Navždy odišiel ďalší jazzman starej školy. Vo veku 93 rokov zomrel saxofonista a skladateľ Jimmy Heath

Navždy odišiel ďalší jazzman starej školy. Vo veku 93 rokov zomrel saxofonista a skladateľ Jimmy Heath
Dávid Oláh
Jimmy Heath, vynikajúci saxofonista starej školy, skladateľ a kapelník, ktorý spolupracoval s legendami ako Miles Davis a John Coltrane, navždy opustil tento svet. Táto smutná správa obletela svet v nedeľu večer, kedy sme sa dozvedeli, že Heath zomrel prirodzenou smrťou po boku svojich najbližších v meste Longaville v Georgii. Dožil sa útcyhodných 93 rokov.
 
 
Jimmy Heath sa preslávil hlavne ako saxofonista, ale okrem toho aj komponoval a aranžoval hudbu počas celej svojej kariéry. Na túto tému sám sa vyjadril v roku 2003 takto: "Viete, musíte aj komponovať. nielen stáť na pódiu a improvizovať. Chcem byť hudobníkom, ktorý vie komponovať a zanechať vo svete určité trvalé potomstvo." 
 
Phil Schaap, kurátor presláveného Jazz at Lincoln Center sa na margo jednej z Heathových kompozícií vyjadril, že tým najdôležitejším hudobným vkladom Heatha bola jeho účasť na "bebopovej revolúcii" v 40. rokoch minulého storočia. 
 
 
"Mojžiš je mŕtvy, ale jeho tabule sú tu stále", hovorí Phil Schaap. "Viete, Jimmy Heath čítal príkazanie jazzu, a ma tabule priamo od najväčších prorokov. Išlo u legendy ako Miles Davis, John Coltrane a Charlie Parker z ktorých hudby Heath neustále čerpal.
 
James Edward Heath sa narodil 25. októbra 1926 vo Filadelfii. Jeho sestra Elizabeth hrala na klavíri piano, jeho starší brat Percy hral na husliach violin a kontrabase, a jeho mladší brat Tootie hral na bicích nástrojoch.
 
"Môj otec hral na klarinete," zareagoval Jimmy Heath. "Bol síce automechanikom, ale cez víkend zvykol hrávať na klarinete. Hrával v rôznych pochodových kapelách vo Filadelfii, a moja mama spievala v kostolnom zbore. Mal som šťastie, že sme mali doma veľa výborných nahrávok. Počúval som všetky tie známe kapely, ale hlavne Big Bandy. Tie boli v tých časoch prominentné."
 
 
Heath si vybudoval svoj vlastný, obrovský saxofónový tón, napriek tomu, že to bol malý muž. Jeho kolegovia ho volali "Shorty" (krátky) a "Little Bird" (malý vták, v zmysle Charlie Parker, keďže Parkerova prezývka bola "Bird"). 
 
"Môj otec zažíval to isté, tiež bol malý muž," hovorí Heath. Povedal mi: "Jimmy, ako malý muž sa musíš sa snažiť o to viac. Pretože veľkí chlapi získajú všetky dievčatá, a všetky "kšefty". Oni získajú všetko. Ale ak budeš naďalej takto pokračovať vo svojej profesii, hudbe a živote. Podobne ako k nim pristupujem ja, predtým ako si sem prišiel, som cvičil. Ak toto dodržíš, prekonáš všetky tieto mýty a stereotypy."
 
Jimmy Heath toho nakoniec musel vo svojom živote prekonať viac ako je vyššie spomenuté. Vybudoval si totiž silnú závislosť na heroíne, ktorú sa mu podarilo prekonať a vyliečiť sa z nej. Po prekonaní závislosti pokračoval vo svojej kariére. 20 rokov bol pedagogicky aktívnym na Queens College v New Yorku. Sám sa vyjadril, že dôvod, že toto všetko zvládol, bol jednoduchý.
 
"Budem to všetko robiť až kým neodídem. Toto je to, čo najviac milujem. Ide o lásku. Ak milujete to, čo robíte, a ešte z toho aj dokážete vyžiť, existuje niečo lepšie?"
 
 
Dávid Oláh
Zdroj: npr.org

 

 

Ďalšie články

"Už keď som bol dieťa tvrdili, že jazz umiera", hovorí deväťdesiatročný Jimmy Heath
Na pohľad malý, no svojou hudbou neobyčajne mocný Jimmy Heath je žijúcou legendou jazzu. Medzi jeho...
Konverzácie v New Yorku - Jimmy Heath a Phil Woods
Spoločnosť Vandoren prezentuje novú online sériu “Conversation In New York”, ktorá má slúžiť ako...
Legendárny saxofonista ocenený zaujímavou cenou: Jimmy Heath získava Griot Award
Tento rok dostal Jimmy Heath v rámci každoročnej konferencie Jazz Education Network Conference v...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...