Jazzman týždňa: Jim Hughart

Jazzman týždňa: Jim Hughart
Viete, čo má spoločné album “For Django” Joe Passa z roku 1964 a “Still Unforgettable” Natalie Cole z roku 2008? Basistu! Tohtotýždňový jazzman je z kategórie sidemanov, teda hudobníkov, ktorých kariéra pozostávala predovšetkým z doprevádzania sólistov a lídrov. Kontrabasista Jim Hughart sa o spodné frekvencie staral skutočným velikánom a na scéne v LA bol prvý, na koho ste pomysleli, keď ste hľadali hráča do štúdia. Jeho kariéra trvala vyše 40 rokov a za túto dobu stihol spolupracovať s hudobníkmi a hudobníčkami ako Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Joni Mitchell, Natalie Cole, ale aj Celine Dion. Dĺžka zoznamu albumov, na ktorých sa podieľal, hovorí za všetko.
 
Jim Hughart sa narodil v meste Minneapolis v štáte Minnesota, 28. júla 1936. Je synom kontrabasistu, ktorý pracoval v orchestri, a tak sa ku kontaktu s nástrojom dostal už v útlom veku. Vyštudoval kompozíciu a teóriu na univerzite v Minnesote a začal pracovať ako kontrabasista v armádnom symfonickom orchestri. Počas pôsobenia v armáde sa spriatelil s velikánom jazzového kontrabasu, Rayom Brownom. Ten ho po skončení vojenskej služby ihneď odporučil ďalšej jazzovej hviezde, Elle Fitzgerald. Hughart tak začal aktívne koncertovať po Amerike a nahrávať v štúdiach. Po skončení tohto angažmá sa v roku 1964 presťahoval do Los Angeles a rýchlo si vybudoval reputáciu špičkového štúdiového hráča. Medzi 60. a 80. rokmi nahral basové linky do väčšiny albumov Joea Passa a Toma Waitsa.
 
Keď sa presťahoval do LA, začal sa venovať aj hre na basgitare. Jeho učiteľkou bola Carol Kaye, zrejme najvýznamnejšia štúdiová basgitaristka na západnom pobreží (pozri fenomén skupiny Wrecking Crew). Vďaka nadobudnutej zručnosti na elektrickom nástroji sa mohol Hughart naplno ponoriť aj do sveta populárnej hudby a pridať sa ku skupine hudobníkov, ktorí zotierali hranice medzi jazzom a popom. Popri albumoch Joea Passa a Elly Fitzgerald ho preto môžeme počuť napríklad aj na nahrávkach The Monkeez, Joan Baez, Raya Charlesa alebo spomínanej Celine Dion.
 
Jim Hughart účinkoval na viac ako 200 albumoch a nahrával basu do hudby pre viac ako 300 filmov. Dnes pracuje v rámci svojho bydliska, ktorým je stále Los Angeles, California.
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: The Wrecking Crew
Z nadpisu je asi zrejmé, že tohtotýždňové vydanie Jazzmana týždňa nebude celkom tradičné. Dnes...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...