Jazzmani Nikitin a Šrámek odohrajú koncerty na východe Slovenska i v Maďarsku

Jazzmani Nikitin a Šrámek odohrajú koncerty na východe Slovenska i v Maďarsku

Poslednú štúdiovú novinku Altar Double Quintet predstavia v šiestich mestách Slovenska a Maďarska etablovaní jazzoví muzikanti Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. Slovenských hudobníkov doplní na turné európska muzikantská špička Kornel Fekete-Kovács, Klemens Marktl a Nenad Vasilić.

 

,,Slovenský jazz svetovej úrovne pre náročných.“ Aj takto opísal posledný štúdiový počin dvojice hudobný kritik Marek Danko. Turné na jeho podporu odštartuje pätica muzikantov 8. júla v Budapešti. Medzi ďalšie zastávky budú patriť mestá Balatonboglár (9. júla), Bardejov (10. júla), Poprad (11. júla) a Prešov (12. júla), pričom záverečný koncert prebehne v Trebišove (13. júla). Unikátny projekt Altar Double Quintet, ktorý vyšiel v marci tohto roku pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House, budú mnohí fanúšikovia jazzu počuť v premiére.

 

Medzinárodná zostava hudobníkov na čele so saxofonistom Nikolajom Nikitinom a Ľubošom Šrámekom sa však na domácej pôde nehlási o slovo po prvýkrát. Spoločný koncert odohrali 11. júna v bratislavskom .klube pod lampou. Známych slovenských jazzmanov, ktorých hudobná tvorba balansuje na pomedzí jazzu, klasickej hudby a avantgardy, tiež široká verejnosť môže poznať z množstva slovenských i medzinárodných projektov a spoluprác.

 

 

Osobitné miesto v diskografii dvojice zaujíma počin Altar (2017), ktorý je prierezom všetkého, čo Nikitina a Šrámeka za dlhé roky aktívneho hrania inšpirovalo. Album si vyslúžil nomináciu v kategórii Najlepší jazzový album cien Radio Head Awards. V súčasnosti prichádzajú dvaja najvyťaženejší muži domácej jazzovej scény s voľným pokračovaním svojho debutu, novinkou Altar Double Quintet (2020), ktorý vznikal na polceste medzi New Yorkom a Prahou. Nahrávania sa zúčastnili traja špičkoví trubkári: Tom Harrell, Kornel Fekete-Kovács, ale aj Juraj Bartoš, bandlíder známeho big bandu Bratislava Hot Serenaders. Za bicími sa zase vystriedali Rakúšan Klemens Marktl a v Spojených Štátoch jeden z najuznávanejších bubeníkov svojej generácie, Jonathan Blake. Rytmickú sekciu nahrávky doplnil kontrabasista srbsko-rakúskeho pôvodu Nenad Vasilić a Američan Drew Gress.

 

 

V rámci nadchádzajúceho turné sa fanúšikovia jazzu môžu tešiť európskej zostave muzikantov. Kornel Fekete-Kovács je na európskej jazzovej scéne renomovaným trubkárom a hráčom na krídlovku, ale aj skladateľom a aranžérom. Bol zakladateľom a sólistom známeho ansámblu Budapest Jazz Orchestra, kde v rokoch 1998-2005 pôsobil aj ako umelecký riaditeľ. Stál však aj za projektmi Modern Art Orchestra, či Kornel Fekete-Kovacs Symphonyc Project. Nenad Vasilić je jedným z najpoprednejších a hlboko uznávaných kontrabasistov, skladateľov a aranžérov európskej jazzovej scény. Tento rodák zo srbského mesta Niš bol už od detstva ovplyvňovaný hudobným bohatstvom balkánskeho folklóru, tradičnej, rómskej, ale aj klasickej hudby, či jazzu. Na srbskej hudobnej scéne sa etabloval už ako 16-ročný, pričom už vtedy bol považovaný za jedného z najtalentovanejších kontrabasistov domáceho diania. Po absolvovaní štúdia v rakúskom Grazi sa presťahoval do Viedne, kde sa stal jedným z najvyhľadávanejších kontrabasistov. Klemens Marktl je uznávaný rakúsky bubeník, bandlíder, skladateľ a aranžér. Marktl pôvodne študoval hru na klasický klavír, ktorú však nahradila vášeň pre bicie nástroje. Tie napokon študoval pod vedením renomovaných hudobníkov v Rakúsku, Holandsku a New Yorku. Všetky krajiny sa mu napokon stali aj domovom, kde desaťročia aktívne tvoril a participoval na množstve hudobných projektov. Ako sideman má na konte množstvo hudobných albumov, vrátane vlastných sólových počinov, ako debut The Challenge (2003), či Ocean Avenue (2004). V r. 2006 ocenili jeho prácu nomináciou na cenu Hansa Kollera v kategórii Sideman roku.

 

Zoznam koncertov:

08. júla - Opus Jazz Club, Budapešť (HU)

09. júla - Babel Camp, Balatonboglár (HU)

10. júla - Bašta, Bardejov

11. júla - Tatranská galéria, Poprad

12. júla - Stromoradie, Prešov

13. júla - Š.U.M. kníhkupectvo a kultúrno-komunitné centrum, Trebišov

 

Vstupenky na podujatie bude možné zakúpiť v sieti Ticketportal, alebo na mieste.

Koncerty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner podujatí.

 

Tlačová správa

Galéria

Jazzmani Nikitin a Šrámek odohrajú koncerty na východe Slovenska i v Maďarsku

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...