Festival Zvuk for Štiavnica 2017: Tradícia jazzu v Banskej Štiavnici pokračuje

Festival Zvuk for Štiavnica 2017: Tradícia jazzu v Banskej Štiavnici pokračuje
Patrik Gömöri

Formát festivalu Zvuk for Štiavnica vyšiel z projektu Mini Jazznica, ktorý vznikol v roku 2013 na udržanie dlhoročnej tradície banskoštiavnického letného festivalu Jazznica. Noví mladí organizátori, tak pôvodnú koncepciu festivalu Jazznica presunuli z komorných sakrálnych priestorov aj do klubov a ulíc mesta. Ľudia si tak mohli vychutnávať tóny živej jazzovej hudby pri prechádzke mestom, či pri posedení na terasách podnikov. V roku 2015 sa festival rozšíril o niekoľko zaujímavých priestorov z ktorých každý mal vlastnú hudobnú dramaturgiu. Program obohatila Jazzová poviedkáreň, diskusia na tému súčasnej jazzovej hudby, hudobný workshop pre rodiny s deťmi a obľúbené after parties.

V jedinečných sakrálnych, klubových a industriálnych priestoroch Banskej Štiavnice odohrali koncerty svetoví hudobníci ako Joachim Mencel Artisena, Piotr Baron a Skalpel z Poľska, mladá iránska kapela Sehrang, českí Clarinet factoryOstrich Quartet, slovenskí Alea, Hanka Gregušová a ďalší. Festival v podmanivom slovenskom meste ako stvorenom pre Zvuk jazzu opäť pritiahol publikum jazzových nadšencov ale aj dychtivých poslucháčskych nováčikov. A nebude tomu inak ani tento rok. Podmanivá jazzová hudba bude znieť počas festivalu Zvuk for Štiavnica 2017 od 17.-19. Augusta 2017 v čarovných priestoroch tohto historického mestečka.

Príďte sa spolu s nami započúvať do skladieb charizmatickej skladateľky, improvizátorky a speváčky Anny Gadt, ktorá sa vďaka svojmu magickému podmanivému hlasu stala neoddeliteľnou súčasťou poľskej jazzovej scény. Nechajte sa prekvapiť vystúpením švajčiarskeho dua Albireo, ktoré sľubuje strhujúci zvukový exkurz do mystiky prastarých rituálov prírodných kultúr, ľudových tradícií či posvätného obradu v gotických chrámoch. Jeden z najlepších bubeníkov sveta, Borlai Gergö  so svojou kapelou European Mantra pricestujú z Maďarska aby vám v Štiavnici predviedli všetko čo vedia o nadupanom energickom jazzrocku.  Slovenka Sisa Fehér, žijúca a tvoriaca v Čechách sa predstaví v rámci kvarteta Fehero Rocher, s ktorým v roku 2016 vydala svoje debutové album Cirrus. Skladby práve z tohto albumu budete mať možnosť počuť počas festivalu v Štiavnici.

Ako letná sobotňajšia noc je energia hudby talentovaného Ľuba Šama. Temperamentný jazz-fussion s prvkami popu, súčasného rocku a wordmusic vás  nenápadne ale isto zelektrizujú k pohybu. Ľubo Šamo Project rozprúdi vo vás energiu v úvode sobotného večera. Slovenského gitaristu, Stanislava Počajiho, veríme netreba predstavovať. So svojím projektom Aftertee nás prevedie spojeniami jazzu, bluesu a fussion v príjemnom prostredí kaviarne Gavalier.

 

V rámci spolupráce so slovenským hudobným vydavateľstvom Real Music House vám na festival  prinesieme kvalitnú slovenskú hudbu v podaní troch výnimočných hudobných projektov. Prvým z nich bude špeciálne prevedenie, Altar live Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka, ktoré v podobe kvarteta nadobúda nový zvuk. Jeho ďalší členovia, fenomenálni Juraj Griglák na basu a Klemens Marktl za bicími sú zároveň tvorcami vlastných skladieb a ich samotný prístup k improvizácii je ďaleko za klišé jazzového sprevádzania. Slovenské ľudové Balady sľubujú dramatické piesňové okamihy podfarbené zastreným spevom Roba Pospiša a gitarou Martina Sillaya. Svojou tajuplnou atmosférou si v štiavnickej Botanickej záhrade podmania každého diváka. Prekvapujúce, okúzľujúce a kvalitné dielo, v ktorom sa snúbi ľudová, klasická a experimentálna hudobná tvorba v jeden celok vhodný aj pre najnáročnejších. Aj táka je pocta skladateľovi Jánovi Cikkerovi v treťom z projektov s názvom Tribute to Ján Cikker. Nadčasový príbeh, ktorý jednotlivé skladby rozprávajú, nám interpreti osobne predstavia v štiavnickej kaviarni Libresso.

 

V tvorbe Ivany Mer sa prelínajú prvky ambientnej elektroniky, atmosferické krajiny, vokálne harmónie a akustické nástroje. Jej hudba vyviera z ticha, je inšpirovaná spevom mora, prírodnými živlami a vnútorným svetom duše. Miesto jej secret koncertu sa návštevníci dozvedia v pravý čas, krátko predtým ako sa ukážu hviezdy na oblohe.

 

To všetko prinesie Zvuk for Štiavnica 2017. Jazz fusion festival odohrávajúci sa v prítmí štiavnických kaviarní a Kultúrneho centra, ale aj vonku na terasách, medzi históriou dýchajúcimi budovami, či v Botanickej záhrade. Okrem hlavného hudobného programu sa tento rok môžete tešiť na obľúbené Jazzové raňajky v podobe rannej jam session v Art Cafe, vernisáž obrazov spojenú s koncertom v Hoteli Grand Matej, či hudobný workshop pre rodiny s deťmi v obľúbenej štiavnickej Čajovni Klopačka. 

Tlačová správa

Galéria

nikolaj-nikitin.jpg
zvuk-2017-poster-blue.jpg
fehero.jpg

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...