Jazzman týždňa: Tony Grey

Jazzman týždňa: Tony Grey
“Keď som mal 19 rokov, slúžil som v anglickej armáde a zaúčal som sa ako armádny technik. Mali sme strašnú autonehodu a skončil som so zlomenou chrbticou na liečení. Rehabilitácia bola dlhá a bolestivá. Ľutoval som sa. Môj nevlastný otec ma chcel priviesť na iné myšlienky a tak mi kúpil basgitaru, úplne náhodný dar. Rýchlo sa stala mojim únikom a začal som cvičiť ako posadnutý.”
 
Hoci je známy najmä vďaka účinkovaniu po boku japonskej klaviristky Hiromi, basgitarista Tony Grey je ešte čímsi viac ako výborný sideman. Na konte má niekoľko sólových albumov a vedie svoju vlastnú basgitarovú akadémiu. Zvuk jeho basgitarových liniek je typicky melodický a mäkký a odkazuje na hráčsku filozofiu basgitaristov ako Matt Garrison, Hadrien Feraud, či Janek Gwizdala, ale aj gitaristu Johna McLaughlina.
 
Narodil sa 25. marca v anglickom Newcastle a vyrástol v rodine, v ktorej bola hudba na dennom poriadku. Tony sa však naplno vydal cestou hudobníka až ako dospelý. K basgitare ho vlastne priviedol ťažký úraz chrbtice a od tej chvíle ju už nepustil z rúk.
 
Keď sa zotavil, začal sa vzdelávať naplno. Jeho prvým mentorom nebol hocikto, ale už spomínaný John McLaughlin. O niečo neskôr získal Tony štipendium na Berklee College of Music. Jeho prvým veľkým angažmá bol popový boy band Bliss (vznikol práve v zlatej ére boy bandov). Novú skupinu produkoval známy producent Terry Ellis (objavil Billy Idol, Jethro Tull a Blondie). Tony prerušil štúdium a počas 18 mesiacov s kapelou precestoval Áziu, nahral tri hity, natočil videá pre MTV a dostal sa do Top Ten CD rebríčkov. Kapelu však potom opustil, aby si dokončil školu. Svoje posledné študentské roky strávil štúdiom u tých najlepších učiteľov, za všetkých menujme Kenwooda Dennarda. Zároveň sa spoznal s Hiromi a vstúpil do jej kapely, ktorá sa neskôr stala celosvetovým fenoménom. Všetky elementy jeho vynikajúcej hry môžeme počuť práve na albumoch tejto svetoznámej japonskej klaviristky (pozri napr. albumy “Spiral” či “Beyond Standard”). 
 
Basgitarista sa postupne stal jedným z najvyhľadávanejších na svete. Spolupracoval s množstvom významných hudobníkov, od Herbieho Hancocka, cez Waynea Krantza, až po Chrisa Davea. Nahral niekoľko sólových albumov (pozri najmä “Chasing Shadows” a “Elevation”). Od roku 2012 vedie basgitarovú akadémiu Tony Grey Bass Academy a stal sa tak priekopníkom v rámci basgitarového online vzdelávania. Jeho hudobná a pedagogická filozofia je rovnako zaujímavá ako jeho hudba samotná.
 
 

 

 

Ďalšie články

Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Al Di Meola: Vždy hovorím publiku, že ma vidí hrať elektrickú hudbu posledný raz
Rozhovor s Al Di Meolom, 9.6.2015, Bratislava   Al Di Meola (1954) je mimoriadne produktívny...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Výnimočná ponuka na eBayi: John McLaughlin predáva svoj špeciálny nástroj
Jeden z najväčších inovátorov v oblasti jazz-fusionu, gitarista a skladateľ John McLaughlin...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...