Klavíristka a skladateľka Myra Melford dostala tri ocenenia

Klavíristka a skladateľka Myra Melford dostala tri ocenenia

 

Klavíristka a skladateľka Myra Melford dostala tento rok tri významné ocenenia. V októbri tohto roku vyjde jej prvý sólový klavírny album. 
 
Myra Melford je americká jazzová klavíristka a skladateľka a v súčasnosti hrá v niekoľkých skupinách. Vedie kvinteto Snowy Egret, v ktorom okrem nej hrá trúbkar Ron Miles, gitarista Liberty Ellman, basgitarista Stomu Takeishi a bubeník Tyshawn Sorey. Myra je tiež spoločne s komtrabasistom Markom Dresserom a bubeníkom Mattom Wilsonom súčasťou Tria M. Tiež hrá v due ::Dialogue:: s klarinetistom Benom Goldbergom. Okrem toho sa venuje aj sólovej hre na klavír a kompozícii. Na jeseň jej vyjde jej prvý čisto klavírny album, pri ktorého tvorbe sa nechala inšpirovať maľbami umelca Dona Reicha.
 
Tento rok boli Myre Melford udelené tri významné ceny: jednu od Guggenheimovej nadácie a dve od nadácie Doris Duke. Tento rok sa konal už 89. ročník udeľovania cien nadácia John Simon Guggenheim Memorial Foundation. Spomedzi 3000 uchádzačov sa dodnes dostalo na zoznam vyznamenaných celkovo len 175 vedcov a umelcov. Myre Melford sa to podarilo v oblasti hudobnej kompozície a prémia spojená s cenou jej pomôže financovať premiéru jej nového projektu Language of Dreams. Projekt je inšpirovaný trilógiou o dejinách Ameriky, Memory of Fire, uruguayského spisovateľa Eduarda Galeana. Hudobnú zložku Language of Dreams bude tvoriť kvinteto Snowy Egret, avšak v projekte bude zakomponované aj herectvo a tanec. 
 
Ďalšie dve ceny dostala Myra Melford od nadácie Doris Duke Charitable Foundation, konkrétne Doris Duke Performing Artist Award a Doris Duke Residency to Build Demand for the Arts award. Zároveň je jednou z dvadsiatich umelcov z oblasti jazzu, súčasného divadla a tanca, ktorí tento rok dostali prvé spomínané ocenenie. Spoločne s cenou poskytuje nadácia Doris Duke týmto umelcom aj bohaté prémie a prostriedky, aby ďalej rozvíjali svoj talent a pracovať v obore. Myre Melford nadácia okrem iného vytvorí podmienky, aby mohla pracovať v umeleckom centre Yerba Buena Center for the Arts v San Franciscu, kde bude mať mimochodom premiéru aj jej projekt Language of Dreams
 

Foto: myramelford.com
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Japonská legenda free jazzového klavíra navštívi Slovensko
Bratislava a Košice zažijú vo februári vystúpenie jedinečného japonského klaviristu menom...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...