Košické „Jazzáky“ s vynikajúcim programom

Košické „Jazzáky“ s vynikajúcim programom
Peter Motyčka

Medzinárodný jazzový festival v Košiciach zažíva postkovidový reštart v plnej paráde. Od utorka 4. októbra do štvrtka 6. októbra sa v rámci jeho 26. ročníka predstavia v priestoroch Gesto cafe&brunch a v Ges Clube na Ulici Laca Novomeského domáci aj zahraniční hudobníci. Košičania si budú môcť vychutnať vynikajúceho poľského huslistu Adama Baldycha, britského gitaristu Dana Owena či českého speváka Dana Bártu.

 

Začiatkom jesene pred Medzinárodným maratónom mieru sa v Košiciach tradične konal jazzový festival, hoci posledné dva roky situáciu skomplikovala pandémia. Agentúra GeS sa však k obľúbenému podujatiu vracia. „Povedal som si, že návrat k festivalu po dvojročnej odmlke je vhodným priestorom na to, aby sme do podujatia vniesli takpovediac nový vietor,“ vysvetľuje organizátor Tomáš Szabados. „Zmenili sme vizuál, posunuli sme termín a rozhodli sme sa ísť modernejšou cestou, aj čo sa týka kapiel a muzikantov, ktorí na festivale vystupujú. Chceme sa vydať cestou skutočne európskej kvality.

 

 

Bohatý festivalový program ponúkne v utorkový večer (4. 10.) koncert priestoroch Gesto cafe&brunch, na ktorom sa predstavia nádejní mladí slovenskí muzikanti Oliver Palko a Lenka Gálisová Quartet, laureátka Jazz START UP 2022. Vstup na podujatie je voľný. Druhý festivalový deň (5. 10) v GeS Clube otvorí akustický tandem Lash&Grey, na ktorých nadviaže britský gitarista Dan Owen a kvinteto fenomenálneho poľského huslistu Adama Baldycha.

 

 

Posledný štvrtkový večer (6. 10.) bude v GeS Clube patriť slovenskému zoskupeniu Dennyiah feat. Martin Valihora & Jan Bogdan, po nich sa bude spevák Dan Bárta konfrontovať s vynikajúcim Robert Balzar Triom a v závere večera publikum roztancuje mladá poľská basgitaristka Kinga Glyk. Košické „Jazzáky“ nadväzujú na dlhoročnú tradíciu. V roku 1995 ich rozbiehal známy košický muzikant Gejza Szabados. „Hoci som organizovanie festivalu prebral po otcovi už pred niekoľkými rokmi, stále to bolo tak, že otec bol istým spôsobom súčasťou festivalu. Pred necelým rokom nás navždy opustil, prvýkrát teda bude festival bez neho... Chceme si ho počas tohto ročníka pripomenúť, zvažujeme aj premenovanie podujatia na Medzinárodný jazzový festival Gejzu Szabadosa,“ doplnil Tomáš Szabados.

 

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

 

Galéria

Košické „Jazzáky“ s vynikajúcim programom
Košické „Jazzáky“ s vynikajúcim programom

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...