Lukáš Oravec: Aranžmány, ktoré hráme, sú pre mňa asi najťažšie, aké som kedy v big bande hral

Lukáš Oravec: Aranžmány, ktoré hráme, sú pre mňa asi najťažšie, aké som kedy v big bande hral

Pred pár dňami som sa stretol s trubkárom Lukášom Oravcom a pri tejto príležitosti som sa s ním porozprával o jeho najnovšom počine - novom big bande Brno Radio Art Orchestra, ktorý už o pár dní odohrá svoj premiérový koncert a nahrá debutový album. Zaujímalo ma, čo Lukáša viedlo ku založeniu veľkého hudobného telesa a na čo sa môžeme ako poslucháči tešiť.

 

Lukáš, už o pár dní odohráte prvé vystúpenie s novým bigbandom, ktorý vedieš a hneď potom idete do štúdia - ako sa cítiš?

Veľmi sa teším, je to nová výzva!

 

Čo ťa priviedlo ku myšlienke založiť big band a prečo práve v Brne - a prečo Brno Radio Art Orchestra?

Mám rád big band, vyrastal som v big bande a celý život v nejakom pôsobím. V kútiku duše som mal predstavu, že niekedy založím big band. Asi pred dvoma rokmi som si uvedomil, že v Brne a jeho okolí je dostatok schopných ľudí na to, aby som ho dal dokopy. Nemalo by pre mňa totiž zmysel, mať big band za každú cenu, ak by som nezohnal na rôzne stoličky vhodných hráčov. V Brne máme Jazzovú katedru a sú to práve jej pedagógovia, študenti a bývalí študenti, z ktorých som zložil jazzový orchester. S touto myšlienkou som prišiel do Českého Rozhlasu Brno a ten nám dal strechu nad hlavou.

 

Ako si sa rozhodol, čo sa stane jadrom repertoáru Brno Radio Art Orchestra?

Rozhodnutie to bolo veľmi jednoduché, chcel som, aby sme hrali našu autorskú hudbu, poprípade naše aranžmány. Momentálne jadro tvoria moje skladby, ale v našom repertoári nájdeš aj skladby ďalších členov. Ty o tom niečo vieš, sám si jednu skladbu zaranžoval. :-) Keď už sme pri aranžéroch, spomeniem aj našu spoluprácu s Miroslavom Hloucalom, Lubošom Soukupom, Pavlom Klimashevskym a Łukaszom Rakalskim.

 

Áno, zaranžoval som pre toto zoskupenie Blues 218 od Petra Kormana, ale vráťme sa k pôvodnej téme - spomínal si mi aj nejakých zahraničných hostí, ktorí sa na albume budú podieľať, vieš nám o nich povedať viac?

V tomto česko-slovenskom orchestri privítame dvoch zahraničných hostí. Jedným z nich bude americký saxofonista Andy Middleton, pričom zaskakuje za Rosťu Fraša, ktorý sa zo zdravotných dôvodov nakoniec nemohol koncertu a nahrávania zúčastniť. Andy je profesorom saxofónu a kompozície vo Viedni. Druhým hosťom bude náš dvorný aranžér Pavel Klimashevsky, ktorý nám bude dirigentskou oporou na koncerte a pri nahrávaní.

 

Aké to je, viesť big band? A obzvlášť keď v ňom vystupujú mená ako Andy Middleton alebo napríklad Juraj Bartoš?

Je to veľká česť, som rád za každého člena orchestru, sú to skvelí ľudia, osobnosti a výborní hráči. V podstate sú to hráči, s ktorými som už niekedy v minulosti spolupracoval a nejaké roky sa už poznáme. K hudbe pristupujeme kolektívne a o veciach diskutujeme. Vážim si Juraja Bartoša, ktorý má bohaté skúsenosti s big bandovou muzikou. Aranžmány, ktoré hráme, sú pre mňa asi najťažšie, aké som kedy v big bande hral. A myslím, že nie len pre mňa osobne. Je to veľká výzva posunúť sa k úrovni, ktorá je vo svete štandardom. Je náročné v jednom meste spraviť orchester, nájsť vhodných hráčov a absolvovať dostatočný počet skúšok, aby všetko fungovalo tak ako v rozhlasových big bandoch vo svete. Vďaka podpore z Fondu na podporu umenia sme však mohli investovať veľa času na prípravu, aranžmány a na samotné skúšky - za čo im patrí naša vďaka.

 

Aká je Tvoja vízia do budúcnosti s týmto telesom?

Rovnaká ako s káždým mojim projektom, chceme koncertovať, tvoriť a posúvať svoje hranice.

 

Ďakujem ti za rozhovor a prajem veľa úspechov na koncerte v Komorním sále JAMU v Brne (pripomíname dátum 13.11.2019 o 19.30 hod.) ako aj pri nahrávaní albumu!

 

Autor: Martin UherekLukáš Oravec

 

 

Ďalšie články

Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Lukáš Oravec: Morálna stránka hostí, ktorých si muzikanti pozývajú, je lotéria
Porozprával som sa s trubkárom, aranžérom, skladateľom a pedagógom Lukášom Oravcom, ktorý sa už o...
Víťazom ceny Esprit 2013 sa stal album kvarteta Lukáša Oravca
Slovenská anketa „ESPRIT - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ už pozná svojho...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...