Jeseň s Večernými jazzovými ateliérmi

Jeseň s Večernými jazzovými ateliérmi
Peter Motyčka

Začiatok septembra býva štartom pre rozličné vzdelávacie aktivity a podobne je tomu aj na hudobnej scéne. Pre všetkých záujemcov o jazzovú hudbu, žiakov umeleckých škôl, amatérskych, ako aj stredne pokročilých hudobníkov, sú určené Večerné jazzové ateliéry, ktoré v najbližších dňoch zahája novú sezónu v bratislavskom klube Jazztikot.

 

Jazzové vzdelávanie je na Slovensku stále takpovediac „v plienkach“ a počet oficiálnych inštitúcií, ktoré sa venujú tejto hudbe, môžeme porátať na prstoch jednej ruky. Aj preto sa séria večerných kurzov s množstvom cenných a praktických rád od profesionálov javí ako vynikajúci nápad. A desiatka uskutočnených ročníkov s viac ako stovkou nadšených účastníkov je toho dôkazom. „Ako a čo hrať? Akým spôsobom aranžovať? Ako zachovať proporcionalitu medzi formou a obsahom? Akú funkciu môžu v kapele zastávať jednotlivé nástroje? Na čo všetko si dať pozor pri zostavovaní repertoáru?“ Toto sú len niektoré z otázok, na ktoré budú počas dvadsiatich večerov odpovedať renomovaní jazzmani. Medzi lektormi sa tento rok objavia napríklad speváčka Lucia Lužinská, klavirista Pavol Bodnár, saxofonista Martin Uherek, basgitarista Daniel Griglák alebo bubeník Jakub Valiček.

 

 

Úloha pedagógov počas ateliérov nespočíva v klasickom mentorovaní a vysvetľovaní nových techník či postupov. Skúsení hudobníci skôr fungujú ako moderátori podporujúci rozvoj hudobného prejavu účastníkov v skupinovej interpretácii, aranžovaní a individuálnej i skupinovej improvizácii. „Pred niekoľkými rokmi sme zrealizovali myšlienku priniesť na Slovensko v zahraničí overený model pravidelných večerných stretnutí, v rámci ktorých by mladí hudobníci naskúšali jazzový repertoár pod dohľadom profesionálov a hravou formou sa bližšie zoznámili s jazzom,“ hovorí gitarista Boris Čellár, ktorý stojí nielen za Večernými jazzovými ateliérmi, ale aj za ďalšími aktivitami na domácej jazzovej scéne. „Keď som ešte dávnejšie súkromne učil, tak ma prekvapilo, že študenti majú problém nachádzať spoluhráčov do jazzovej kapely. Ateliéry, ktoré majú dlhodobú tendenciu, by sa takto mohli stať kontaktným miestom pre nastupujúcu generáciu jazzmanov.“ Skúsenosti z minulých ročníkov dokazujú, že je tomu skutočne tak a pokiaľ chcete stretnúť nových hudobných kolegov, neváhajte s prihláškou na Večerné jazzové ateliéry. Možno práve Ty si tá basgitaristka, bubeník, klavirista, speváčka či gitarista, ktorých niekto hľadá pre svoju kapelu. Ateliéry sú rozdelené na jednotlivé sekcie, kde sa lektori budú venovať samostatne rytmike (basgitara, bicie, klavír, gitara), dychovým nástrojom (saxofóny, trúbka, trombón, flauta) či spevu, bude sa pracovať na základoch repertoáru. Následne sa hudobníci spoja a vznikne tak skupina, kde sa pripravia zaujímavé aranžmány skladieb. Jednotlivé sekcie (Rytmika, dychové nástroje, spev) sú samozrejme otvorené a môžu sa ich zúčastniť aj ostatní záujemcovia v roli pozorovateľov.

 

 

Večerné jazzové ateliéry budú prebiehať v klube Jazztikot v centre Bratislavy od polovice septembra do polovice decembra 2023 a sú otvorené všetkým prihláseným záujemcom, amatérom ako aj stredne pokročilým hudobníkom. Aparatúra, klavír, bicie či kombá sú zabezpečené, stačí si priniesť svoje nástroje. Jedinou podmienkou je chuť zažiť či spoznať niečo nové / niekoho nového, preskúmať jazz, swing, latin, groove. Prihlásiť sa môžete ako na jednotlivé ateliéry (cena 5,- EUR), alebo je k dispozícii permanentka na 14 vstupov (cena 40,- EUR). Formulár s prihláškou a termínmi nájdete na dole uvedenom linku.

 

PRIHLÁŠKA NA ATELIÉRY:

https://www.jazz.sk/events/vecerne-jazzove-ateliery-2023

 

Kontakt: ateliery@jazz.sk

 

Projekt je podporený z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia
Partnerom projektu je Nadácia Tatra banky


 

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Ďalšie články

Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Večerné jazzové ateliéry sú späť: 2017-2018
Obľúbené Večerné jazzové ateléry sa po prazdninách opäť vracajú. Prvý ateliér sa uskutoční v...
Nech sa jazzu darí aj v roku 2014!
Rok 2013 bol pre tento portál v mnohých ohľadoch rokom začiatkov. Totiž popri každodenných...
Prihláste sa na letný cyklus Večerných jazzových ateliérov
Pravidelné hudobné stretnutia v Kontakte pokračujú s novými skladbami a novými lektormi.Po...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...