Keď marketing vyhrá nad umením: Carrie Underwood uvedená do Oklahoma Hall of Fame namiesto Charlieho Christiana

Keď marketing vyhrá nad umením: Carrie Underwood uvedená do Oklahoma Hall of Fame namiesto Charlieho Christiana

Už druhý rok po sebe zamietla Oklahoma Hall of Fame (Oklahomská sieň slávy) žiadosť o posmrtné uvedenie prelomového jazzového gitaristu Charlieho Christiana do svojich siení. Napriek snahe viacerých zapálených fanúšikov a skutočnosti, že sa tento rok jedná o 75 výročie jeho smrti, Charliemu stále ostávajú dvere zatvorené. Namiesto neho bola tento rok ocenená 33-ročná popová speváčka Carrie Underwood.

 

Dôvody OKHOF (Oklahoma Hall of Fame) ostávajú verejnosti neznáme a zrejme nepomohlo ani slovo gitaristu Vince Gilla, ktorý je členom organizácie. Obzvlášť mätúci je celý scenár tohtoročných hudobných ocenení, keď Christiana porovnáme s jedinou zástupkyňou hudobníkov, ktorá bol tento rok do Oklahomskej siene slávy uvedená.

 

Nechceme tvrdiť, že Carrie Underwood si ocenenie nezaslúži. Vo veku 33 rokov je táto popová speváčka o 8 rokov staršia ako Charlie v dobe svojho úmrtia a ako rodáčka z mesta Checotah je známa najmä svojim nadpriemerným spevom v porovnaní s ostatnými hviezdami éry autotuningu (počítačom ovládaného automatického vylaďovania tónov). Píše svoje vlastné piesne, ktoré pre efekt na svojich multimiliónových superstar turné sprevádza hrou na gitaru. Ako víťazka súťaže American Idol  2005 sa teší obrovskej popularite a aktívne a neustále pracuje na svojej kariére, vďaka čomu celosvetovo predala viac než 65 miliónov nosičov.

 

 

Zrejme to boli dôvody, pre ktoré si Underwood svoje ocenenie podľa OKHOF zaslúžila. Charlie Christian, ktorý sa s rodičmi ako batoľa presťahoval do Oklahomy, určite nepredal 65 miliónov platní a pre svoj krátky život sa nestihol stať svetoznámym menom v očiach laickej verejnosti. Faktom však ostáva, že bol revolucionárom v hre na elektrickú gitaru a vlastne bol prvým hráčom, ktorý tento nástroj preslávil, aj napriek tomu, že bol černoch v silne segregovanej spoločnosti 30. rokov minulého storočia v USA. Ledva dosiahol dospelosť, keď sa dostal do kapely kráľa swingu Bennyho Goodmana, zrejme najznámejšej hudobnej osobnosti tejto doby (snáď s výnimkou Louisa Armstronga).

 

V roku 1937 mal Christian 21 rokov a aj keby vtedy boli v Amerike televízne talentové show, nemohol by v nich kvôli svojej rase vystúpiť. Pri príležitosti 100. výročia od Charlieho narodenia ho jazzový kritik Kevin Whitehead v článku pre NPR označil na jediný a najväčší vplyv v histórii hry na elektrickú gitaru: "Charlie Christian zanechal svoju stopu na tisícoch hudobníkov, ktorí pritom ani nepoznajú jeho meno. Vplyvnejší ako toto sa asi už byť nedá."

 

Oklahomská komunita sa nevzdáva a nominuje Charlieho Christiana do Oklahomskej siene slávy opäť aj budúci rok. Či sa konečne tomuto prelomovému hudobníkovi dostane úcty, ktorú si podľa nás určite zaslúži, ostáva v rukách členov OKHOF. Snáď v roku 2018 zvíťazí umenie nad marketingom.

 

Zdroj: nondoc.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Charlie Christian
Gitarista, ktorý hoci sa dožil iba krátkych 25 rokov, stihol sa za svoju kariéru presláviť ako prvý...
Do siene slávy Grammy pribudli nové tituly: sú medzi nimi Davis, Coltrane, Armstrong aj Ella Fitzgerald
Organizácia "The Recording Academy" oznámila pred niekoľkými dňami najnovšie prírastky do siene...
Noví členovia siene slávy Ertegun pre rok 2016: Ben Webster, J.J. Johnson a Wayne Shorter
Hlasovanie je ukončené a výsledky ocenení Ertegun 2016 sú na svete. Medzi výhercami sú saxofonisti...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...