Jon Hassell zahrá na Colours of Ostrava poctu Evansovi

Jon Hassell zahrá na Colours of Ostrava poctu Evansovi
jazz.sk

Hudobný velikán a vizionár 21. storočia. Nástupca Milesa Davisa. Skladateľ, trubkár, experimentátor, filozof, krstný otec world music a tvorca magicko-futuristickej hudobnej vízie Fourth World príde s programom Sketches of the Mediterranean oslavujúcim Gila Evansa.
 

Inšpiroval celú generáciu spolupracovníkov: Brian Eno, Peter Gabriel, Kronos Quartet alebo Ry Cooder. Hral spolu s hviezdami ako Björk, Baabe Maal alebo Ibrahim Ferrer. Skladal hudbu pre filmy (napr. Wim Wenders - Million Dollar Hotel), tanec aj divadlo (The Netherlands Dance Theater, Peter Sellars).
 

Spája nadčasové a priekopnícke palety jazzovej avantgardy, minimalizmu, ambientu, atmosférickej elektroniky a dôverných kontaktov so spiritualitou indických a afrických hudobných kultúr. "Jonovi toho veľa dlžím. V skutočnosti Jonovi veľa dlží veľa ľudí. Zasial silné a úrodné semeno, ktorého plody všetci žneme, "vyznal sa k obdivu Hassellovho vizionárstva jeho zásadný spolupracovník Brian Eno.

Jon Hassell, rodák z amerického Memphisu, začínal v 60. rokoch s jazzom. Európske štúdium u nemeckých avantgardistov Karlheinza Stockhausena a stretnutie s Irmin Schmidt a Holger Czukayom, zakladateľa experimentálnej skupiny Can ale mladého trubkára s tvorivým pretlakom po návrate domov odvial k Minimalistom: La Mont Young a Terry Riley potom Hassela priviedli k majstrovskému indickému spevákovi Pandit Pran Nath.

"Keď som s ním prvýkrát jamoval, vyšla z toho abstraktná hudba, akú som si predtým nikdy nedokázal predstaviť. Pohľad naspäť skrz tradíciu starú päť storočí. Čistú duchovnú formu siahajúcu do najranejšej ľudskej histórie. Štúdium u Pran Natha je esenciou všetkého, čo som od tej doby urobil, základný kameň mojich najlepších nahrávok, " vysvetlil Hassell podstatu svojej originálnej hry na trúbku, do ktorej prevratným spôsobom zaniesol indickej vokálne techniky.

"Toto nie je trúbka. Netuším čo to je, ale zvuk trúbky predsa ešte spoznám. Naozaj si neviem rady, ako to nazvať, " môžeme čítať v dobovej recenziu na album Fourth World, Vol 1 Possible Musics natočený s Brianom Enom: manifest kontrastu medzi Západným skladateľským prístupom a slobodnou zmyselnosťou zvukov Tretieho sveta.

Hassellov elektronicky skreslený nástroj mal skutočne k zvuku trúbky ďaleko. Úplne tým predbehol dobu. Nasledujúci albumovej pokračovanie Dream Theory in Malaya ovplyvnené kultúrou malajskej národa seno, presláveného vykladaním snov, predstavil Hassell s veľkým úspechom v benátskej opere, čím nadobro potvrdil aj v Európe status geniálneho umelca.

Medzitým hosťoval na prelomovom albume Remain the Light newyorských Talking Heads, čo Petera Gabriela priviedlo k tomu, aby Hassella pozval na legendárny prvý ročník svojho world music festivalu WOMAD. Hassell vtedy podľa svojich slov nadobro prepadol kúzlu exotickej hudby, k čomu prispelo aj neskoršie natáčanie Grammy oceneného albumu Passion: Gabrielovmu soundtracku pre film Martina Scorseseho Last Temptation of Christ.

Tento rok v marci oslávil Jon Hassell sedemdesiat štyri rokov a pri tej príležitosti v Times uviedli zoznam osobností, s ktorými spolupracoval. Náhodne: Daniel Lanois, Ry Cooder, Kronos Quartet, Björk, Ibrahim Ferrer, Ani DiFranco, kdlang, David Sylvian alebo náš kontrabasista Miroslav Vitouš, s ktorým v roku 2009 nakrútil doteraz posledný album Last Night The Moon Came Dropping Its Clothes In The Street pre významné vydavateľstvo ECM.

Je veľmi ťažké si dnešnú modernú hudbu predstaviť bez vkladu Jona Hassella. Je pre ňu rovnako dôležitý ako Jimi Hendrix, Velvet Underground alebo Miles Davis. "Pozoruje svet v celej jeho pominuteľnosti a prchavých náladách s rešpektom, čo sa odráža v jeho hudbe. Vidí hodnoty a krásy vo všetkých formách tanca života, "napísal Brian Eno.

 

-rob-

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...