Mladí ladí dětem a ich Hudební cesta světem: Český projekt pripravil (nielen) pre deti sériu náučných videí

Mladí ladí dětem a ich Hudební cesta světem: Český projekt pripravil (nielen) pre deti sériu náučných videí

Mladí ladí dětem je vzdelávací program medzinárodného festivalu Mladí ladí jazz určený deťom a ich rodičom, ale aj pedagógom so záujmom o alternatívnu hudobnú výučbu. Česko je prvou krajinou mimo USA, v ktorej sa tento program svetového strihu realizuje. V roku 2019 sa programu zúčastnilo okolo 2000 detí. Všetko prebieha už šiestym rokom v úzkej spolupráci s Oranom Etkinom, držiteľom Grammy a izraelsko-americkým jazzmanom, a ním vyškolenými lektormi v unikátnej metóde Timbalooloo - tentokrát vo forme deviatich náučných videí.

 

Tento rok kvôli epidémii koronavírusu musel projekt program pre verejnosť žiaľ pozastaviť. Namiesto toho sa preto rozhodli spolu s Oranom Etkinom, izraelsko-americkým jazzmanom a držiteľom ceny Grammy natočiť deväťdielny náučný webový cyklus. V ňom budú môcť deti spolu s Oranom precestovať svet, spoznať rôzne kultúry, zoznámiť sa so zaujímavými hudobnými nástrojmi a hravou a interaktívnou formou sa naučiť základy hudobnej teórie pomocou metódy Timbalooloo.

 

Prvý diel Mladí ladí dětem: Hudební cesta světem - Vstávej, Kláro! 

 

Metóda Timbalooloo je postavená na hravosti, príbehoch, hudbe, rytme a emóciách. To všetko je deťom blízke už od útleho veku. Hudba je totiž rovnako prirodzená ako jazyk. Vďaka tomu, ako citlivo je Etkinova výučba koncipovaná, je vhodná aj pre tie úplne najmenšie deti od 3 rokov. Deti si tak hravo osvojujú základy hudobného a kultúrneho svetového dedičstva. Timbalooloo je špeciálny tým, že sa deťom nehrajú žiadne známe detské piesne, ale napríklad jazzové skladby Herbieho Hancocka, africká, brazílska alebo indonézska hudba v takom podaní, v ktorom sa s ňou deti ľahko zžijú.

 

Vaša finančná podpora pomôže zrealizovať natáčania projektu a deťom umožní aspoň časť natočených dielov sledovať v blízkej dobe. Vďaka veľkej základni fanúšikov, spolupracujúcim neziskovým organizáciám a školám, je projekt Mladí ladí dětem schopný tento program dostať ku všetkým deťom nezávisle od ich sociálneho a ekonomického statusu. Projekt môžete podporiť na Donio.cz.

 

Viac epizód je možné nájsť na stránke www.mladiladidetem.cz.

 

Zdroj: mladiladidetem.cz

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...