Jazzman týždňa: Joshua Redman

Jazzman týždňa: Joshua Redman
Patrik Gömöri

Stal sa jedným z najuznávanejších jazzových umelcov, ktorí sa objavili začiatkom 90-tych rokov. Narodil sa 1. februára 1969 v kalifornskom meste Berkeley, je synom legendárneho saxofonistu Dewey Redmana a tanečnice Renee Shedroff. Od mlada bol obklopený a vnímal  rôznorodú hudbu cez jazz, klasiku, rock, soul. Keď mal deväť rokov začal sa učiť hrať na klarinet a neskôr sa dostal k svojmu hlavnému nástroju. Saxofonista Joshua Redman.         

V roku 1991 vyštudoval Harvard University v odbore sociálnych štúdií a stal sa členom  Phi Beta Kappa Society, jednej z najstarších čestných spoločností pre slobodné umenie a vedu v USA. Bol prijatý aj na Yale Law School, ale svoj nástup si odložil o jeden rok. Niektorí z jeho priateľov, bývalých študentov Bostonskej Berklee College of Music sa medzičasom presťahovali do Brooklynu, hľadali ďalšieho spolubývajúceho na pomoc s nájmom. Redman prijal ich pozvanie a takmer okamžite sa ocitol v newyorskej jazzovej scéne. Začal pravidelne navštevovať jam sessions a koncertovať s niektorými z popredných jazzových hudobníkov, napríklad s Peter Bernsteinom, Larry Goldingsom, Kevin Haysom, Roy Hargrovom, Geoff Keezerom, Leon Parkerom. Po piatich mesiacov jeho pôsobenia v New Yorku vyhral prestížnu súťaž Thelonious Monk International Saxophone Competition. Bol to len jeden z viacerých viditeľných úspechov, ktoré dosiahol za veľmi krátku dobu. Onedlho začal Redman nahrávať a absolvoval turné s jazzovými majstrami, ako Jack DeJohnette, Charlie Haden, Elvin Jones, Joe Leuvene, Pat Metheny, Paul Motian a Clarkom Terrym. Bolo to pre neho obdobie obrovského rastu, neoceniteľných skúsenosti a inšpirácie.           

Svoj život začal plne venoval iba hudbe, rýchlo podpísal kontrakt s Warner Bros. Records a vydal svoj prvý album, nazvaný Joshua Redman na jar roku 1993, za ktorý následne získal Redman svoju prvú nomináciu na ocenenie Grammy. Onedlho si pri nahrávaní ďalšieho albumu pozval na spoluprácu hudobnú špičku a vytvoril all-star obsadenie, gitara Pat Metheny, kontrabas Charlie Haden a bicie  Billy Higgins.         Absolvoval turné s Pat Methenym v druhej polovici toho istého roka. Jeho ďalšia nahrávka, album MoodSwing, vyšiel v roku 1994. Po prvýkrát predstavil Joshua svoju stálu kapelu, obsahujúcu troch mladých hudobníkov. Neskôr sa z nich stali jednými z najdôležitejších a najvplyvnejších umelcov v modernom jazze, klavirista Brad Mehldau, kontrabasista Christian McBride a bubeník Brian Blade. V neskorších obdobiach sa tam prestavili aj ďalší hudobníci, gitarista Peter Bernstein, klavirista Peter Martin a kontrabasista Chris Thomas.

Vďaka veľmi vydarenej sérii nahrávok Spirit of the Moment - Live vo Village Vanguard (1995), Freedom in the Groove (1996) a Timeless Tales for Changing Times (1998) sa Joshua Redman etabloval ako jeden z najviac konzistentných a najúspešnejších kapelníkov a do svojho inštrumentára pridal aj alt a soprán saxofón.  

Svoj druhý kvartet založil v roku 1998. Po jeho boku sa objavili klavirista Aaron Goldberg, kontrabasista Reuben Rogers a bubeník Gregory Hutchinson a vydali album Beyond (2000) a Passage of Time (2001).  O rok neskôr začal smerovať svoje jazzové cítenie prostredníctvom novej inštrumentácie a založil The Elastic Band, trio založené na groove s keyboardistom Sam Yahelom a bubeníkom Brian Bladom. Ich prvý spoločný počin bol album Elastic v roku 2002. Na poste bubeníka sa objavil nový hudobník, Jeff Ballard a zohral ústrednú úlohu pri ďaľšom albume Momentum (2005), za ktorý získali nomináciu na ceny Grammy.           

Onedlho nato vydal cez vydavateľstvo Nonesuch prvý „piano-less“ album Back East (2007) v triu s tromai rytmickými sekciami Larry Grenadierom Ali Jacksonom, Christian McBridom a Brian Bladom, Reugen Rodgersom a Eric Harlandom a troma veľmi špeciálnými saxofónovými hosťami Chris Cheekom, Joe Lovanom a Joshuovým otcom Dewey Redmanom. V roku 2009 začal spolupracovať so zoskupením James Farm, po boku klaviristu Aaron Parksa, kontrabasistu Matt Pennana a bubeníka Eric Harlanda. Oproti jeho triu Elastic Band sa s týmto projektom zamerali skôr na tradičný akustický jazzový kvartet avšak s progresívnymi prvkami a moderným zvukom. Vyústením ich práce boli dva albumy James Farm (2011) a City Folk (2014). Zatiaľ posledným albumom, ktorý Joshua vydal je Nearness (2016) v duu s Brad Melhaudom.    

Na svojom konte ma spolupráce s desiatkami vynikajúcich jazzových hráčov. Objavil sa po boku Ray Browna, Dave Brubecka, Chick Coreu, Jack DeJohnetteho, Herbie Hancocka, Roy Hargrova, Marcus Millera, Nicholas Paytona, Dianne Reeves a mnohých ďalších. Bol dvakrát nominovaný na cenu Grammy, a získal najvyššie hodnotenia kritikov a čitateľov magazínov DownBeat, Jazz Times, Village VoiceRolling Stone. Napísal hudbu do filmu režiséra Louis Mallesa s názvom Vanya on 42nd Street a ako hráč sa objavil aj pri filme Robert Altmana Kansas  City.

Je hra je ovplyvnená majstrami starších období, John Coltranom, Ornette Colemanom, Cannonball Adderleyom, skupinami The Beatles, Eart, Wind and Fire, The Police, Led Zeppelin, Princom,  a napríklad aj Arathou Franklin. Saxofón ako nástroj si zamiloval počas jeho oddaného pôsobenia v Berkeley High School Jazz Ensembe v rokoch 1983-1986, v tej dobe však ešte vôbec nemyslel na to, že jedného dňa bude profesionálnym hudobníkom.         

autor: Patrik Gömöri 
foto: www.sfjazz.org
zdroj: www.joshuaredman.com
            www.allmusic.com

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Joshua Redman: Elegán saxofónu headlinerom Jazzových dní
Jedným z najväčších ťahákov tohtoročnej edície Bratislavských jazzových dní bude bez debaty...
Recenzia CD: Telepatická blízkosť Joshuu Redmana a Brada Mehldaua
Do obchodov sa na jeseň 2016 dostalo spoločné CD duetov saxofonistu Joshuu Redmana a klaviristu...
CD Still Dreaming: Joshua Redman je vo svojej vrcholnej forme
Saxofonista Joshua Redman sa na svojej najnovšej platni s názvom "Still Dreaming" podujal na...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...