Jazzová oslava velikánov slovenskej poézie

Jazzová oslava velikánov slovenskej poézie
Peter Motyčka

Po vydaní albumu „Sonety“, oceneného Radio_Head Awards, prichádza zoskupenie jazzových hudobníkov a literárnych nadšencov okolo Františka Báleša s druhým autorským počinom spájajúcim krásu slovenskej poézie a hudby. Líder, v umeleckých kruhoch známy nielen ako jazzový hudobník, ale aj ako obdivovateľ a propagátor klasickej poézie, sa rozhodol pre popularizáciu vlastnou tvorbou na pomedzí žánrových oblastí jazzu a vážnej hudby.

 

Básne Múzické sú hudobným odrazom mojej fantázie, ktorá sa zľahka uberá po ceste poetických príbehov,“ približuje inšpiračné zdroje klavirista František Báleš. „Dokonalé tvary melódií, harmónií a rytmov už predo mnou vytvorili Hviezdoslav, Dilong, Smrek, Kostra, Kráľ a Rúfus. Mojou túžbou bolo ich iba citlivo preniesť do podoby piesní. S pocitom neutíchajúcej fascinácie a nesmiernej vďaky sa preto skláňam pred majstrovstvom týchto velikánov.“ Úvodnú skladbu albumu „Básne Múzické“ (Hevhetia) s názvom Tisíc atmosfér, poňal jej autor ako ódu na Hviezdoslava a poetické vyznanie svojho vzťahu k najväčšiemu slovenskému básnikovi. Pieseň je zároveň introdukciou k Hviezdoslavovým Krvavým Sonetom z roku 1914, ktoré dominujú dramaturgii albumu. Poetické obrazy vojnových udalostí zaznievajú vo vynikajúcich prekladoch britského literáta Johna Minahaneho (The Bloody Sonnets, LIC 2018) a jazzový ansámbel na ich ploche súzneje s Pressburg Saxofophone Quartet pod vedením Ladislava Fančoviča.

 

 

 

Rudolf Dilong je ďalším z plejády veľkých slovenských básnikov a dvojica diel autora katolíckej moderny (Dráma na počiatku a Lodičky a lode) sú poetickými obrazmi túžby po večnej kráse. Moja pieseň Janka Kráľa pripomína dvesto rokov od narodenia známeho štúrovského básnika – rebela a svojou podobou s violončelom, kontrabasom a vokálnym sextetom WAF Band pod vedením Matúša Uhliarika inklinuje k romantickej hudbe 19. storočia. Aj pri zhudobnení Básne o básni Milana Rúfusa sa autor nechal inšpirovať klasickými skladateľmi ako Erik Satie či Francis Poulenc. Snáď najväčší kontrast voči Krvavým sonetom vytvárajú lyrická báseň Jána Kostru Vzdych a radostný, vitalistický jazyk poémy Dnes milujem svoj deň Jána Smreka. Album uzatvára posledný zo zbierky Krvavých sonetov „Nuž iďte zbohom, piesne krvavé!...“, znejúci na pozadí novodobej passacaglie. Anglicky spievaný text v sprievode saxofónov koloruje umelecký prednes Vladimíra Jedľovského v slovenskom origináli.

 

 

 

Súčasťou prípravy albumu „Básne Múzické“ bola dôkladná textová analýza básní a pri odhaľovaní poetických obrazov, dešifrovania metafor a skúmania historických udalostí boli nápomocní aj odborní poradcovia. Album je odrazom vzájomnej symbiózy členov ansámblu a odráža ich spoločnú estetiku, myslenie a názory na umeleckú oblasť hudby a literatúry. Podľa vyjadrenia Františka Báleša je existencia ansámblu postavená najmä na podpore a vzájomnom porozumení jeho členov (spevák Matúš Uhliarik, kontrabasista Vladimír Máčaj a bubeník Juraj Šušaník), ktorých umelecký a najmä ľudský vklad je neodmysliteľnou súčasťou spoločného diela s názvom „Básne Múzické“. „Mnohokrát ďakujem mojim najbližším kolegom z ansámblu, všetkým hosťujúcim umelcom ako aj blízkym priateľom a známym, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali na vytvorení tohto diela (Igor Baar, Braňo Gotthardt, Kristína Majorošová, Peter Beňo, Beáta Uhliariková, Anna Očkajová, Joe Tarantino, Ján Sudzina a mnohí ďalší.) Špeciálna vďaka patrí nášmu priateľovi Gabrielovi.“

 

 

 

 

Vznik diela z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Album vyšiel s finančnou podporou Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA.

 

Autor: Peter Motyčka (podľa tlačovej správy)

 

Galéria

Jazzová oslava velikánov slovenskej poézie

 

 

Ďalšie články

František Báleš ansámbel predstavil zhudobnené básne: Nechýba im múza ani muzika
V sobotu 6. októbra sa v bratislavskom Scherz Kafé uskutočnil predposledný koncert nového...
Album Sonety ansámblu Fera Báleša je na svete. Tabakom ho pokrstil Matúš Jakabčic
V bratislavskom divadle Pavla Országa Hviezdoslava sa 8. novembra uskutočnil krst nového CD "Sonety...
Slovak Jazz 2022: Pocty a zveleby
Mapovanie všetkých domácich albumov roka 2022 pokračuje a témou dňa bude preukázanie pocty či...
Stars Fell on Vyšný Kubín (or elsewhere)
Keď slávny americký songwriter Frank Perkins komponoval v roku 1934 známu jazzovú hymnu „Stars Fell...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...