Jazzman týždňa: Sahib Shihab

Jazzman týždňa: Sahib Shihab

 

Sahib Shihab bol americký jazzový saxofonista a flautista. Zo saxofónov hral na barytónovom, altovom a sopránovom. Bol členom muslimskej komunity Ahmadiyya. 
 
Sahib Shihab sa narodil 23. júna 1925 ako Edmund Gregory v meste Savannah v štáte Georgia. Hudbe sa venoval odmalička a prvý krát hral profesionálne už vo svojich trinástich rokoch, na saxofóne pre Luthera Hendersona. Neskôr odišiel do Bostonu študovať hudbu na Bostonskom konzervatóriu, kde zároveň začal hrať s trúbkarom Royom Eldridgeom. Počas štyridsiatych rokov Sahib Shihab pracoval ako saxofonista a flautista pre rôznych hudobníkov. Hral napríklad s Fletcherom Hendersonom, Theloniousom Monkom a objavil sa na viacerých nahrávkach hudobníkov ako Art Blakey, Kenny Dorham, či Benny Golson. V tomto období sa mladý saxofonista Edmund Gregory ako jeden z prvých jazzových hudobníkov, rozhodol konvertovať na islam a v roku 1947 si zmenil meno na Sahib Shihab.
 
Začiatkom päťdesiatych rokov sa Sahib Shihab stal členom big bandu Dizzyho Gillespie. Táto udalosť mala pomerne významný vlyv na jeho ďalšiu činnosť, u Gillespieho totiž viac-menej prešiel na barytónový saxofón. Koncom päťdesiatych rokov mu vyšli jeho prvé vlastné albumy. Na albume Jazz Sahib (1957, Savoy) mu hrali Bill Evans a Phil Woods, album Jazz We Heard Last Summer (1957, Savoy) nahral spoločne s Herbie Mannom. V roku 1958 bol jedným z 57 jazzových hudobníkov, ktorí sú zvečnení na fotografii A Great Day in Harlem (Skvelý deň v Harleme) fotografa Arta Kane. Sám však zrejme hľadal miesto, kde by si práve takéto skvelé dni mohol užívať. Vo vtedajšej Amerike sa ešte stále uplatňovala rasistická politika, čo nakoniec viedlo Sahiba k vycestovaniu. V roku 1959 odohral s Quincy Jonesom turné v Európe a sám sa nakoniec usadil v Dánsku.
 
 
Sahib Shihab sa v Dánsku oženil a založil si rodinu a pokračoval v hudobnej kariére. Písal hudbu do televízie, filmov a pre divadelné hry a tiež pracoval pre univerzitu Copenhagen Polytechnic. V roku 1961 sa stal členom Kenny Clarke-Francy Boland Big Band a pre kapelu sa stal kľúčovou osobnosťou na nasledujúcich dvanásť rokov. Počas tohto obdobia nahral niekoľko vlastných albumov: Sahib Shihab & the Danish Radio Jazz Group (1962, Oktav), Conversations (1963, Polydor), Summer Dawn (1964, Argo), Companionship (1966, Vogue), Seeds (1968, Atlantic). V Škandinávskych krajinách sa Shihabovi celkom darilo, dokonca si zahral na populárnej Eurovízii (1966) a na pódiu sprevádzal švédsku spevácku dvojicu Lill Lindfors a Svante Thuressona. 
 
Začiatkom sedemdesiatych rokov mu počas dvoch rokov vyšli ďalšie tri vlastné albumy. V roku 1973 sa na tri roký vrátil do Spojených štátov, kde pracoval ako rockový a popový štúdiový hudobník, nahrával a písal hudbu pre miestnych hudobníkov. Posledné roky svojho života strávil striedavo v americkom New Yorku a v Európe a úspešne spolupracoval s Art Farmerom. Sahib Shihab zomrel 24. októbra 1989 v americkom meste Nashville v Tennessee.
 
Foto: farm8.staticflickr.com
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...