Nedeľná chvíľka jazzovej poézie

Nedeľná chvíľka jazzovej poézie
Peter Motyčka

Nedeľa bývala oddávna dňom oddychu a s pojmom „nedeľná škola“ sa spájajú skôr rozličné biblické hodinky. (Pamätníkom sa možno vybaví „Nedeľná chvíľka poézie“ s legendárnou úvodnou znelkou „La fille aux cheveux de lin / Dievčaťom s vlasmi ako ľan“ Clauda Debussyho, ktorá nám takmer tridsať rokov spríjemňovala nedeľné obedy.) Doba internetová všeličo mení a jazzmani môžu popri nedeľnom duchovnom programe niečo urobiť aj pre svoj odborný rast.

 

Online kurzy JazzHeaven EDGE ponúkajú každé nedeľné popoludnie možnosť individuálneho vzdelávania s tými najlepšími svetovými odborníkmi. Teda časový údaj „poobede“ sa vzťahuje skôr na americké reálie. Začiatok kurzov býva o 1 p.m. Eastern (NYC Time), čo v našich podmienkach znamená 19.00 večer. Ale to je pre jazzmana, vyspávajúceho sobotný kšeft, omnoho prijateľnejší čas. Najbližšiu nedeľu 27. februára bude viesť lekcie určené všetkým inštrumentalistom slovinský klavirista Renato Chicco, ktorý sa dlhé roky pohyboval okolo speváka Jona Hendricksa a bol členom Lionel Hampton Orchestra. Chicco je tiež aktívnym pedagógom a profesorom jazzovej harmónie a improvizácie na Vysokej škole hudby a múzických umení v Grazi.

 

 

Pre tých, ktorí online hodiny z rozličných dôvodov nestíhajú je určený rozsiahly archív s minulými lekciami. Z posledného obdobia tam nájdete napríklad exkurz do špecifických klavírnych techník Shaia Maestra, rozličné rytmické prístupy k improvizácii Jerryho Bergonziho (ten je podľa reakcií poslucháčov excelentným pedagógom) alebo minulotýždňovú lekciu renomovaného zvukára Bena Rubina o mixovaní hudby, produkčných technológiách, procesovaní, nahrávaní...

Zo starších lekcií ma zaujala „The Art of Recording“ saxofonistu Davida Liebmana s veľavravným podtitulom „Elvin Jones & Miles Davis in the studio: Different but the same, keďže Dave nahrával s týmito oboma velikánmi. Prípadne rozličné rytmické, melodické a harmonické finesy prednášané tenorsaxofonistom Donnym McCaslinom.

 

Samozrejme, nič nie je zadarmo, ale úvodný balíček zahŕňa popri aktuálnej nedeľnej lekcii aj trojdňový voľný prístup k všetkým inštruktážnym videám (v archíve je viac ako 500 hudobných lekcií!). Jednoducho – nedeľná chvíľka jazzovej poézie.

 

http://jazzheaven.com/live/

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Nedeľná chvíľka jazzovej poézie
Nedeľná chvíľka jazzovej poézie

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...