United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici

United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici

Banská Bystrica hostila v dňoch 16. a 17. mája jazzový festival United Europe Jazz Festival, ktorý sa uskutočnil v spolupráci s partnermi z Hradca Králové, Šálogotariánu a Zakopaného, v rámci 19. ročníka Medzinárodného dixielandového festivalu Banská Bystrica 2014.

Festivalu neprialo počasie, preto sa hlavné ťažisko koncertov presunulo do Koncertnej sály Jána Cikkera na radnici a do vestibulu radnice.

Festival zahájil BB Band Dixieland Jazz Band s Jožkom Karvašom. Jožko Karvaš so svojim orchestrom pripravil pôdu pre ďalších účinkujúcich..

Po ňom vystúpil Jan Smigmátor a Swinging Qurtet. Speváka Jana Smigmátora poznáme z jeho vystúpenia na vlaňajšom festivale.  V krátkej dobe si dokázal získať publikum a v Čechách stihol vydať úspešné CD Swing is back. Ozdobou kvarteta v zložení Vladimír Strnad – piano, Jan Greifoner – kontrabas a Branko Križek – bicie, bola hráčka na saxofón Markéta Smejkalová.

Jan Smigmátor so svojim kvartetom zaspieval svieže swingové melódie a naladil publikum pozitívnou energiou.

V ďalšom vystúpení predstavil Róbert Ragan ml. svoj projekt Hi-Fly spolu s hráčom na klávesové nástroje Jakubom Tökölym a hráčom na bicie Kristiánom Kurucom.

Róbert Ragan ml. neostáva nič dlžný povesti jeho otca Róberta Ragana staršieho, ktorý je tiež vynikajúci jazzový basista. Napriek mladému veku, má za sebou účinkovanie na úspešnom CD Lukáša Oravca Introducing Lukáš Oravec Quartet, ktoré bolo v súťaži Esprit2013  ocenené ako najlepší slovenský jazzový album za rok 2013. Róbert hráva aj v Jazz Pianoless Trio Martina Uhereka a na pravidelných Jam Sessions v Jazz Klube 12. Jakuba Tökölyho netreba fanúšikom jazzu zvlášť predstavovať. Má za sebou úspešné vystúpenie na Baratislavských jazzových dňoch 2013 v rámci zoskupenia Martin Uherek Quartet. Jakub tiež hral na ocenenom CD Lukáša Oravca. Hráva aj v skupine Nothing But New Trio, ktorá získala ocenenie Hudobného fondu a v súťaži talentov v Českej republike sa prebojovala do finále a skončila na druhom mieste. Jakub je držiteľom ocenenia Hudobného fondu a SOZA za vlastnú kompozíciu.

Bubeník Kristián Kuruc ešte len čaká na väčšie úspechy, ale nie je pochýb, že aj on sa presadí.

Hi-Fly Trio Róberta Ragana ml. zahralo na festivale aj vlastné kompozície v štýle fussion.

Okrem koncertov v Koncertnej sále Ján Cikkera hrala vo vestibule radnice skupina Yamarha / Robo / Band.   

Vyvrcholením prvého dňa festivalu bolo vystúpenie poľsko-amerického zoskupenia Breckenridge-Karolak Connection v zostave Stanley Breckenbridge – klavír, spev, Wojtek Karolak – Hammond, klavír, Wieslav Jamiol – bicie, Tolek Lisiecki – kontrabas.

Americký spevák a klavirista Stanley Breckenbridge spolu so svojimi poľskými spoluhráčmi urobil veľkú show, poslucháči boli nadšení a spievali refrény sviežich jazzových štandardov na pokyn speváka.

Návštevníci festivalu odchádzali po prvom dni domov nadšení a nabití energiou.

Oficiálny program prvého dňa festivalu zavŕšila večer Jam Session v Národnom dome.

Druhý deň festivalu zahájil Swingový orchester ZUŠ Jána Cikkera pod vedením Dušana Kozáka. Mladí teenageri zo Základnej umeleckej školy zahrali známe swingové melódie a naladili divákov na správnu jazzovú náladu. Pán Dušan Kozák, ktorý swingový orchester mladých vedie, sa predviedol nielen ako dirigent, ale aj ako hráč na trúbku.

Svojou prácou a vedením mladých ľudí k hudbe a k jazzu odvádza pán Dušan Kozák neoceniteľnú prácu, nielen pre členov orchestra, ale aj pre kultúru a všetkých obyvateľov Banskej Bystrice.

O koncerte Swingového orchestra ZUŠ Ján Cikkera na jazzovom festivale už vyšiel samostatný článok na našom portáli.

Tak ako v prvý deň festivalu, aj nasledujúci deň sa hral jazz aj vo vestibule radnice, ale tentokrát to bolo jazzové trio bez piana Martina Uhereka – Jazz Pianoless Trio, ktoré návštevníci jazzového klubu Jazz Klub 12 poznajú z Príbehov jazzu Martina Uhereka.

