Marcus Miller kvôli novému albumu precestoval svet

Marcus Miller kvôli novému albumu precestoval svet
Miroslav Bachura

Očakávanou udalosťou je vydanie nového albumu Marcusa Millera, jeho prvého po prestupe do Blue Note Records. Ako to už býva, so zmenou labelu prichádza i k novým ideám a konceptom, čo platí i pre Millerovu novinku Afrodeezia. Fenomenálny basista a skladateľ pri jej tvorbe precestoval pol sveta a nahrával s bohatou paletou hudobníkov.

 

Príbeh vzniku albumu Afrodeezia začal už pred niekoľkými rokmi, pri Millerovej návšteve Domu otrokov na senegalskom ostrove Gorée. „Po návšteve Goréé som skomponoval rovnomennú skladbu. Na pódiách som potreboval hovoriť o tom, čo som cítil v Senegale. Skladba ´Gorée´ nehovorí len o tragédii otrokov ale najmä o tom, že títo ľudia, ktorí sa zrazu ocitli na dne lode našli spôsob ako prežiť a ako pretaviť ich utrpenie do radosti. Krátko po mojej návšteve Goréé ma UNESCO menovalo Umelcom za mier a hovorcom projektu Slave Route. Vtedy som začal rozmýšľať o Afrodeezii,“ objasňuje Miller. Ten sa, tak ako mnohí afro-americkí umelci v posledných rokoch, vydal na cestu za svojimi hudobnými koreňmi.

 

Album vznikal postupne na rôznych miestach okolo sveta od Maroka cez Paríž, Rio de Janeiro po New Orleans a Los Angeles. Počas tejto cesty Miller nahrával nie len so svojou stabilnou kapelou ale i s množstvom hostí ako Robert Glasper, gitaristi Keb´ Mo´ a Wah Wah Watson, čelista Ben Hong, trubkári Etienne Charles a Ambrose Akinmusire či široká paleta lokálnych hudobníkov, ktorých Miller stretol na ceste. „Na tomto projekte som spolupracoval s muzikantmi zo Západnej Afriky, Južnej Ameriky, Karibiku, amerického juhu i veľkých severných miest. Týmto spôsobom chcem vzdať poctu dlhej ceste svojich afrických predkov, z ktorých sa stali Afroameričania. Melódie a rytmy, ktoré si doniesli z Afriky doslova explodovali do úžasného spektra hudobných štýlov a žánrov, ktoré zmenili svet,“ nechal sa počuť skvelý basista, ktorého jeho cestovanie čoskoro zavanie i do Bratislavy. Jeden z najvýraznejších basistov posledných dekád predstaví nový album i staršie hity v našom hlavnom meste 29. marca v rámci koncertnej série City Sounds.

 

Zdroj: bluenote.com

Miro Bachura

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...