Mike Stern mieri na Trnavský Jazzyk

Mike Stern mieri na Trnavský Jazzyk
Peter Motyčka

Od pondelka 10. júla sa Trnava počas piatich večerov premení na letné jazzové mestečko a dvadsať rokov festivalu Trnavský Jazzyk oslávi s prominentným gitaristom Mikeom Sternom. Súčasťou jubilejného ročníka bude 12 koncertov na pešej zóne, na Nádvorí - centre súčasnej kultúry a v mestskom amfiteátri.

 

Koncertná zostava 20. ročníka je veľmi silná. „Dramaturgiu k výročiu festivalu sme vyskladali z miláčikov publika, akými sú napríklad Peter Lipa a Dan Bárta, zároveň sme chceli mať zastúpenie kvalitných lokálnych umelcov, medzi ktorých určite patrí Miloš Bihári & Jazz Funk Brothers Orchestra a v neposlednom rade si splniť sen a k výročiu pritiahnuť hviezdu svetového formátu, čo sa podarilo,” hovorí Peter Cagala, riaditeľ festivalu. V piatok 14. júla sa v trnavskom amfiteátri predstavia nezameniteľný Dan Bárta & Illustratosphere a Mike Stern Band. Mike Stern patrí už tri desaťročia medzi najvýraznejších gitarových majstrov. Vydal 18 štúdiových albumov a jeho inovatívnu hru i osobitý zvuk spoznáte už po pár taktoch. „Mike Stern príde do Trnavy s kapelou, z ktorej každé jedno meno je na úrovni headlinera – Jimmy Haslip, Denis Chambers a Bob Franceschini . Toto bude veľký hudobný sviatok. Niečo podobné sa len tak ľahko nezopakuje v Trnave,” dodáva Peter Cagala. Na Jazzyku vystúpi Stern aj s manželkou, pozoruhodnou gitaristkou, Leni Stern. Manželský gitarový pár sa predstaví v slovenskej premiére.

 

 

Mike Stern oslávil tento rok sedemdesiatku, Peter Lipa osemdesiatku, Jazzyk dvadsiatku, ale festival nie je len o jubileách, ale aj o návratoch. Peter Lipa vystupoval na úplne prvom Jazzyku a publikum symbolicky poteší na festivale aj po dvadsiatich rokoch. Jazzyk bude tiež miestom, kde sa zobudí aj hudobný projekt Waking Vision, ktorý vznikol priamo na Berklee College of Music v Bostone. Ide o spoluprácu gitaristu a skladateľa Johna Shannona a bubeníka Martina Valihoru. Túto americko-slovenskú fúziu si môžu návštevníci vychutnať hneď v prvý deň festivalu, v pondelok 10. júla na Nádvorí. Okrem nej sa môžu návštevníci tešiť na speváčku Zeu, vlastným menom Alžbetu Ferencovú, známu zo seriálu Iveta. Prednedávnom vydala debutový album „Burning Light“ a na konte má aj viacero úspešných hudobných spoluprác, napríklad s českým raperom Pauliem Garandom.

 

 

V utorok 11. 7. prinesie do Trnavy vlastné autorské kompozície Oliver Kucharovič Quartet. Ich debutový album „Impulse“ bol nominovaný na cenu ESPRIT za najlepší jazzový album roku 2022. Vo štvrtok 13. júla bude stage na Nádvorí patriť košickému zoskupeniu The Bureau, ktoré je čerstvým držiteľom ceny za live performance súťaže JAZZ StartUp 2022. Trojica večerov bude patriť obľúbeným DJ-ským setom, ktoré sú príjemnou fúziou tanečnej hudby a debát s priateľmi pod korunami stromov. Svoje horúce vinyly na Nádvorí rozozvučí nadšenec mašiniek, technológii a audio gearu VKTRD Adam Kvasnica & his African Rhythms či živý DJ set Ghostly Silent. Súčasťou festivalového programu bude i výstava v Čepan Gallery, ktorá prinesie iný pohľad na Trnavský Jazzyk, ako zo sedadla v hľadisku. Návštevníci festivalu budú môcť prezrieť staré plagáty či stage plany z minulých ročníkov.

 

 

Jubilejný 20. ročník festivalu Trnavský Jazzyk je tu vďaka Mestu Trnava a vzniká aj s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, Trnavského Samosprávneho kraja a Nádvoria - priestoru súčasnej kultúry. Lístky na záverečný dvojkoncert Dana Bártu a Mike Stern Band večer sú v ponuke do 30. júna za špeciálnu predpredajovú cenu 10 EUR, po tomto termíne sa ich cena zdvojnásobí. Nájdete ich v predpredaji v sieti Ticketportal. Vstup na všetky ďalšie koncerty Jazzyka sú voľné.

 

Kompletný program nájdete na https://www.trnavskyjazzyk.sk

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Mike Stern mieri na Trnavský Jazzyk

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Adam Bałdych: V hraní svojej vlastnej hudby som objavil slobodu
Adam Bałdych & Helge Lien Trio, Trnavský Jazzyk, 6.august 2016.   Poľský huslista,...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...