Nemý film o mladom Armstrongovi s hudbou Wyntona Marsalisa

Nemý film o mladom Armstrongovi s hudbou Wyntona Marsalisa
jazz.sk

V meste Oberlin v štáte Ohio sa tento mesiac po dlhej renovácii opäť otvára divadlo. Slovenskí čitatelia sa tam síce možno priamo nechystajú, ale udalosť je to zaujímavá a určite stojí za zmienku. 23. septembra  bude v divadle Apollo Theatre odpremietaný film Louis

 

Ide o súčasný nemý film vzdávajúci hold Louisovi Armstrongovi a ére nemých filmov z obdobia Charlieho Chaplina. Nemý film bude sprevádzaný živou hudbou - hrať bude Oberlinský jazzový orchester pod taktovkou Dennisa Reynoldsa. Scenár napísal a film režíroval Dan Pritzker, za kamerou stál držiteľ ceny Oscar, Vilmos Zsigmond. Vo filme hrajú Jackie Earle Haley, Shanti Lowry a Anthony Coleman. Hudbu napísal Wynton Marsalis, no sú v nej včlenené aj časti zložené americkým skladateľom 19. storočia, Louis Moreau Gottschalkom. 

 

Nie je to doslovný životopisný film o Louisovi Armstrongovi, ale je zameraný na rané obdobie jeho života, ktoré prežil v New Orleanskom okrese Storyville, v období, keď dostal svoju prvú trúbku. Film mal premiéru v roku 2010, kedy bol odpremietaný v rámci domáceho turné Marsalisovho súboru. O niečo menší súbor reprízoval projekt o rok neskôr, počas dvoch predstavení na Londýnskom jazzovom festivale. Tento mesiac to bude po tretí krát, čo bude film Louis odpremietaný v divadle so živou hudbou. Dĺžka filmu je 70 minút.

 

 


 

 

Foto: http://thebioscope.net/2010/05/22/louis/

-nat-

 

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...