Jazzman týždňa: Kevin Hays

Jazzman týždňa: Kevin Hays

Americký jazzový klavirista a skladateľ, rodený Newyorčan, ktorý počas svojej kariéry nahral ako leader viac ako 20 albumov. Jeho štýl improvizácie je typický lineárnym hraním a silným harmonickým cítením, ako aj "odsekávaním nôt" použítím pedála, čím pripomína hru revolučného klaviristu Paula Bleya. Kevin Hays sa na scénu dostal už ako tínedžer a počas viac ako troch dekád svojej kariéry spolupracoval s množstvom významných mien jazzového sveta.

 

Kevin Hays sa narodil 1. mája 1968 v centre New Yorku, no detstvo strávil v Greenwichi v štáte Connecticut. Klavíru sa začal venovať už ako 6-ročný po vzore svojho otca, ktorý bol amatérskym pianistom. Hays sa do rodného New York City vrátil v roku 1985, kedy začal ešte popri štúdiu na strednej škole hrávať v jazzových kluboch.  Chvíľu pôsobil v kapele barytón saxofonistu Nicka Brignolu a dokonca nastúpil aj na Manhattan School of Music, no už po semestri školu opustil, aby sa naplno venoval hraniu. Svoj debutový album El Matador (1990) nahral ako 22-ročný pre japonské vydavateľstvo Jazz City. Už na tomto prvom albume sa objavuje bubeník Bill Stewart, z ktorého sa v nasledujúcich desaťročiach stal Haysov stabilný spoluhráč. Ako hosť tu vystúpil aj legendárny tenor saxofonista Joe Henderson.

 

90. roky pre Kevina Haysa prestavovali nesmierne plodné obdobie a ako leader vydával nové albumy takmer každoročne. Najprv to boli tri tituly pre vydavateľstvo SteepleChase - SweetEar (1991), Ugly Beauty (1991) a Crossroad (1992), potom nasledovali albumy pre prestížne vydavateľstvo Blue Note - 7th Sense (1994) a Go Around (1995). Na jeho nahrávkach sa objavili prvotriedni hudobníci americkej jazzovej scény, trubkár Eddie Henderson, saxofonisti Vincent HerringSeamus Blake, vibrafonista Steve Nelson, kontrabasisti Larry Grenadier a Doug Wiess a bubeníci Joe Chambers, Carl Allen, Jeff Williams, Billy Hart a Brian Blade. Vrcholným albumom tohto obdobia bol titul pod záštitou Blue Note s názvom Andalucia (1996), ktorý nahral Kevin Hays v triu s kontrabasistom Ronom Carterom a bubeníkom Jackom DeJohnetteom

 

Najdlhšie pôsobiaca Haysova formácia je trio s kontrabasistom Dougom Wiessom a bubeníkom Billom Stewartom, ktorá spolu vystupovalo 15 rokov. Okrem toho Hays počas svojej kariéry hosťoval u viacerých bandleaderov, medzi nimi Benny Golson (okolo roku 1990), Joshua Redman (1992), Seamus Blake (od roku 1993), Eddie Henderson (od roku 1994) a Sonny Rollins (1995). V roku 2015 založil Kevin Hays nové trio s názvom New Day Trio s basistom Robom Jostom a bubeníkom Gregom Josephom, ktoré zároveň spolu nahralo album New Day. Prekvapením tohto titulu je Hays a jeho versatilita - okrem hrania na klavíri a fender rhodes sa dokonca na niekoľkých trackoch predstavil aj ako spevák. Najnovší Haysov počin je duo s gitaristom a spevákom pôvodom z afrického Beninu, Lionelom Loueke. Spoločne v roku 2017 vydali album s názvom Hope, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Newvelle. 

 

 

O Kevinovi Haysovi budeme v najbližšom období na Slovensku ešte veľa počuť - aktuálne pôsobí ako čestný člen medzinárodnej odbornej poroty ankety Esprit za najlepší jazzový album roka, nad ktorou zároveň  zobral tento rok záštitu.

 

Zdroj: wikipedia.org

Foto: Chris Drukker

Autor: Martin Uherek

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Novinka Kevina Haysa ponúka výlet do sveta jazzu i melodického pesničkárstva
Americký klavirista Kevin Hays sa po štyroch rokoch vracia do nahrávacieho štúdia s novými...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...