Jazzman týždňa: Ulf Wakenius

Jazzman týždňa: Ulf Wakenius
Patrik Gömöri

Hudobník pochádzajúci zo Švédska, ktorý sa počas svojej doterajšej hudobnej kariéry dokázal vypracovať na jedného z najvýznamnejších gitaristov súčasnosti. Je známym  zo spoluprác s Oscarom Petersonom alebo Rayom Brownom. Gitarista Ulf Wakenius.

 


 

Narodil sa 16. apríla 1958 vo švédskom meste Halmstade. Vyrastal však v Göteborgu, kde objavil čaro gitary. Spočiatku bol samoukom, ale neskôr nastúpil na štúdium na konzervatórium a začal prejavovať záujem o blues a jazz. Ako študent sa začal objavovať aj na jam sessions, kde si veľmi rýchlo získal vynikajúce renomé. Začiatkom 70. rokov ako hudobník spolupracoval so švédskou kapelou Mwendo Dawa a spolupracoval s gitaristom Peter Almqvistom. Spolu vytvorili začiatkom 80. rokov duo Guitars Unlimited a vydali dva albumy, Introducing Guitars Unlimited Duo (1983) a Acoustic Shokk (1985). Začiatkom 90. rokov sa dostáva do Ameriky, začína spolupracovať s kontrabasistom Niels-Henning Ørsted Pedersenom, s ktorým úzko spolupracoval na rôznych projektoch až do jeho smrti v roku 2005. Wakenius bol niekoľko rokov členom skupiny Graffiti spolu s Dennis Chambersom, Gary Graingerom a Haakon Grafom, s ktorými nahral album Good Grove (1992). Na svojom konte má spolupráce aj s výnimočnými hudobníkmi ako Herbie Hancock, Benny Golson, Jim Hall, Michel Legrand, Max Roach, Clark Terry a napríklad Toots Thielemansom. Vďaka týmto spoluprácam si získaval popularitu a uznanie od kritikov, ale aj jazzových hudobníkov.

Počas svojej kariéry sa okrem hosťovania v rôznych zoskupeniach začal orientovať aj na svoje projekty. Spolu s Michael BreckeromRay Brownom spolupracoval v Stellar Quintete, potom sa však dal na spoluprácu len s Brownom a nahral albumy Seven Steps To Heaven (1995) a Summertime (1997). V roku 1997 participoval na albumoch Oscar Petersona Trail of Dreams (2000) a Små Rum (2OO1). V novom miléniu nahral niekoľko ďalších albumov, The Guitar Artistry of Ulf Wakenius (2002), First Step (2003),  Forever You (2004). V roku 2005 vydal poctu Keith Jarrettovi, Notes from the Heart. Začal spolupracovať aj s basistom Lars Danielssonom. V roku 2017 sa v štúdiu ocitol so svojím synom, gitaristom Eric Wakeniusom, s ktorým vydali album Father & Son. Ulf Wakenius je slovenským hudobným priaznivcom známy predovšetkým zo spolupráce so slovenským AMC Triom, s ktorým vystúpil na Bratislavských jazzových dňoch a nahral dva albumy, Soul of the Mountain (2008) a Waiting for a wolf (2011).  

Autor: Patrik Gömöri
Zdroj: www.allmusic.com
Foto: www.allaboutjazz.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Spolupráca dvoch stálic slovenského jazzu: AMC Trio spája sily s Petrom Lipom
Slovenská kapela AMC Trio, ktorá je na scéne viac ako zabehnutým a stabilným pojmom, už stihla...
Soundtrack k môjmu životu – Ulf Wakenius: „Forever You“
Švédsky gitarista Ulf Wakenius (1958) patril k škandinávskym hviezdam v 80. rokoch minulého...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...