Mikulášsky Jazzový Festival otvorí svoje brány koncom júla

Mikulášsky Jazzový Festival otvorí svoje brány koncom júla

Posledný júlový víkend bude v Liptovskom Mikuláši patriť jazzu, zaslúži sa o to už 11. ročník Mikulášskeho Jazzového Festivalu, ktorý aj tento rok prinesie fanúšikom rozmanitú nádielku slovenského aj zahraničného jazzu. Kapely vystúpia v hudobnom klube Reduta počas troch dní, 24.-26.7.2015.

 

Mikulášsky Jazzový Festival už 11 rokov každoročne prináša to najlepšie zo súčasného jazzu a podobne tomu bude aj tento rok. V hudobnom klube Reduta, v ktorom okrem festivalu organizátori robia aj pravidelné mesačné koncerty, sa počas troch festivalových dní prezentuje celkom 10 kapiel a takmer stovka hudobníkov od nás aj zo zahraničia.

 

V piatok 24.7., teda prvý deň, otvorí festival von na Mikulášskom námestí 16-členný big band Jass Brass Consort, ktorý pricestuje až z poľského Jasla. Po nich bude nasledovať v Redute koncert kapely Valér Miko trio s hosťom gitaristom Ľubošom Brtáňom, ktorým sa právoplatne prezentuje aj domáca scéna - aj Ľuboš, aj bubeník Juraj Raši sú rodáci z Mikuláša.  Kombináciu českého a amerického jazzu si návštevníci vychutnajú pri kapele WUH Trio, typické klavírne trio v zložení Skip Wilkins - klavír, František Uhlíř - kontrabas a Jaromír Helešic - bicie. Vrcholom prvého festivalového večera bude orchester Fats Jazz Band, ktorý pútavo prezentuje hot jazz 20. - 40. rokov minulého storočia.

 

Sobota 25.7. prinesie jazz z rôznych kútov Európy, kapela Voilá! sa skladá z českých a slovenských hudobníkov a prezentuje francúzske chansony kombinované s vlastnou tvorbou. Po nich vystúpi trio Jany Bezek, slovenskej klaviristky a skladateľky, ktorá spolu s poľským kontrabasistom Wojciechom Szwugierom a bubeníkom Piotrom Skrzyńskim predstaví svoj nový album Cracow. Zjavom večera bude kapela Canned Beat (CH, SK, A, UK), ktorá prvý krát vystúpi na Slovensku, členmi zoskupenia sú známi hudobníci: Ján Fabrický - bubeník, slovenský rodák žijúci vo Švajčiarsku, ktorý na našej scéne aktívne pôsobil v 80. a 90. rokoch, Pete Simson - spevák a skladateľ, jeden z najvýraznejších hlasov z Veľkej Británie, Julian Crampton - basgitarista, dlhoročný člen zoskupenia Incognito a tiež kapely Acoustic Alchemy, Andreas Renggli - klávesista a aranžér, pochádzajúci zo Švajčiarska. Kapela Canned Beat často má na vystúpeniach hostí a na tomto festivale formáciu obohatia naši hudobníci Juraj Burian a Ondrej Juráši.

 

Posledný festivalový deň 26.7. otvorí kapela Meretrio z brazílskeho Sao Paulo, ktorá vznikla s cieľom skumať a objavovať rozmanitosť brazílskej hudby. Trio v zložení Emilioano Sampaio (gitara a trombón), Gustavo Boni (kontrabas a basgitara) a Luis André (bicie a perkusie) kombinuje brazílske rytmy s jazzovými prvkami, v štýle komornej hudby. Nasledovať bude známe české klavírne trio Emil Viklický trio s bubeníkom Cyrom Zeleňákom a festival uzavrie vystúpenie projektu Polajka / Nikolaj Nikitin Ensemble - Tales from my Diary, so vzácnym hosťom, českou kontrabasovou legendou Miroslavom Vitoušom, ktorý počas svojej kariéry v USA hral s Miles Davisom, Herbie Hancockom, Clark Terrym a mnohými inými velikánmi jazzu. Vystupi v nasledovnej formácii: Polajka (Pospiš, Sillay, Šušková, Harvan, Lenko) a Ľuboš Šrámek, Eugen Prochác, Nikolaj Nikitin a spomínaný Miroslav Vitous.

 

V prípade, že sa chystáte festivalu zúčastniť, organizátori pomaly rozbiehajú predpredaj lístkov, ktoré je možné zakúpiť tu.

 

Zdroj: Mikulášsky Jazzový Festival

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...