Po koncerte Swingového orchestra ZUŠ Jána Cikkera nasledovalo vystúpenie známeho banskobystrického zoskupenia Pacora Trio v zložení. Stano Palúch, husle, Marcel Comendant, cimbal a Róbert Ragan st., kontrabas. Trio zahralo vlastné kompozície a aj úpravené skladby. Výkony výnimočných muzikantov, Marcela Comendanta, Stna Palúcha a Roba Ragana odmeňovali diváci nadšeným potleskom.

Po vystúpení tria Pacora prišla na pódium skupina Storyville Jazz Band z Maďarska.

Skupina viac ako 15 rokov úspešne reprezentuje Maďarsko a mesto Szeged na jazzových festivaloch v mnohých krajinách. Ich repertoár je pestrý a na vystúpenie vynikajúcich muzikantov Pétera Farkasa, trúbka, Attilu Szorcsika, basa, Kornéla Kurinu, gitara, Pala Haló, bicie a speváčky Beáty Paku sa určite oplatí zájsť si do maďarského Szegedu, ktorý nie je až tak ďaleko. 

Vyvrcholením druhého dňa a celého festivalu bolo vystúpenie Academy Big Band Orchestra z Banskej Bystrice.

Spolu s Academy Big Band Orchestra vystúpili ako špeciálni hostia, speváčka Michaela Kukurová, Klaudius Kováč, klavír a Marek Pastírik, saxofón.

Banskobystrický big band pri Akadémii umení, po jeho vystúpení na Novoročnom koncerte, kde hral pod vedením Matúša Jakabčica jeho vlastné skladby, zanechal v banskobystričanoch veľmi dobrý dojem. Terajšie festivalové vystúpenie big bandu sa uskutočnilo pod vedením Mareka Pastírika, na ktorom prezentoval svoje zaujímavé aranžmány  ľudových melódií a dokonca aj skladbu skupiny Nirvana.

Peter Solárik, duša big bandu mal dôvod byť nadmieru spokojný.

Zdá sa, že Marek Pastírik ukázal aj iným big bandom úplne nové perspektívy.  Neskutočným zážitkom bolo jeho sólo na gajdy.

Klaudius Kováč, známy klavisirsta a pedagóg, tiež obohatil vystúpenie big bandu krásnymi sólami a skevlými improvizáciami.

Big band z pódia odchádzal za nadšeného potlesku divákov.

Oficiálna časť festivalu bola týmto ukončená, ale viacerí účastníci si z chuti zahrali na ďalšej jam session, ktorá tentokrát bola v Jazz Klube 12, o ktorom sa na stránke jazzového portálu www.jazz.sk už niekoľkokrát písalo. 

19. ročník jazzového festivalu dopadol napriek nepriaznivej finančnej situácii mesta a oklieštenému rozpočtu výborne a obyvatelia Banskobystrického regiónu sa môžu tešiť na ďalší, jubilejný 20. ročník festivalu.

Text a foto: Peter Hladký

 

 

 

Esprit 2023

Galéria

1_Jan_Smigmátor_a_Markéta_Smejkalová_615-1271.JPG
1_UE_Jazz_Festival_BB_Titul-1155.JPG
1a_Jan_Smigmátor_615-1238.JPG
1a_Jan_Smigmátor_a_Markéta_Smejkalová_615-1270.JPG
1b_Hi_Fly_Trio_615-1299.JPG
1b_Hi_Fly_Trio_615-1311.JPG
1c_Stanley_Breckenridge_615-1380.JPG
1c_Wojtek_Karolak_615-1427.JPG
1c_Breckenridge_Karolak_Connection_615-1659.JPG
Swingový_Orchester_ZUŚ-1679.JPG
ZUŠ-1681-2.JPG
Swingový_orchester_ZUŠ_Dušan_Kozák-1671.JPG
ZUŠ_547_x_410-1679.JPG
Swingový_orchester_ZUŠ_a_Dušan_Kozák-1677.JPG
2b_Marcel_Comendant_615-1705.JPG
2b_Pacora_Trio_615-1712.JPG
2b_Stano_Palúch_615-1809.JPG
2c_Storyville_Jazz_Band_615-1824.JPG
2c_Storyville_Jazz_Band_615-1830.JPG
2c_Storyville_Jazz_Band_Bea_Paku_615-1947.JPG
2b_Storyville_Jazz_band-1897.JPG
2d_Academy_Big_Band_Orchestra-2093.JPG
2d_Academy_Big_Band_Orchestra_Klaudius_Kováč-2046.JPG
2d_Michal_Zápotocký_a_spol.-2277.JPG
3_Jam_Session_JK12_UEJF_BB-2395.JPG
3_Jam_Session_JK12_UEJF_BB-2529.JPG
2d_Peter_Solárik-2279.JPG
2d_Marek_Pastírik-2247.JPG
1c_Stanley_Breckeridge-1634.JPG

 

 

Ďalšie články

Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Recenzia CD: Ľubomír Gašpar Cimbal Project - The point of View
Cimbalista Ľubomír Gašpar iba pred pár mesiacmi vydal svoje debutové CD s názvom Cimbal Project...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...