Jazzman týždňa: Hiromi

Jazzman týždňa: Hiromi
“Nechcem svoju hudbu nálepkovať. To nech robia druhí. Ide prosto o zjednotenie toho, čo počúvam a čo sa učím. Sú tam elementy klasickej hudby, rocku, jazzu, ale nechcem to škatuľkovať.”
 
Táto japonská klaviristka je na Slovensku obzvlášť populárna. Nečudo, v našej krajine absolvovala už mnoho koncertov a dlhé roky hrávala s našim bubeníckym esom, Martinom Valihorom, s ktorým nahrala niekoľko vynikajúcich albumov. Hiromi Uehara sa narodila 26. marca 1979 v meste Hamamatsu, neďaleko Tokia. Vo svete sa preslávila svojou virtuóznym prednesom, energickými vystúpeniami a nezameniteľným, nadžánrovým štýlom. Štruktúra jej skladieb a dôraz na improvizáciu pramení v jazze, melodickosť a jej práca s dynamikou vychádza z hudby klasickej, a živelnosť jej hry pripomína rock.
 
Hiromi sa začala učiť hrať na klavíri ako šesťročná a k jazzu ju neskôr doviedla jej učiteľka. Volala sa Noriko Hikida a takto o nej Hiromi rozpráva: “Vždy bola plná energie a emócie. Keď chcela, aby som hrala s určitou dynamikou, nevyjadrila sa technicky. Ak išlo o vášnivú časť, kázala mi, aby som hrala červeno. Mohla som sa tak naučiť hrať srdcom, nielen ušami.” Jej prvými jazzovými vzormi boli Erroll Garner a Oscar Peterson.
 
Svoje prvé veľké zahraničné angažmá zažila v susednom Česku, kedy si ako štrnásťročná zahrala s českou filharmóniou. Keď mala 17 rokov, podarilo sa jej náhodou stretnúť s Chickom Coreom v Tokiu. Ten bol jej hrou očarený a na druhý deň si ju zavolal ako hosťa na svoj koncert.
 
Hiromi pôsobila ako profesionálna hudobníčka už pred štúdiom na vysokej škole. Niekoľko rokov písala reklamné zvučky pre firmy, napríklad aj automobilku Nissan. Svoj veľký kariérny skok však zažila až na Berklee College of Music (študovať začala v roku 1999), kde sa dostala pod krídla Ahmada Jamala. Svoj prvý kontrakt (s vydavateľstvom Telarc) podpísala ešte pred skončením školy. Výsledkom bolo jej debutové CD “Another Mind,” ktoré vyšlo v roku 2003. V Severnej Amerike i Japonsku sa dočkalo obdivu kritikov a predalo sa z neho vyše 100 000 kusov. V Japonsku sa stalo jazzovým albumom roka.
 
Hiromi sa postupne etablovala ako jedna z najväčších hviezd svetového jazzu. Po “Another Mind” nahrala ďalšie dva trio albumy s názvom “Brain” a “Spiral”. Neskôr sa do jej zostavy, ktorej súčasťou bol vtedy Martin Valihora na bicích a Tony Grey na basgitare, pridal gitarista Dave Fiuczynski (typický svojou hrou na bezpražcovej gitare). Výsledkom ich spolupráce boli albumy “Time Control” a “Beyond Standard” (názov druhého menovaného naznačuje, že ide o reinterpretáciu existujúcich skladieb). Od roku 2011 sa opäť vrátila k trio zostave, tentokrát so Simonom Phillipsom na bicích a Anthony Jacksonom na basgitare. S touto kapelou vydala doposiaľ štyri albumy a absolvovala niekoľko svetových turné.
 
Klaviristka je mimoriadne aktívna a popri svojmu primárnemu trio projektu vydala aj vynikajúci sólový album s názvom “Place to Be”. Objavila sa aj na úspešných nahrávkach dvoch hudobných gigantov, Stanleyho Clarkea (The Stanley Clarke Band) a Chicka Coreu (Duet). Dokazuje tak svoju schopnosť prirodzene zapadnúť aj do iných muzikálnych kontextov a zároveň si zachovať svoj silný hudobný podpis.
 
“Niekto má rád jazz, niekto klasiku, niekto rock. Každý sa zaoberá tým, kto sa mu páči a kto je najlepší. Ale podľa mňa sú všetci skvelí. Nemám žiadne zábrany, čo sa žánrov týka. Môžem počúvať všetko, od metalu po klasiku.”
 
 
Foto: NPR
Zdroj: Hiromi, Wikipedia

 

 

Ďalšie články

Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Hiromi: Nepovažujem sa za jazzovú klaviristku
  Po dvoch rokoch na Slovensko opäť zavítala japonská klavíristka Hiromi, tentokrát ...
Jazzman týždňa: Tony Grey
“Keď som mal 19 rokov, slúžil som v anglickej armáde a zaúčal som sa ako armádny technik. Mali...
Recenzia CD: Hiromi - Spark
Japonská klavírna virtuózka a skladateľka Hiromi Uehara vydáva v poradí už štvrtý album so svojím...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...