Komorná tvár Chiny Moses a Raphaëla Lemonniera

Komorná tvár Chiny Moses a Raphaëla Lemonniera
Maros Pavlik

Koncert Chiny Moses a Raphaëla Lemonniera v Porgy & Bess, Viedeň, 8.9.2014

Priaznivci speváčky Chiny Moses, dcéry slávnej matky Dee Dee Bridgewater, sa na nudu a jednotvárnosť sťažovať nemôžu.  Pokiaľ ide o pestrosť, China Moses, pôvodom americká speváčka, žijúca v Paríži, im rada dopraje. Rôznorodosť formácií v ktorých vystupuje, dokáže uspokojiť aj náročné zmenu milujúce publikum. Rada vystupuje so svojim triom ale aj s francúzskou rockovou skupinou Alarash, nepohrdne však ani big bandom. Za tým všetkým stojí jej nenápadný klavirista a jej obľúbený aranžér Raphaël Lemonnier. Práve s ním vystúpila 8. septembra vo viedenskom klube Porgy & Bess.

Komorné duo silne kontrastovalo s mojou spomienkou na veľký bigband, s ktorým vystúpila China v Prahe v rámci festivalu Prague Proms v júni tohto roku. Podrobný report z pražského koncertu a ako i interview s Chinou a Raphaëlom sme na stránkach Jazz.sk priniesli už v minulosti.  China už v Prahe počas rozhovoru spomenula, že 8. septembra bude spievať v Porgy & Bess a ja som ihneď vedel, že program na druhý septembrový pondelok mám už tým pádom jasný.

 

Jedenásť skladieb večera odoznelo v dvoch setoch, v uvoľnenej atmosfére, ktorú ponúka intímne prostredie viedenského klubu. Sú umelci, ktorí majú „dar od boha“ získať si publikum ihneď po príchode na pódium a China k nim bez pochýb patrí. Prevažná časť skladieb pochádzala z posledných dvoch CD – This One’s For Dinah z roku 2009 a predovšetkým z CD Crazy River, ktoré vyšlo v roku 2012. Počas takmer dvojhodinovej show zabávala China publikum nielen spevom plným emócií ale i vtipným doprovodným slovom. V krátkych prestávkach medzi jednotlivými skladbami stihla speváčka zasvätiť publikum do histórie vzniku skladieb ako aj uviesť ich pôvodných interpretov či autorov. China si vo svojich príhovoroch berie rada na pranier vťahy žien a mužov, ich šťastnú či nešťastnú lásku. Robí to však s takou šikovnosťou, že jej vtipná, často až sarkastická kritika nikdy nikoho neurazí. Naopak, dokáže pobaviť publikum všetkých vekových kategórií. Mohla by sa síce naskytnúť otázka vtipnosti tých istých úsmevných príbehov pri  opakovanom vzhliadnutí toho istého progamu. Nad tým sa však snáď nikto z návštevníkov klubu nepozastavil. Koncert vo Viedni bol jediným koncertom Chiny Moses v Rakúsku v tomto roku.

 

 

 

Spevácky prejav a pódiovú prezentáciu Chiny môže niekto na prvý pohľad vnímať ako mierne „americky afektované“. To je však vecou osobného názoru, ako i nastavenia individuálnej miery tolerancie poslucháča. Áno, China je veľmi 'americká', berie si však z amerického dedičstva to pozitívne. Dokáže aj v 21.storočí odovzdať publiku zábavnou formou atmosféru dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia. A to bez zbytočného pátosu, s nadhľadom a iróniou, ktorá je pre Chinu charakteristická. O hlasovom rozsahu, emocionalite a živočíšnosti prejavu Chiny niet žiadnych pochýb. Vrcholom večera boli posledné dve skladby pred prídavkom, konkrétne remake piesne More Over od Janis Joplin a skladba Just Say I love Him od Niny Simone. V poslednej piesni China s prehľadom predviedla v plnej kráse svoj spodný hlasový register, ktorý pripomenul farbu hlasu geniálnej Cassandy Wilson. Koncert tejto famóznej pani speváčky budeme môcť o dva mesiace vidieť v Bratislave (11.12.2014). Popri výkone Chiny Moses nemožno nespomenúť jej pódiového partnera, Raphaëla Lemonniera, ktorý sa prejavil ako rovnocenný spoluhráč. Jeho klavírny doprovod a sólové výstupy na koncertnom krídle a Fender Rhodes piane nezaostávali za presvedčivosťou výkonu Chiny.

 

Na záver dobrá správa pre fanúšikov Chiny MosesDee Dee Bridgewater. Matka s dcérou vystúpia na spoločnom koncerte vo viedenskom Konzerthause 10.4.2015. Takú jedinečnú príležitosť si nemožno nechať ujsť.

 

Set-list:

Set 1: Kitchen Man - Why Don’t  You Do Right – Dinah’s blues – Cry Me River – Cherry Wine

Set 2: I Can’t Stand The Rain – Crazy Blues – Hot Stuff – More Over – Just Say I Love Him

Prídavok: Prove It On Me

Marián Pavlík
Fofo: Wolfgang Gonaus

Galéria

China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
China Moses v Porgy and Bess, 8.9.2014
china landscape.jpg

 

 

Ďalšie články

VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
China Moses: Patrím k šťastlivcom, ktorí sa môžu živiť hudbou
Interview so speváčkou Chinou Moses a Raphaëlom Lemonnierom. China Moses je veľmi zaujímavá,...
China Moses vydala nové CD Nightintales
Speváčka China Moses, dcéra známej americkej speváčky Dee Dee Bridgewater vystúpi 28. júla 2017 na...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...