Stanley Clarke a Juraj Griglák: Tento večer patril štyrom strunám

Stanley Clarke a Juraj Griglák: Tento večer patril štyrom strunám
jazz.sk

Basgitarový a kontrabasový virtuóz Stanley Clarke k nám zavítal so svojím sólo projektom. Stalo sa tak po vyše tridsiatich rokoch. Jeho hudba zaznela 7. marca 2016 vo vypredanej Veľkej sále bratislavského Istropolisu. Bolo to zároveň prvé vystúpenie v koncertnej šnúre Up Tour 2016. Jej organizátorom bola spoločnosť City Sounds.

 

         Frontman so sebou priniesol množstvo energie a dobrej nálady, ktorú bolo cítiť od momentu kedy vkročil na pódium. Strhnúť publikum sa mu podarilo okamžite a jednoduchý ''festivalový'' popevok prvej skladby si zaspieval celý Istropolis. Ako druhý zaznel krásny fusion aranžmán jazzového štandardu od Charlieho Mingusa, Stanleyho veľkého vzoru, Goodbye Pork Pie Hat. Od tohto bodu už nabral koncert jazzovejší charakter, ktorý si potom udržal počas väčsiny svojho trvania. Pred treťou skladbou Stanley vymenil basgitaru za kontrabas a zostal pri ňom až do záveru koncertu, ktorý svojím hitom School Days opäť vrátil do atmosféry energického basgitarového fusion.

 

 

         Koncert sa očakávane niesol v duchu nezameniteľného dominujúceho žiarivého zvuku Stanleyho basgitary a kontrabasu, no zďaleka to nebola jediná vec, na ktorú sa poslucháč mohol zamerať. Stanley si totiž so sebou priniesol troch mladučkých jazzmanov, ktorých hra bola osobitým zážitkom. Beka Gochiashvili (klávesy a klavír), Cameron Graves (klávesy a basový syntetizátor), a Michael Mitchell (bicie) dostali počas vystúpenia veľa voľnosti a priestoru, ktorý zužitkovali do bodky. Každý z nich predviedol sóla svetovej kvality a konzistentne a s obrovským nasadením doprevádzali Stanleyho v jeho pasážach. Úprimne, občas som zabudol, koho to bol vlastne koncert (v najlepšom slova zmysle). Ešte chvíľu si budem pamätať Bekove klavírne sóla, Cameronove vkusné využitie elektronických zvukov vibrafónu a flauty v komornejšej časti koncertu, a Michaelov vraždiaci samopalový kopák. Mimochodom, skutočnosť že sa dvaja klavíristi v jednej kapele nielenže nepobili, ale zároveň inteligentne dopĺňali, nie je samozrejmosť. Takisto nie je samozrejmosťou, že napriek prevahe elektrických nástrojov neznela kapela umelo a presyntetizovane.

         Skladby ako aj celá štruktúra koncertu bola dynamická, poslucháč si mohol basistu vypočuť vo viacerých polohách, či už to bol fusion, alebo moderný jazz s prvkami latina. Hralo sa voľne, dôraz sa kládol na improvizáciu a sólové výkony či exhibície jednotlivých hudobníkov. V basgitarových častiach dominovali skôr sólové polohy, zatiaľ čo spodky a groove obstarával Cameron Graves so svojím basovým syntetizátorom.

 

 

         Vzhľadom na to, že Stanleyho turné nesie názov Up, čakal som, že vystúpenie bude pozostávať aj zo skladieb z jeho najnovšieho rovnomenného albumu. Nestalo sa tak, čo ma trochu zamrzelo, album mám veľmi rád.

         Hádam každý, kto sa tejto udalosti pred vyše tridsiatimi rokmi zúčastnil, si pamätá na legendárny basgitarový jam Stanleyho Clarkea a nášho Juraja Grigláka. Mnohí teda verili, že sa situácia v roku 2016 zopakuje. Na veľkú a úprimnú radosť publika sa tak stalo a po návrate Stanleyho kapely na pódium po standing ovation si tak bratislavský Istropolis mohol vychutnať symbolickú bodku za koncertom.

 

 

         Na záver netreba zabudnúť na predkapelu, ktorej úlohy sa celkom pochopiteľne zhostil Juraj Griglák & Company (Eugen Vizvári na klávesoch, Michal Bugala na elektrickej gitare, Štefan Bugala na bicích a vibrafóne, Peter Raitl na perkusie, a Daniel Griglák ako hosť na druhej basgitare). Bolo to už tradične výborné vystúpenie, vyzdvihol by som však duet kontrabasu a vibrafónu, ktorý vynikol svojou intímnou atmosférou, a Jurajovu úvodnú skladbu s výrazným groovom, ktorú zložil špeciálne pre príležitosť tohto koncertu. Bolo to veľmi pekné a najmä muzikálne gesto.

 

 

Adam Hudec
Foto: Rudolf Baranovič

 

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_1150-Edit-2.jpg
DSC_1116-Edit.jpg
DSC_1011-Edit.jpg
DSC_0885-Edit.jpg
DSC_0876-Edit.jpg
DSC_0641-Edit.jpg
DSC_0590-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Marcus Miller: Prestal som počúvať platne, aby som našiel svoj vlastný štýl
Marcus Miller (1959), ďalší z tých, čo hrávali s Milesom. Hranie s Milesom znamenalo pre každého...
Jazzman týždňa: Esperanza Spalding
Neskutočne spieva. Obdivuhodne ovláda kontrabas. A basgitaru. Originálne komponuje. A je...
Jazzman týždňa: Richard Bona
„Predstavte si umelca s virtuozitou Jaco Pastoriusa, s plynulosťou spevu George Bensona,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...