Lizz Wright vydáva nový album "Grace"

Lizz Wright vydáva nový album "Grace"
Maros Pavlik

Najnovší projekt americkej speváčky Lizz Wright odhaľuje spleť hlboko zakorenených príbehov a piesní, odrážajúcich pestré tradície, ktoré sú dušou amerického Juhu. Lizz Wright mobilizuje svoje južanské dedičstvo a ducha Zeme, aby nás uviedla do priestoru, pulzujúceho nevyslovenou myšienkou o tom, že základným stavebným prvkom nášho bytia je láskavosť.

Album, ktorého producentom je uznávaný spevák a skladateľ Joe Henry, je odrazom zmyslu Lizz Wright pre miesto a spolupatričnosť, hlboko vtkanú do samotnej podstaty americkej kultúry. Album Grace vychádza vo vydavateľstve Concord Records 15. septembra 2017.

Nahrávka vznikla za účasti výnimočných hudobníkov v štúdiu United Recording na losangeleskom Sunset Boulevard. Nahrávanie albumu bolo vyústením takmer dvadsaťročnej spolupráce Lizz Wright s atlantským klaviristom a zbormajstrom Kennym Banksom st., hosťujúcim gitaristom Marcom Ribotom, basistom Davidom Piltchom, gitaristami Chrisom Brucom, Marvinom Sewellom, bubeníkom Jayom Bellerosom a klávesákom Patrickom Warrenom. Desiatimi piesňami, vrátane originálnej spolupráce s Maiou Sharp  (pieseň All the Way Her), dokazuje album Grace oddanosť umelkyne tlmočit ľudskosť prostredníctvom hudby. Album je zatiaľ najzrozumiteľnejším posolstvom Lizz Wright. Lizz sa svojimi piesňami predstavuje pomocou zložitých dialógov o spojitosti všetkých možných životných situácií.

Príjemná, zrelá farba hlasu Lizz Wright uisťuje poslucháča v tom, že Lizz je neúnavnou sprievodkyňou slobodou a zmenami. Prikláňajúc sa k overenej klasike a súčasným cover verziám sa Lizz Wright v žiadnom smere neobmedzuje a skladby obohacuje svojim individuálnym prístupom.

O širokom zábere speváčky svedčia aj pozoruhodné úpravy hudby legendárnych hudobníkov - Raya CharlesaAllena ToussaintaNiny SimoneSister Rosetty TharpeK.D. LangBoba DylanaFranka Perkinsa Mitchella Parisha, ako aj nových tvárí hudobnej scény - Rose Cousins Birds of Chicago. Zo zoznamu približne sedemdesiatich cover verzií, ktoré zozberal Joe Henry, sa nakoniec podarilo vybrať desať skladieb, verne odzrkadľujúcich Lizzinu vidiecku výchovu a cestu na svetové pódiá. Titulnú skladbu napísala potom, ako počula “Grace” od Rose Cousins. Ide o prvú titulnú skladbu z Lizziných šiestich albumov, ktorej autorkou nie je samotná Lizz.

Úvodná “Barley”, pieseň z autorskej dieľne Birds of Chicago, je založená na tradičnom bluesovom formáte opakovania slov.

Z celého albumu cítiť inšpiráciu dokumentárnym filmom What Happened Miss Simone? z roku 2015, v ktorom Nina Simone prehlásila, že povinnosťou umelca je reagovať na súčasnosť. Lizzina verzia piesne “Seems I’m Never Tired Lovin’ You,” je trpezlivým a láskavým odkazom Američanky žijúcej v roku 2017.

V piesni “Singing in My Soul” od Sister Rosetty Tharpe, tlmočí Lizz presvedčenie autorky, že jej pieseň je vždy aktuálna. Roky priateľstva a spolupráce Joea Henryho s Allenom Toussaintom viedli k ich spoločným stretnutiam ešte pred nahrávaním. Vďaka Allenovej vidieckej obrazotvornosti cítiť z piesne  “Southern Nights” neodolateľnú vôňu domova.

“What Would I Do” od Raya Charlesa dodáva albumu swingujúcu gospelovú atmosféru, a to vďaka južanskému kostolnému klavíru a zborovým aranžmánom s podporou Lizzinho vokálu.  Skladba “Stars Fell on Alabama” je romantickou spomienkou na spŕšku meteorov Leonidov v roku 1833. K dnešnému dňu prerobilo pieseň viac než sto umelcov. Lizz Wright týmto štandardom pripomína, aké príjemné môžu byť chvíle šťastia, ak sa človek naskytne v správnej chvíli na správnom mieste. 

