Kurt Elling a Sisa Michalidesová na jednom pódiu

Kurt Elling a Sisa Michalidesová na jednom pódiu
jazz.sk

V posledných rokoch Bratislavu konečne prestali obchádzať veľké jazzové hviezdy. Jedna z najzaujímavejších hudobných akcií tohto roka sa odohrá už v marci v Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu: neopakovateľný dvojkoncert fantastických jazzových muzikantov: chicagskeho Kurta Ellinga a našej Sisy Michalidesovej s kapelou. Celý koncert bude zaznamenaný pre RTVS. 

 

Kurt Elling je jedným z najuznávanejších vokalistov na svete, nositeľ nominácie Grammy a bezpočetných prestížnych hudobných ocenení Kurt Elling sa  v marci so svojím špičkovým hudobným telesom objaví v bratislavskom štúdiu Slovenského rozhlasu a predvedie koncertnú show, ktorá bez výnimky hypnotizuje obecenstvá po celom svete. Ako jeden z mála súčasných mužských jazzových spevákov sa Elling vypracoval na skutočnú ikonu jazzovej hudobnej scény.

Elling sa netají tým, že jeho vokálne majstrovstvo je výsledkom nekonečného tréningu (a možno štipky talentu "od Boha"); v branži je známy ako neúnavný pracant a náročný pedant. Jeho ľahko rozpoznateľný hlasový prejav sa stal v podstate synonymom unikátneho speváckeho štýlu "vocalese", v ktorom hlasová linka kopíruje pôvodne inštrumentálnu líniu skladby. Elling k svojim songom primiešava pridanú hodnotu inteligentných textov a samozrejme svoj zastretý, hutný hlas.

Kurt Elling vystúpi na koncerte v Bratislave v zoskupení v zložení Gary Versace (klávesy), John McLean (gitara), Clark Sommers (basa) a Kendrick Scott (bicie).

 

 

Sisa Michalidesová (1983) je napriek mladému veku už celé desaťročie uznávanou a často využívanou autorkou hudby a rešpektovanou muzikantkou. Vo svojej tvorbe sa opiera o prvky jazzovej aj vážnej hudby, ožívajúce v rytmoch Balkánu i flamenca. Sisa sa obklopuje virtuóznymi interpretmi, medzi ktorými je vyhľadávaná aj ako nadaná flautistka. Je dobre známa z formácií Remedios, 3 plus 1, Juraj Griglák and Band či Sisa's Food, viackrát vystúpila na Bratislavských jazzových dňoch, spoluhráčsky sa už na pódiu objavila s Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom, Szidi Tobiasz, Richardom Müllerom, Zuzanou Suchánkovou, Jiřím Stivínom, kapelou Mango Molas a mnohými ďalšími. Komponuje scénickú hudbu pre divadlá L+S, SND, Astorka, Mimo, Úsmev, Divadlo J. Palárika v Trnave a Teatr im. Hansa Christiana Andersena v poľskom Lubline. Okrem hudby sa Sisa venuje aj divadelnému hraniu. 

Vo svojom najnovšom hudobnom počine "Expresie" Michalidesová načas opúšťa svoj charakteristický zvuk a nástrojové obsadenie a vracia sa elektrickému džezu, ktorý však nie je postavený na groove, ale má ambíciu pôsobiť orchestrálne. 

 

Na marcovom dvojkoncerte s Kurtom Ellingom v Slovenskom rozhlase 8. marca o 19.00h. vystúpi Sisa s ansámblom fantastického zloženia – Sisa bude spievať, hrať na klávesy aj na flautu, o bicie sa postará Marian Ševčík, na basgitare zahrá Juraj Griglák, Peter Preložník na klávesoch, na gitare Pavol Bereza, Milo Suchomel so saxofónom a spevácky Sisu podržia Hanka Gregušová a Samuel Hošek. 

 

Foto: Peter Konečný

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Sisa Michalidesová: Album Chloe je mystický výlet do sveta mexických legiend
Intenzita tvorivosti Sisy Michalidesovej sa ani po prevzatí minuloročnej ceny Esprit za najlepší...
Sisa Michalidesová krstila: Album Chloe oživil mystické legendy
Hudobníčka a skladateľka Sisa Michalidesová priniesla na svet čerstvý album s názvom „Chloe“....
Sisa Michalidesová vydáva dramatické Expresie
Slovenská jazzová scéna zažíva mimoriadne plodné obdobie. Zásluhu na tom má aj vydavateľstvo...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...