Na portugalskú jazzovú divu do Štiavnice

Na portugalskú jazzovú divu do Štiavnice
Peter Motyčka

Hudba, ktorá dokáže potešiť aj prekvapiť a zahraničné projekty, ktoré sa na domácich pódiách ešte nikdy neobjavili, prípadne sa pre veľký úspech opakujú. Tento rok pod jednou hlavičkou Sound For The Towns spolu s minulotýždňovým festivalom v Modre. Tento víkend bude patriť Banskej Štiavnici a 8. ročníku Zvuk for Štiavnica. Festival odštartuje v piatok 23. 6. v čarovných priestoroch lapidária Starého zámku a bude pokračovať celý víkend až do nedeľného rána.

 

Večer otvorí dvojica speváčok Sisa Feher & Ivana Mer, pohybujúce sa v hudobných vodách jazzu, world music či rôznych experimentálnych presahoch. Popri sólových skladbách sa dámy premiérovo uvedú aj ako duo. Piatkový večer bude patriť výlučne ženám a členky vokálneho sexteta NEHA! ponúknu svoj pohľad na svet, ktorý sa snažia urobiť jemnejším. Krehkosť a zároveň ženskú silu v hlasoch predvedú spoločne aj v Banskej Štiavnici. Podmanivým hlasom poteší aj speváčka Denny Gajarská, ktorá spolu s gitaristom Ľubošom Šoltésom tvorí kapelu Dennyiah, v ktorej spájajú pop, soul, country a blues do osobitého štýlu. Ich hudba je ovplyvnená opakovanými dlhšími pobytmi na Islande a spoluprácami s medzinárodne uznávanými hudobníkmi. Do Kultúrneho centra v Štiavnici pricestujú v špeciálnom zložení spolu s talentovaným violončelistom Janom Bogdanom.

 


 

Námestie Sv. Trojice v sobotu večer roztancuje kapela z Belehradu. Volajú sa Naked a ich názov symbolizuje otvorené srdce a dušu. Myšlienky slobody, nádeje a lásky sú neustálou inšpiráciou pre tvorbu tejto srbskej kapely. Ide o jedinečný tanečný mix tradičného balkánu, globálneho urbanu, swingu, funku s freejazzovými prvkami.

 

Záver festivalu v Kultúrnom centre bude patriť hviezde jazzových festivalov a klubov s fenomenálnym a nezameniteľným hlasom. Maria João vníma jazz po svojom a keďže pochádza z Portugalska, v jej pesničkách výrazne cítiť vplyv fado, a brazílskej hudby. V Štiavnici predstaví svoj projekt OGRE electric, v ktorom prepája jazz s elektronickou hudbou. Nezvyčajná inštrumentálna zostava a prístup k hudbe divákov nasmerujú na cestu cez svet zvukov, križujúcich hranice medzi digitálnym a analógovým. Hlas Marie João budú počas tejto cesty sprevádzať João Farinha (klávesy), André Nascimento (elektronika) a slovenský bubeník Marek Žilinec.

 

Prebúdzanie s hudobnými raňajkami na terase Art Cafe? To je veru už festivalová tradícia. Valér Miko & Boris Čellár & Marek Žilinec ovládnu sobotné ráno. Magické trio, ktoré sa dalo dokopy špeciálne pre festival Zvuk for Štiavnica. Ich ranné improvizácie vás prenesú do iných sfér. Autorské skladby, či rôzne kompozície známych jazzových legiend vám predstavia mladé talenty z Košíc. Kapela the Bureau si vďaka svojej šikovnosti odniesla cenu za live performance v minuloročnej súťaže Jazz START UP a v nedeľu spríjemní ráno v Štiavnici.

 

 

Projekt Sound For The Towns z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnerom festivalu Zvuk for Štiavnica je Mesto Banská Štiavnica a SOZA a Sociálny a kultúrny fond SOZA.

Predpredaj: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/zvuk-stiavnica-2023/

FB udalosť: https://fb.me/e/66Nf2Tv4U

www.zvukforstiavnica.sk

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Na portugalskú jazzovú divu do Štiavnice

 

 

Ďalšie články

Banská Štiavnica chystá koncom augusta alternatívny jazzový festival
Legendárni nu jazzoví DJ-i Skalpel z prestížneho britského labelu Ninja Tune, ale aj trojica...
Reportáž: Elektrická i elektrizujúca Maria João
V sobotu 11. mája sme hrali s Fínskom. Hoci sa našim hokejistom často darilo na severského súpera...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...