Jazzman týždňa: Mike Mainieri

Jazzman týždňa: Mike Mainieri
Patrik Gömöri

Do jazzového sveta sa zapísal predovšetkým ako pionier elektronického vibrafónu, lepšie známeho pod názvom synth-vibe. Bol členom legendárneho zoskupenia Steps Ahead, s ktorým sa slovenskému publiku predstavil v roku 1995 na Bratislavských jazzových dňoch. Vibrafonista Mike Mainieri. 

Mike Mainieri sa narodil 4. júla 1938 v New Yorku. Svoj primárny nástroj vibrafón objavil už veľmi mladý, ako štrnásťročný už vystupoval na turné s Paul Whitemanom a jazzovým triom Two Kings a Queen. V polovici 50. rokoch si začína budovať meno ako štúdiový hudobník a začína spolupracovať s rôznymi vtedajšími popovými umelcami, ale aj s Buddy Richom. Začiatkom 60. rokov začína rozbiehať svoje projekty, v roku 1962 vydá so svojim kvartetom svoj debutový album Blues on the Other Side. V tom období sa dostáva do širšieho povedomia a na spoluprácu si ho prizvali hudobníci ako Benny Goodman, Coleman Hawkins, alebo Wes Montgomery. Taktiež sa stal členom fusion kapely Jeremy & the Satyrs. Krátko nato sa stal umeleckým vedúcim dvadsaťčlenného zoskupenia White Elephant Orchestra, ktorého členmi boli napríklad Steve Gadd, Tony Levin, Michael Brecker a ďalší.          

V roku 1979 Mike Mainieri zakladá R&B/fusion kapelu Steps, ktorá bola neskôr známa pod názvom Steps Ahead. Členmi zoskupenia boli Michael Brecker, Don Grolnick, Eddie Gomez a Steve Gadd. V tomto zoskupení vydali celý rad zaujímavých albumov, prvý Step by Step už v roku 1980 a daľsie Steps Ahead (1983), Modern Times (1984), Magnetic (1986), N. Y. C. (1989), Yin-Yang (1992), Vibe (1994), Smokin´ in the Pit (1980), Paradox (1982), Live in Tokyo (1986) a posledný Holding Together (1999). V roku 1992 vytvoril v New Yorku vydavateľstvo NYC Music, cez ktoré vydal prvý album An American Diary (1994), ale aj ďalšie ako napríklad Live at Seventh Avenue South (1996), An American Diary Vol. 2: The Dreamings (1999), Northern Lights (2006), Twelve Pieces (2009) a posledný Crescent (2010). Ako štúdiový hráč sa objavil na vyše 50-tke albumov rôznych hudobníkov a skupín. Spolupracoval napríklad aj s kapelou Aerosmith na albume Toys in the Attic, s George Bensonom na albume Livin‘ Inside Your Love a napríklad so   Stephen Bishopom, Kenny Burrellom, Paul Desmondom a ďalšími. 

Počas svojej doterajšej hudobnej kariéry sa ocitol v mnohých štýloch, predovšetkým orientujúc sa na be-bop, post-bop a stal sa priekopníkom elektronického vibrafónu. Okrem aktívneho hrania bol činný aj ako producent troch albumov americkej speváčky Carly Simon. Od roku 1993 je ženatý so speváčkou, skladateľkou a harfistkou Dee Carstensen

Autor: Patrik Gömöri
Zdroj: www.allmusic.com
Foto: www.allaboutjazz.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Gary Burton: Raz príde deň, kedy budem musieť s hraním skončiť
Priekopník fusion jazzu, významná osobnosť hudobného vzdelávania na slávnej Berklee College of...
Report: New Gary Burton Quartet, Wiener Konzerthaus, máj 2013
         V rámci svetového turné sa 8. mája 2013 v...
Ľudmila Štefániková ohlásila česko-slovenské turné
Ľudmila Štefániková je pre mnohých slovenských poslucháčov doposiaľ nie príliš známym pojmom....
Legendárny bubeník Peter Erskine vydáva novinku "Dr.Um", vracia sa k svojmu štýlu z obdobia Weather Report a Steps Ahead
Najnovší album bubeníka Petra Erskina predstavuje vítaný návrat do hudobných svetov, ktoré vytvoril...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...