Michaela Antalová: V Nórsku sa dá uživiť aj experimentálnou hudbou

Michaela Antalová: V Nórsku sa dá uživiť aj experimentálnou hudbou
Rozprával som sa s Michaelou Antalovou, slovenskou hudobníčkou pôsobiacou v Nórsku. Michaela hrá na bicie nástroje, komponuje a je líderkou experimentálnej jazzovej kapely Mikoo, s ktorou sa predstaví už túto sobotu, 27. októbra, v bratislavskom A4 klube. Prebrali sme jej pôsobenie v Nórsku i jej hudbu. Muzikantku som cez Skype zastihol na letisku.
 
Cestuješ práve?
Áno, chystáme sa na prvé turné s kapelou. Budeme hrať v malom mestečku pri Drážďanoch, potom cestujeme do Bratislavy. Potom budeme hrať na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave, v Prahe v klube Jazzdock a v Ostrave v Bludnom Kameni.
 
Ako si sa dostala do Nórska?
Cez štúdium. Študovala som štyri roky v Prahe a chcela som ísť ešte niekam ďalej. Zároveň sa mi páčila škandinávska muzika. V Nórsku sa mi páčilo, že sú tam hory a príroda. Študovalo tam aj pár mojich známych a kamarátov, od ktorých som mala referencie. Našla som si tam výmenný pobyt, potom som študovala ďalšie dva roky a začala pracovať na voľnej nohe. V Nórsku som ostala, lebo sa zaujímam nielen o populárnu, ale aj o experimentálnu hudbu a i tou sa dá v Nórsku uživiť. Myslím, že ak sa chce človek živiť hudbou na Slovensku, nejde len o tú hudbu samotnú, je tam aj určitý organizačný, sociálny a politický rozmer. Na to ale zatiaľ nemám dostatok zručnosti a síl. Nerada by som pôsobila v kapelách, ktorých hudba by ma nebavila, len aby som zarobila peniaze na živobytie.
 
Ako vyzerá hudobná scéna v Nórsku a ako sa odlišuje od slovenskej alebo českej?
V Nórsku je viac hudobníkov a je viac multižánrové. Scéna je veľmi aktívna a premenlivá a muzikanti chcú a majú možnosť hrať. Financie sú, aj fyzické osoby môžu žiadať o granty a podporu  (hoci treba veľa písať a dodržiavať termíny), no ľudia hrávajú aj zadarmo.
 
Popis tvojho projektu hovorí, že vychádza z minimalizmu. Vysvetlila by si nám, čo to znamená?
Človek musí niečo o tej kapele napísať (smiech). Ten pojem pre mňa znamená, že pracujeme s detailami a nuansami. Ak sa v hudbe zmení niečo malé, je to vlastne veľká zmena. Rozhodne je to hudba na aktívne počúvanie.
 
Ako skladáš? Aký je tvoj proces?
Pomalý (smiech). Pracujem s klavírom, ale veľa nápadov vychádza z našej spoločnej hry a improvizácie v kapele. Veľmi inšpiratívny je napríklad náš gitarista Fredrik. Má veľmi špecifický výraz a nenahraditeľný spôsob hry. Keď skladám, veľa rozmýšľam nad tým, čo môže daný človek priniesť do hudby a ako bude fungovať súhra medzi nami. Snažím sa aj hľadať nové spôsoby ako skladať a zapisovať hudbu a kde je hranica medzi komponovanou a improvizovanou hudbou. Najdôležitejšie je pre mňa to, kto hrá, aký má výraz a ako ním a svojou spontánnosťou môže hudbu obohatiť.
 
Dominuje v hudbe tvojej kapely Mikoo predpripravená kompozícia alebo spontánna improvizácia?
Teraz je to dosť predpripravené, pretože sme spolu poslednú dobu veľa nehrali a neskúšali. No teraz budeme mať možnosť spolu viac pracovať a myslím, že sa to vďaka tomu viac otvorí a bude to viac improvizované. To je vlastne aj cieľ, pretransformovať predpripravené idey tak, aby boli súčasťou spontánneho hrania. Myslím, že to nás všetkých baví úplne najviac a že schopnosť dobre improvizovať je silnou stránkou muzikantov v tejto kapele.
 
Čo ťa čaká do budúcnosti?
Bývať v Osle a hrať s viacerými projektami. Momentálne píšem 40 minút hudby pre jazzový orchester Ojkos, takže do Vianoc ma čaká veľa komponovania. Po Vianociach by som chcela tú hudbu nahrať. To si však vyžaduje aj nájsť nejaké financie (smiech). S Mikoo budeme mať vo februári turné a nahrávanie CD.
 
Michaele držíme palce a tešíme sa na ňu v Bratislave, v sobotu 27. októbra, v A4 klube.
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Basista Arild Andersen na novej doske očaruje severskou atmosférou
Škandinávsky jazz je už dávno v hudobnom svete etablovanou značkou. Severskí muzikanti...
Jaga Jazzist vypustili symfonický „živák“
Legenda nórskej jazzovej scény, deväťčlenný ansámbel Jaga Jazzist vydal v týchto dňoch veľmi...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...