneď mohol nazrieť do sveta rock n' rollu, blues, funk, new wave a samozrejme jazzu. Spočiatku flirtoval s bubnami a gitarou, na ktorú ho učil hrať otec. No keď mal 12 rokov, zaujala ho basgitara. Hovorí, že za to môže nahrávka fusion skupiny Weather Report s basgitarovou legendou Jacom Pastoriusom. Ten sa rýchlo stal Hadrienovým najväčším vzorom a inšpiráciou a určil tak ďalšie hudobné smerovanie mladého Francúza.
 
Nad štúdiom hry Jaca Pastoriusa strávil bezmála 5 rokov. „Jaco mi dal slobodu. Naučil ma na basgitare spievať a naučil ma na nej vrčať.“
 
V roku 2001 vystúpil Hadrien na in memoriam koncerte venovanému francúzskemu kontrabasistovi Francois Jenny-Clarkovi, jednému z najvýraznejších postáv európskeho jazzu. Publikum bolo plné hudobných majstrov, vrátane basgitaristov Richard Bonu a Dominique Di Piazzu. Hadrienov výkon v nich zanechal dojem.
 
Motivovaný basgitarista nasledujúci rok založil trio, ktoré sa volalo Le Cartel. S touto zostavou sa mu podarilo dostať sa prvýkrát aj na zahraničné pódia. V roku 2003 sa stal finalistom súťaže Euro Bass Day vo Verone a v roku 2004 vyhral francúzsku súťaž „Haut les basses.“
 
Správy o famóznom basgitaristovi sa čoskoro rozšírili a zlomový moment pre Hadriena nastal, keď v roku 2005 dostal ponuku od gitaristu Johna McLaughlina nahrať dve skladby do jeho albumu „Industrial Zen“. Jednou z nich sa napokon stala skladba „For Jaco“ (pre Hadriena symbolický názov), ktorá ukazuje basgitaristové majstrovstvo a je aj predzvesťou jeho neskoršej tvorby v znamení energického jazz fusion. McLaughlin si Hadrienovu hru natoľko obľúbil, že ho zavolal na svoje ďalšie turné po Spojených štátoch.
 
V roku 2006 dokončuje svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom „Hadrien Feraud,“ na ktorom môžeme počuť Johna McLaughlina i spomínaného Di Piazzu, s ktorým sa Francúz spriatelil. Nahrávka má ostatne hviezdne obsadenie celkovo a štýlovo vychádza, ako bolo spomenuté vyššie, z odkazu Weather Report i albumu Industrial Zen.
 
Dnes, o vyše desať rokov neskôr, je Hadrien Feraud medzinárodne uznávanou basgitarovou hviezdou, ako aj tvárou niekoľkých výrobcov basgitár a basgitarového príslušenstva. Čo je však dôležitejšie, má na konte ďalší sólový album s názvom „Born In The 80s,“ v ktorom počuť jeho k lásku k filmovej hudbe ako aj k hudbe 80. rokov. Hadrien sa v ňom oproti svojmu debutu štýlovo posunul ďalej. Ako sideman má na konte spoluprácu s Chickom Coreom, Lee Ritenourom, Hiromi, čím sa zoznam zďaleka nekončí.
 
Hoci je známy aj vďaka svojej bleskovej technike, virtuóz dodáva: „Je veľmi dôležité myslieť v prvom rade na hudbu a ostať muzikálny, tak ako v rýchlych behoch, tak aj v doprovodných linkách. A netreba sa báť stráviť hodiny snažiac sa dostať von to, čo vám znie vo vnútri. Odhliadnuc od toho, či je to logické alebo nie.“
 
 

 

 

Ďalšie články

Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Recenzia CD: Vizváryho pocta basgitarovej legende
Klavirista a skladateľ Eugen Vizváry vydáva svoj v poradí druhý album. Je zvláštny tým, že ho...
Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Al Di Meola: Vždy hovorím publiku, že ma vidí hrať elektrickú hudbu posledný raz
Rozhovor s Al Di Meolom, 9.6.2015, Bratislava   Al Di Meola (1954) je mimoriadne produktívny...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...