Klavírny architekt Ahmad Jamal ani v 84 rokoch neprestáva stavať

Klavírny architekt Ahmad Jamal ani v 84 rokoch neprestáva stavať

Ahmad Jamal hral na klavíri takmer celých svojich 84 rokov. Vo svojich 20-tich rokoch si zmenil meno a prijal islam a v tom veku sa zároveň svojou hrou stal vplyvom pre trubkára Miles Davisa. Ako leader vydal počas svojho života už viac než 50 albumov a počas celého tohto procesu dosiahol niečo, čo sa podarí máloktorému jazzovému hudobníkovi - mainstreamovú popularitu.

 

Narodený 2. júla 1930 s pôvodným menom Frederick Russell Jones, Ahmad Jamal sa odmieta vyjadrovať o takmer čomkoľvek, čo sa udialo v jeho živote predtým, ako bol "znovuzrodený" a prijal islam a nové meno. Jediné spomienky sú o klavíri, na ktorý začal hrať v 3 rokoch, keď ho strýko vyzval, aby po ňom zopakoval, čo on zahrá - podľa tejto príhody dokázal Jamal presne zopakovať všetko. Keď mal 7 rokov, získal vlastného učiteľa a v 14-tich už bol profesionálnym klaviristom, inšpirujúcim sa hudbou klaviristov Earl Hinesa, Erroll Garnera a Billy Strayhorna.

 

V 50-tych rokoch Jamal upútal pozornosť producenta John Hammond-a (ten medzi inými objavil aj Benny Goodmana, Count Basieho, Bob Dylana, Arethu Franklin a mnohých iných) a ten mu sprostredkoval nahrávaciu zmluvu. Širokú verejnosť Jamal zhypnotizoval svojim živým albumom Live At Pershing Hotel: But Not For Me v roku 1958 a svojou verziou latino štandardu "Poinciana".

 

Veľkým fanúšikom jeho hry sa v tejto dobe stal Miles Davis, ktorý Jamala obdivoval nielen ako hráča, ale aj ako teoreticky zmýšľajúceho hudobníka - jeho spôsob improvizácie bol odlišný ako dovtedajšie cesty a tvoril novým druhom virtuozity, pričom veľký dôraz dával na priestor v hraní.

 

Jamalov repertoár počas jeho kariéry pozostával prevažne zo štandardov - no Jamal preferuje termín "Americká klasická hudba" pred slovom "jazz" a tvrdí, že rovnako ako klasickí hudobníci, aj on hrá hudbu iných skladateľov: "Je nás veľmi málo takých, ktorí nehráme "covers" (prerobené originály). Či už sú to hudobníci pracujúci v Európskej tradícii alebo klasickej hudbe - to všetko sú covers. Aj Horowitz hrá covers. Hrajú Mozarta, Beethovena, nehrajú svoje vlastné kompozície. 90% času hrajú covers a to robíme aj my, s našou American songbook (súhrn amerických populárnych piesní)."

 

Kritik Gerald Early tvrdí, že "Ahmad bol mnohými ostatnými kritikmi výsmešne označovaný za koktejlového pianistu, kvôli jeho zdržanlivému tichému spôsobu hrania a aj kvôli jeho komerčnej popularite. Pre mnohých jazzových kritikov je totiž mainstreamová popularita automaticky smrťou jazzmana - a Jamal bol veľmi populárny klavirista."

 

Ahmad Jamalovi jeho invencia umožňuje už viac ako polstoročia neustále kombinovať ten najrôznejší materiál do fascinujúcej hudobnej stavby - vďaka tomu si vyslúžil u niektorých hudobníkov pomenovanie "klavírny architekt tej najvyššej úrovne". Je považovaný za jedného z doteraz najinvenčnejších klaviristov a má svoje špecifické miesto v histórii aj súčasnosti jazzu.

 

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Marcus Miller: Prestal som počúvať platne, aby som našiel svoj vlastný štýl
Marcus Miller (1959), ďalší z tých, čo hrávali s Milesom. Hranie s Milesom znamenalo pre každého...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...