Jazzman týždňa: Lizz Wright

Jazzman týždňa: Lizz Wright
Peter Baláž

Pohybuje sa s ľahkosťou medzi prúdmi gospelu, soulu, bluesu, a jazzu. V jej slovníku však nenájdeme guľometné paľby scatových sól. Jej podmanivé kúzlo vychádza z hĺbky srdca, spirituálnej tradície, a precítení rozpovedaných príbehov. Speváčka Lizz Wright. 

Lizz Wright sa narodila 22.januára 1980 v mestečku Hahira v americkom štáte Georgia. Ako mnoho iných spevákov, aj ona začína s hudbou v kostole. Jej obaja rodičia sú kazateľmi Pentecostalskej cirkvi, a tak nečudo, že spirituálna hudba zohrá kľúčovú rolu v hudobnom vývoji malej Lizz. Na svoje detstvo spomína: „Vyrastala som v striktne veriacej rodine. Ženy si nemohli maľovať nechty, športovať, a nosiť nohavice. Nemali sme televíziu, a rádio som si zapla, len keď rodičia odišli z domu do klubu štúdia Biblie. Mali radi tichú,meditatívnu domácnosť. Počúvala som v rádiu divadelné hry, odkiaľ pochádza moja obľuba v rozprávaní príbehov. Musela som si vytvoriť, čo som nemala. Skúšala som počúvať aj nejakú pop music, ale moc ma nebrala“. V kostole spieva Lizz gospely a hrá na klavíri. Za spev v stredoškolskom zbore získava ocenenie National Choral Award. K jazzu sa dostáva cez týždennú rozhlasovú show na National Public Radio, kde hráva klaviristka Marian McPartland. Na konci deväťdesiatych rokov sa mladá Lizz sťahuje do Atlanty, kde záčína študovať spev na Georgia State University.

Prichádza rok 1999, a s ním osudový jam session počas Atlanta Jazz Festival. Na ňom si Lizz zahrá dva štandardy s klaviristom Kenny Banksom, budúcim dlhoročným spoluhráčom a priateľom. Na vytlieskaný prídavok odpovedá spirituálom Amazing Grace. Medzi zhypnotizovaným obecenstvom sedí aj hľadač talentov Ron Simblist. Odporučí Lizz do vokálnej kapely In the Spirit a pošle prezidentovi vydavateľstva Verve Music jej demo nahrávku.

Debut v podobe albumu s názvom Salt (2003) sa umiestňuje na druhom mieste rebríčka Billboard Top Conterporary Jazz Chart. Producentom albumu nie je nik iný, ako slávny Tommy LiPuma, a medzi hudobníkmi nájdeme na booklete mená Chris Potter, Brian Blade, alebo Danilo Perez.     

 

 

V tom istom čase sa konajú v Los Angeles a Chicagu koncerty na počesť Billie Holiday. „Lizz vyšla na pódium v Hollywood Bowl ako neznáma speváčka. O pätnásť minút neskôr už odchádzala ako hviezda“, spomína plátok Los Angeles Times.

Pod taktovkou producenta menom Craig Street, ktorý stojí za úspešnými nahrávkami Norah JonesCassandry Wilson, vychádza v roku 2005 album Dreaming Wide Awake. Prvé miesta v rebríčku Top Contemporary Jazz Chart v rokoch 2005 a 2006 posúvajú Lizz medzi žiadané mená speváckeho sveta. Nasleduje úspešný album The Orchard (2008), a zatiaľ posledné cédéčko s názvom Fellowship (2010).

 

Zdroj: lizzwright.net, answers.com

Foto: Vincent Soyez

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Jazzman týždňa: Richard Bona
„Predstavte si umelca s virtuozitou Jaco Pastoriusa, s plynulosťou spevu George Bensona,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...