V Dylanovej “Every Grain of Sand” spieva Lizz Wright zhudobnené verše, v ktorých sa prelínajú blaho s mizériou, aby obnažili ľudskú skúsenosť v tom krajšom svetle. Lizzina interpretácia piesne “Wash Me Clean” od k.d. lang predstavuje intímnu komunikáciu, spájajúcu svet zmyselnosti a modlieb. Album uzatvára “All the Way Here”, výsledok Lizzinej spolupráce s Maiou Sharp. Pieseň znázorňuje, ako sa v našich menách skrýva podstata toho, kým sme boli a zároveň príbeh toho, kým sme sa stali.   

“S Lizz Wright sa priatelíme už pätnásť rokov. Dlho som túžil byť po jej boku. V jej piesňach má ľudskosť neuveriteľnú silu,” hovorí Joe Henry.  Je pre mňa veľkou cťou byť súčasťou albumu Grace.  Obzvlášť v týchto ťažkých časoch, keď sa od hudobníkov očakáva, že budú silou umenia reagovať na brutalitu okolo nás. Keď Lizz spieva, cítim, že svojou účasťou plním časť týchto očakávaní. Lizz je pre mňa a pre ostatných obrovským darom.”   

Grace je pre Lizz Wright návratom domov, rituálom jej cesty medzi jej rodnými Blue Ridge Mountains a mýtickou krajinou strednej a južnej Georgii a pozdĺž Georgia Sea Islands.

Pre svoj návrat domov považovala Lizz, spolu s fotografkou Jesse Kitt, za veľmi dôležitú samotu cestu domov. Obe umelkyne brázdia vidiecke cesty a mapujú nespočetné množstvo miest a tvárí obsiahnutých v albume Grace. Fotografka nádherne zachytila stretnutie Lizz s jej rodinou, susedmi, mentormi, ako aj s neznámymi ľuďmi. Na ceste za poznaním pravého ducha Juhu sa Lizz s Jesse potulovali po farmárskych statkoch, piesočnatých plážach a uliciach Atlanty, kde sa Lizz stretávala s ľudmi.  Do troch skladieb (“Grace,” “What Would I Do,” “Seems I’m Never Tired Lovin’ You”)  nahrala Lizz s Kennym Banksom st. zbor s vynikajúcimi spevákmi miestnych atlantských kostolov.

Grace je výzvou na prebudenie dobra a veľkorysosti. Zároveň je pozvánkou na otvorený prejav ľudskosti. Na základe zážitkov skromnej večere s priateľmi a susedmi v prírodnej horskej scenérii si Lizz pripomína význam takých jednoduchých vecí, ako napríklad zdieľanie vzájomnej blízkosti. Lizz Wright si uvedomuje, aké dôležité je mať dobré susedské vzťahy. Na takýchto drobných a bežných prejavoch sa zakladá každá väčšia snaha, či projekt sociálnej zmeny. 

„V dnešnej dobe sa považuje za takmer revolučný krok to, ak ste bezpodmienečne zaľúbení a otvorene prejavujete svoje city a nehu,” hovorí Lizz Wright. 

Lizz Wright bude na jeseň 2017 koncertovať v USA a iných krajinách so svojim multimediálnym predstavením, obsahujúcim aj fotografie od Jesse Kitt.

 

Piesne na albume Grace

1.  Barley

2.  Seems I’m Never Tired Lovin’ You

3.  Singing in My Soul

4.  Southern Nights

5.  What Would I Do

6.  Grace

7.  Stars Fell on Alabama

8.  Every Grain of Sand

9.  Wash Me Clean

10. All the Way Here

 

Zdroj: Concord Music

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­Web: http://lizzwright.net/

Facebook; https://www.facebook.com/lizzwrightmusic/

Twitter: https://twitter.com/lizzwrightmusic

Instagram: https://www.instagram.com/lizzwrightmusic/

 

 

 

 

 

Esprit 2023

Galéria

A_Lizz_Wright_Photo_by_Jesse_Kitt_119Rres.jpg
F_Lizz_Wright_Photo_by_Jesse_Kitt_240Rres.jpg
G_Lizz_Wright_Photo_by_Jesse_Kitt_228Rres.jpg
lizzres.jpg

 

 

Ďalšie články

One Day Jazz Festival: Veľkolepá oslava jubilea s Lizz Wright, Danom Bártom a Slovenskou filharmóniou
Pred bratislavským NTC sa už podvečer 13. júna  začali zhlukovať skupinky fanúšikov jazzu....
Jazzman týždňa: Lizz Wright
Pohybuje sa s ľahkosťou medzi prúdmi gospelu, soulu, bluesu, a jazzu. V jej slovníku však...
Lizz Wright vydáva nové CD - Freedom & Surrender
Päť rokov po kritikmi uznávanom, gospelovo ladenom albume Fellowship (Verve), vydáva Lizz Wright...
Lizz Wright: Bohoslužba venovaná hudbe
Lizz Wright, 18.mája 2015, Ateliér Babylon, Bratislava   Je úplne jedno, v akého Boha...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...