Na Red Sea Jazz Festivale vystúpi aj Pacora Trio

Na Red Sea Jazz Festivale vystúpi aj Pacora Trio
Maros Pavlik

Prestížny Red Sea Jazz Festival v izraelskom Eilate zverejnil program zimnej edície festivalu, ktorá sa bude konať 11-13. februára 2016. Medzi účinkujúcimi je aj slovenská skupina Pacora Trio, ktorá bude jediným zástupcom zo strednej a východnej Európy na tomto festivale. 

 

Najväčší jazzový festival v Izraeli, RSFJ sa koná od roku 1987 v prístave Eilat, v obľúbenom letovisku na juhu krajiny. Návštevnosť letných koncertov sa pohybuje okolo 70 000 divákov počas štyroch dní, kedy sa koná približne 10 koncertov každý večer. Súčasťou programu sú aj workshopy a nočné jam session. RSJF má bohatú históriu a vystúpili tu známi hudobníci ako napr.Gary Burton, Dave Weckl, Chris Potter, Incognito, Steps Ahead, Bill Evans, Carla Bley, Mike Stern, Oregon, Gonzalo Rubalcapa, Paquito D´Rivera a mnohí ďalší. Dramaturgia koncertov je postavená na známych menách, zaujímavých medzinárodných jazzových hudobníkoch a zároveň predstavuje to najlepšie z izraelskej scény. Zaujímavosťou je, že vznikajú projekty exkluzívne pre tento festival. Takými spoločnými vystúpeniami boli napr. Randy Brecker & Mark Egan, The Jazz Beatles, Miroslav Vitous & John Abercrombie and Charlie Haden & John Scofield.

V Eilate, na tomto festivale vystúpili doteraz len dvaja hudobníci z východnej Európy – poľskí hudobníci Tomasz Stanko (2007) a Zbigniew Namyslowski (2008). Od roku 2010 má Festival nielen letnú edíciu, ale pribudol aj zimný festival, ktorý prebieha v reprezentatívnych hotelových priestoroch: Isrotel Theatre (Royal Garden Hotel, 600 miest); King Solomon Hall (King Solomon Hotel, 400 miest) a Etzei HaDerech Hall (Royal Beach Hotel, 700 miest). 

Ako sa uvádza na webovej stránke festivalu: "6. ročník zimného RSJF predstaví rozmanitý a pestrý program, v ktorom sa počas troch dní predstavia hudobníci z celého sveta. Larry Goldings, klavirista a hráč na Hammond organ, Alfredo Rodriguez, vynikajúci kubánsky pianista, Jacques Schwarz-Bart, hráč na saxofón žijúci v New Yorku spolu zo skupinou Voodoo Jazz, a-cappella sextet SLIX, David Hellbock trio, mimoriadne Pacora Trio a ďalší."

Umeleckým riaditeľom je Dubi Lenz, dlhoročný hudobný novinár, odborník na world music/jazz a riaditeľ Galei Tzahal Rádia. Dubi sa bližšie zoznámil so slovenskou world music v minulom roku vďaka platforme World Music from Slovakia, ktorá prezentovala slovenskú hudbu na veľtrhu Womex 15 v Budapešti, v Ostrave na festivale Crossroads, ale aj publikovaním informácií a budovaním kontaktov vo world music komunite. Fanúšikom slovenského tria sa  stal po ich bravúrnom vystúpení na najväčšom veľtrhu a festivale WOMEX v októbri tohto roku v Budapešti, kde si získali pozornosť mnohých odborníkov z oblasti jazzu a world music.

 

zdroj: tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici
Banská Bystrica hostila v dňoch 16. a 17. mája jazzový festival United Europe Jazz...
Hudobný život: aprílová Hudobná dielňa prináša akustický funk Stana Palúcha
Ďalšiu hudobnú dielňu v časopise Hudobný život pripravil výnimočný hudobník, huslista a...
Nedeľa na BJD 2019: 45. ročník tohto festivalu predstavil aktuálne pohľady na jazz
V nedeľu 27. októbra sa všetci fanúšikovia jazzovej hudby tešili a boli smutní zároveň. Ako je to...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...