Ľudmila Štefániková zakončí aktuálne tour ElectriCITY krstom nového albumu

Ľudmila Štefániková zakončí aktuálne tour ElectriCITY krstom nového albumu
jazz.sk

Ľudmila Štefániková, jedna z dvoch slovenskych žien ktoré za posledných 15 rokov vyštudovali prestížnu Berklee College of Music, sa za pár dní vydáva so svojou čisto ženskou americkou kapelou All Female Jazz Quartet na turné po Čechách a Slovensku. Jeho cieľom je predstaviť jej už druhý autorský album ElectriCITY, ktorý vychádza aj vďaka podpore Hudobného fondu.

 

Ľudmila sa svojimi úspechmi v zahraničí radí k mladým slovenským umelcom ktorým sa podarilo etablovať najmä v zahraničí. Hrá na netradičný nástroj MalletKAT, je vibrafonistkou, speváčkou a skladateľkou, tvorí a interpretuje súčasnú improvizovanú hudbu, jazz ale aj vážnu a elektronickú hudbu. Študovala v Paríži a Amerike, na svojom konte má niekoľko ocenení a k tomu tvár, ktorá sa nestratila na stránkach módnych časopisov.

V týchto dňoch prináša svoj druhý autorský album ElectriCITY, ktorý nahrala s čisto ženským inštrumentálnym telesom a so špeciálnymi hosťami domáceho a svetového formátu, Petrom Lipom a Gregom Hopkinsnom. Svoj nový album predstaví verejnosti počas svojho turné od 30.10 do 14.11 po Českých a Slovenských mestách. Nové CD sa bude krstiť hneď dva krát, najprv za oficiálnej účasti amerického veľvyslanca 13.11 a neskôr 14.11 počas bratislavského koncertu pre verejnosť v Music Gallery u Dežmára.

 

Ľudmilina záľuba v neprebádaných vodách jej priniesla viacero prvenstiev už počas jej štúdia. Bola historicky prvou ženou prijatou na štátne konzervatórium v Bratislave na hlavný odbor bicích nástrojov. Ako slovenská vibrafonistka nás na slávnej Berklee College,  alma mater mnohých svetových velikánov jazzu, reprezentovala ako prvá. Dnes je spolu s Martinom Valihorom jednou z troch Slovákov,  ktorí za posledných pätnásť rokov vyštudovali túto slávnu univerzitu.

Stala sa taktiež prvou a zatiaľ jedinou ženou v Čechách i na Slovensku ktorá je profesionálnou jazzovou vibrafonistkou, je prvou Slovenkou v Rhythm of the Universe projekte, je prvou vibrafonistkou a Slovenkou čo sa dostala do prestížnej a selektívnej Berklee Global Jazz Institute a pravdepodobne je svetovo prvá vibrafonistka čo interpretovala mikrotonálnu hudbu na MalletKATe.

Neobišli ju taktiež ocenenia na domácej slovenskej pôde. Bola nominovaná na cenu Najúspešnejšia zahraničná Slovenka roku 2012, ktorú vyhlasuje časopis Slovenka. Jej debutový album Be Beautiful dostal cenu Hudobného fondu a v ankete Esprit 2012 sa umiestnil na druhom mieste v diváckom hlasovaní o najlepší jazzový album roka.  Na minuloročných Bratislavských Jazzových dňoch ktoré navštívilo viac ako päť tisíc divákov, otvárala ako členka skupiny Quintessence festivalový deň pred headlinerom Kool & the Gang.

V neposlednom rade získala ocenenie za najlepší interaktívny výkon a jazzovú interpretáciu v národnej súťaži organizovanej Slovenskou Jazzovou  Spoločnosťou.

 

Ľudmila Štefániková vyrástla v Bratislave, pochádza z umeleckej, hudobno – divadelnej rodiny. V piatich rokoch začínala hrou na klavíri, neskôr spevom v Bratislavskom detskom speváckom zbore a v trinástich začala s hrou na bicie nástroje.

V dvadsiatich troch rokoch získala prezidentské štipendium francúzskej vlády na štúdium na významnej hudobnej akadémii American School of Modern Music v Paríži. Tu sa začala venovať jazzovej kompozícii a vibrafónu ako hlavnému nástroju. Ďalšie štipendiá a významné ocenenia získala o pár rokov neskôr na prestížnej svetovej škole jazzu – Berklee College of Music v americkom Bostone (The Most Active Mallet Player Award "Najaktívnejší hráč na melodické perkusie", Berklee Writing and Composition scholarship "Berklee kompozičné štipendium", Division Achievement Award "Ocenenie dekana", Outstanding Scholar Award "Cena za vynikajúce študentské výsledky", Berklee International Network School scholarship a iné). Štúdium Ľudmila ukončila Summa Cum Laude, s červeným diplomom.

 

Počas štúdia na Berklee College of Music ju viedli uznávané svetové jazzové kapacity ako Terri Line Carrington, Danilo Perez, George Garzone, Dave Fiuczynski, Ed Tomassi, Greg Hopkins, Phil Wilson, Dean Anderson, Richard Flanagan, Steve Rochinski, Jackson Schultz, Bob Pilkington, Greg Osby, či majstri jazzového vibrafónu ako Ed Saindon, Dave Samuels.

Doteraz spolupracovala s významnými svetovými osobnosťami, ako napríklad Kevin Eubanks (americká televízna osobnosť), Christopher Heral (francúzsky skladateľ hudby ktorý spolupracuje so Stevenom Spielbergom) alebo William Flageollet (významný francúzsky zvukár, nositeľ ocenení Caesar za zvuk a mix filmov).

 

Ľudmila Štefániková koncertuje prevažne v U.S.A., Kanade a vo Francúzsku, ako aj na mnohých medzinárodných diplomatických udalostiach. Jej turné po Čechách a Slovensku je tak jedinečnou príležitosťou ako okúsiť svetový jazz na domácej pôde.

 

All Female Jazz Quartet:

Ľudmila Štefániková (SK) – malletKAT, vocals, composer, bandleader

Jen Morrison (US) – guitar

Emily Smejkal (AT) – double bass

Jazz Robertson (US) – drums

 

Video k albumu ElectriCITY + turne:

www.youtube.com/watch?v=muqUlXvIFkU&feature=share&list=PL7tSQzi-vkMBfB0dlVSUKmvznSSNsHh-Y

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V prípade otázok kontaktujte:

ludstef@gmail.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13.11.              Bratislava (SK), Music Gallery u Dežmára

+++ Official CD Release Concert VIP +++

14.11.              Bratislava (SK), Music Gallery u Dežmára

+ Official CD Release Concert & Anna Stefanik Birthday Concert Special +

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...