News For Peter: Gitarista Peter Palaj vydal svoj debutový album

News For Peter: Gitarista Peter Palaj vydal svoj debutový album

Mladý 25-ročný gitarista Peter Palaj pred pár týždňami vydal svoje debutové CD, ktoré vyšlo pod záštitou Hudobného fondu. Album "News For Peter" sa s výnimkou jednej skladby skladá z Palajových autorských skladieb, interpretovaných zvukom typického jazzového kvarteta/kvinteta. Na CD sa objavujú etablovaní hudobníci mladej jazzovej scény a album sa štýlovo radí ku modernému hardbopu a typickému jazyku jazzového mainstreamu.

 

Peter Palaj sa narodil 28. apríla 1994 vo Zvolene a už ako 14-ročný sa stal objavom roka na súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2008. V tom istom roku sa zúčastnil aj medzinárodnej jazzovej súťaže v poľskom Tarnowe, kde si spolu s kapelou Martin Uherek Quartet odniesol 2. miesto. Po dovŕšení dospelosti odišiel študovať jazzovú hudbu na Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, pod vedením Davida Dorůžku a Viléma Spilku. V súčasnosti je vo veku 25 rokov Peter už vyspelým hudobníkom s vlastným štýlom, ktorý dokáže ohúriť svojim plynulým a nápaditým improvizačným jazykom.

 

Album News For Peter podľa vlastných slov autora zachytáva jeho vlastný pohľad na svet, odráža to, čo doteraz prežil a čím vo svojom doterajšom živote prešiel. Hudobný materiál na albume zachytáva rôzne nálady, no pojítkom je silný hardbopový feeling, ktorý sa najintenzívnejšie prejavuje práve v Palajových improvizáciách. Okrem neho na CD účinkujú klavirista Ľudovít Kotlár, kontrabasista Róbert Ragan Jr. a bubeník Kristián Kuruc - Petrovi dlhoroční priatelia. Ako hosť sa na štyroch skladbách objavuje tenorsaxofonista Martin Uherek, jeden z prvých Palajových spoluhráčov spred viac ako 10 rokov. Celým albumom sa nesie duch jazzu 50. a 60. rokov, no v súčasnom šate, pripomínajúc napríklad štýl gitaristu Petra Bernsteina.

 

Okrem skladby Don't Follow The Crowd, ktorú napísal Bill Lee, pochádzajú všetky kompozície z Palajovej autorskej dielne. V úvodnej skladbe Beyond the Clouds sa predstaví hneď celý kvintet, Plan B je postavený na modernej chromatickej harmónii štandardu I Got Rhythm, skladba tradičného rázu Straight To The Core zas poslucháčov vedie späť v čase, "priamo ku koreňu". Titulná News For Peter je najdlhšou skladbou albumu a zároveň pôsobí aj najmodernejšie. Nálada sa ukľudní v bossa-nove Harsh Bossa, ktorú Palaj venoval svojmu učiteľovi Viktorovi Hársovi. Album uzatvára skladba Don't Sleep, v ktorej sa opäť predstaví celý kvintet.

 

Album News For Peter má ambíciu dať poslucháčom niečo pozitívne, ako v booklete uviedol sám Peter Palaj: "Dúfam, že každý, kto si môj album vypočuje, si v ňom niečo nájde a že v ňom zanechá dobrý pocit."

 

Foto: Adda Adowicz

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zuzana Mikulcová vydáva debutový album Slová
Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová nie je na slovenskej scéne žiadnym nováčikom. V roku 2010...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Eugen Vizváry debutuje s albumom Part One
Jeden z najvyhľadávanejších slovenských klavíristov, Eugen Vizváry sa dočkal svojho debutového...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...