"Keep On Keepin' On" - dokumentárny film o Clark Terrym

"Keep On Keepin' On" - dokumentárny film o Clark Terrym

"Keep On Keepin’ On" je nový dokumentárny film o trubkárovi Clark Terrym a jeho zverencovi a žiakovi, mladom slepom pianistovi Justin Kauflinovi. Opisuje skutočný, miestami až srdce zvierajúci príbeh a vzdáva veľkú úctu tomuto takmer 94-ročnému velikánovi trúbky, ktorý hoci stráca zrak, nedávno mu amputovali obe dolné končatiny a väčšinu času je priviazaný na lôžko, napriek svojmu stavu neustále učí mladých muzikantov a odovzdáva jazzovú “štafetu”. 

 

Dokument bude mať premiéru v Los Angeles 19. septembra a v New Yorku 3. októbra. Ešte pred svojim komerčným zverejnením získal viaceré ceny, na festivaloch 2014 TriBeCa Film Festival a Seattle International Film Festival. Al Hicks, v minulosti študent Clark Terryho na William Paterson University, predstavuje svoj filmový debut a “zameriava sa na oddanosť tohto legendárneho trubkára voči odovzdávaniu jazzovej štafety, keď vychováva mladých hudobníkov napriek tomu, že má už viac ako 90 rokov.” Film zvýrazňuje jeho priateľstvo s neobyčajne talentovaným, 23-ročným slepým klaviristom Justin Kauflinom. 

 

Clark Terry je jedným z najneobyčajnejších zjavov v jazzovej histórii. Bol mentorom Miles Davisa a učiteľom Quincy Jonesa, hrával v bigbandoch aj ako sólista s Count Basiem a Duke Ellingtonom v 40-tych a 50-tych rokoch. Jeho štýl hry, vychádzajúci z tradície St. Louis ovplyvnil celé generácie jazzových trubkárov. V posledných rokoch sa jeho zdravie začalo rapídne zhoršovať a momentálne často podstupuje operácie a je pripútaný na lôžko a infúzie. Napriek tomu jeho viac ako 70-ročná kariéra ďalej ovplyvňuje jazzovú scénu - aj v súčasnosti, ako môžeme vidieť v traileri na dokument Keep On Keepin' On.

 

 

 

Clark Terry je jedným z najčastejšie nahrávaných jazzových hudobníkov - objavil sa na 905 nahrávacích sessions (ktoré sú verejnosti známe). Na porovnanie s ostatnými trubkármi - Louis Armstrong ich nahral 620, Harry "Sweets" Edison 563 a Dizzy Gillespie 501.

Terry v roku 2010 získal aj ocenenie Grammy  za svoje celoživotné dielo. Iba 4 ďalší trubkári v histórii získali toto ocenenie: Louis Armstrong (ktorý bol Terryho mentorom), Miles Davis (ktorý bol Terryho "žiakom"), Dizzy Gillespie (ktorý Terryho pomenoval najlepším jazzovým trubkárom na tejto zemi) a Benny Carter.

 

Zdroj: http://keeponkeepinon.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Film Chasing Trane: Definitívny dokument o Johnovi Coltraneovi?
Dlho očakávaný film o najvýznamnejšej osobnosti moderného jazzu, sa 13. novembra objavil aj v...
Nový dokumentárny film o speváčke Nine Simone vyjde budúci rok
Netflix, internetový poskytovateľ stream video obsahu, sa po dlhšej dobe opäť rozhodol vytvoriť...
Po dlhom boji zomrel legendárny trubkár Clark Terry
Legendárny trubkár Clark Terry, ktorý na jazzovej scéne pôsobil vyše 70 rokov, po dlhom boji s...
Film: Ženy v jazze – tŕnistá cesta
„Iba Boh vie stvoriť strom, a len muži vedia hrať jazz“. George T. Simon, jazzový publicista...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...