Jazzman týždňa: Pat Metheny

Jazzman týždňa: Pat Metheny

 

Pat Metheny je americký jazzový gitarista a skladateľ. Vedie vlastnú kapelu Pat Metheny Group, tiež hráva v duetoch a pracuje na vlastných sólových projektoch. V jeho štýle sa spája súčasný jazz, post-bop, latin jazz a fusion. Je držiteľom troch zlatých platní a až dvadsiatich cien Grammy. 
 
Patrick Bruce „Pat“ Metheny sa narodil 12. augusta 1954 v meste Lee’s Summit v štáte Missouri. Vo svojich ôsmich rokoch začal hrať na trúbku a v dvanástich prešiel na gitaru. Už v pätnástich mladý Metheny pravidelne hrával s najlepšími jazzovými hudobníkmi v Kansas City. Po prvý krát sa dostal na medzinárodnú jazzovú scénu v roku 1974 a už vtedy bolo v jeho prejave cítiť rodiaci sa štýl tak charakteristický pre Methenyho. Spôsob hrania a sound jeho jazzovej gitary, ktorý počuť už na jeho debutovom albume Bright Size Life (1975, ECM Records) ovplyvnil celú novú generáciu hudobníkov. 
 
Počas celej svojej kariéry ovplyvňoval a ovplyvňuje smerovanie jazzu a neustále hľadá a využíva nové technológie a spôsoby, ako posunúť hranice svojho nástroja ďalej. Bol pionierom využívania nových elektro-technológií v oblasti hudby. Používal Synclavier ešte pred nástupom MIDI technológie. Podieľal sa na vývoji niekoľkých nástrojov a tiež gitár ako je sopránová akustická gitara, 42-strunová gitara Pikasso, jazzová gitara Ibanez PM-100. Tieto jeho aktivity vyvrcholili počas realizácie projektu Orchestrion, de facto orchestra ovládaného jediným človekom.
 
Ako skladateľ využíva všetky nové možnosti, ale aj tradičné nástroje a zostavy. Viac ako dvadsať rokov spolupracoval s klavíristom Lyle Maysom. Ako skladateľská dvojica si získali nie len množstvo fanúšikov medzi poslucháčmi, ale tiež dostali množstvo pozitívnej odozvy od profesionálnych kritikov. Metheny skladá pre sólovú gitaru, elektrické aj akustické nástroje, pre jazzové, rockové aj klasické zostavy. V jeho tvorbe sa tiež nájdu kompozície pre veľké orchestre a dokonca aj baletná hudba. Za obdobie, počas ktorého je na hudobnej scéne už spolupracoval s mnohými rozdielnymi hudobníkmi ako Steve Reich, Ornette Coleman, Jim Hall, Milton Nascimento, Herbie Hancock albebo David Bowie.
 

 
Pat Metheny je okrem aktívneho hudobníka aj pedagóg. Vo svojich osemnástich rokoch sa stal najmladším učiteľom vyučujúcim na Univerzite v Miami. O rok neskôr už učil na Berklee College of Music, ktorá mu neskôr udelila čestný doktorát. Okrem toho prednášal na mnohých workshopoch a kurzoch po celom svete, či už to bol Monkov inštitút, Holandské kráľovské konzervatórium, alebo ďalšie inštitúty v Európe, Ázii a Severnej Amerike. 
 
Za roky, počas ktorých tvorí a hrá, vyhral Pat Metheny v kategórii „najlepší gitarista“ obrovské množstvo ankiet kritikov aj diváckych ankiet. Je držiteľom dvadsiatich Grammy, ktoré mu boli udelené v dvanástich rôznych kategóriách, ako Najlepší súčasný album, Najlepšie jazzové inštrumentálne sólo, Najlepšia inštrumentálna kompozícia. So svojou kapelou The Pat Metheny Group získal sedem Grammy – za sedem po sebe nasledujúcich albumov, ktoré spoločne nahrali. Okrem toho je držiteľom troch zlatých platní za albumy (Still Life) Talking, Letter from Home a Secret Story. Väčšinu svojho života strávil na koncertných šnúrach. Od sedemdesiatych rokov každoročne odohrá v priemere 120 až 240 koncertov. Medzi tým sa venuje skladbe a pedagogickej činnosti a pravidelne spolupracuje na projektoch s uznávanými aj začínajúcimi hudobníkmi.
 
Foto: foglobe.com, zdroj: patmetheny.com
-nat-

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...