Jazzman týždňa: Tito Puente

Jazzman týždňa: Tito Puente

 

Tito Puente bol americký bubeník a skladateľ s portorikánskymi koreňmi, ktorý sa venoval latin jazzu a salse. Často sa o ňom hovorí ako o „kráľovi latino hudby“ alebo „El Rey de los Timbales“ (slovensky „kráľ bubnov timbales“). Preslávil sa hlavne vďaka svojej tanečne orientovanej hudbe. Počas piatich dekád svojej hudobnej kariéry často hral a komponoval latin jazz, mambo a podobné žánre. Jeho skladby sa dostali aj do filmov, môžme ju počuť napríklad v The Mambo Kings (1992, r. Arne Glimcher), alebo v dokumente Calle 54 (2000, r. Fernando Trueba). Okrem toho bol hosťom vo viacerých televíznych programoch vrátane Sesame Street, The Cosby Show, či The Simpsons
 
Ernesto Antonio Puente sa narodil 20. apríla 1923 v meste New York ako syn Portorikáncov Ernesta a Cecilie Puente. Hoci sa jeho rodina sa často sťahovala, väčšinu detstva strávil v španielskej komunite v Harleme. Keď mal sedem rokov, matka ho prihlásila na hodiny klavíra. Tieto navštevoval tri roky a ako desaťročný presedlal na bicie. Venoval sa aj tancu a so svojou sestrou Annou vytvoril spevácko-tanečné duo. Kvôli zraneniu členka sa však tanečnej kariére ďalej venovať nemohol a keď bol bubeník v kapele Machito's odvedený do armády, Tito Puente ho nahradil. V roku 1942 bol Puente odvedený do armády, kde v námorníctve slúžil tri roky. Bolo to obdobie Druhej svetovej vojny a Puente za svoju službu bojoval v deviatich bitkách, za ktoré mu bolo neskôr udelené Prezidentské uznanie. Keď sa vrátil z armády, začal študovať hudbu na Juilliard School of Music, kde vyštudoval dirigovanie, orchestráciu a teóriu. 
 
Tito Puente bol najpopulárnejší v päťdesiatych rokoch. Svoj debutový album Puente in Percussion nahral v roku 1956, avšak zrejme najznámejší jeho album je v poradí druhý – Dance Mania z roku 1958. Preslávil sa vďaka svojej afro-kubánskej, latino a karibskej hudbe, ktorú si obľúbili aj poslucháči hlavného prúdu a mnohí sa dokonca nesprávne domnievali, že je Kubánec. Neskôr sa venoval aj pop music, bossa nove a ďalším žánrom a aktívnejšie sa začal venovať fúzii afro-kubánskych a latin jazzových žánrov.
 

 

V roku 1979 vpdostal Tito Puente svoje prvé Grammy, a to za albumy A Tribute to Benny Moré, On Broadway, Mambo Diablo a Goza Mi Timbal. Puente počas svojej kariéry dostal aj mnoho ďalších ocenení a uznaní. V roku 1984 dostal čestný dekrét od mestskej rady mesta Los Angeles, v 1990 dostal medailu James Smithson Bicentennial Medal a v tom istom roku dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Ocenený bol aj počas udeľovania prvých Latin Grammy Awards, kde bol jeho album Mambo Birdland vyhlásený za najlepší tropický album. Medzi posledné ocenenia, ktoré počas života dostal, patrí Národná medaila za umenie, ktorá mu bola udelená v roku 1997. 
 
V roku 1996 mal možnosť zahrať si na záverečnom ceremoniáli letných Olympijských hier, ktoré sa toho roku konali v Atlante. V tej dobe už bol známy po celom svete a preto niet divu, že „účinkoval“ aj v jednej z epizód obľúbeného animovaného seriálu Simpsonovci (epizóda „Kto zastrelil pána Burnsa?“). Čo sa filmov týka, so svojou kapelou sa objavil aj v dokumentárnom filme o latin jazzovej hudbe Calle 54. Okrem toho sa jeho meno často spomína v televíznom dokumente La Epoca s podobnou tématikou ako Calle 54
 
V roku 2000 dostal Tito Puente po koncerte v Puerto Ricu srdcový infarkt. Po operácii uňho nastali komplikácie a nakoniec zraneniam srdca podľahol. Zomrel 1. júna vo veku 77 rokov. Titovi Puente bola v roku 2003 in memoriam udelená Grammy za celoživotný úspech a v 2005 dostal hviezdu na ďalšom chodníku slávy – v parku Union City's Celia Cruz Park v New Jersey. Na jeho počesť bola po Puentem pomenovaná štátna pošta v španielskom Harleme a amfiteáter v portorikánskom parku Luis Muñoz Marín. Bubny timbales, ktoré používal, sú vystavené v národnom múzeu amerických dejín. 
 
Foto: willscruggs.com. Zdroj: Wikipedia. 
-nat-

 

 

Ďalšie články

...a zrodila sa Bossa Nova!
Brazílsky termín „Bossa nova“  býva prekladaný ako  „Nový smer“, alebo „Nová vlna“. Slovo...
Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...