Newyorský klub Smalls po anonymnom udaní takmer natrvalo zatvorili. Koncerty sa presúvajú do online priestoru

Newyorský klub Smalls po anonymnom udaní takmer natrvalo zatvorili. Koncerty sa presúvajú do online priestoru

Jazzový klub Smalls v New Yorku sa dostal do problémov potom, ako jeho prevádzku navštívila kontrola zo Štátneho úradu pre kontrolu alkoholu. Vedúci klubu, klavirista Spike Wilner hovorí o anonymnom udaní, hrubom správaní kontrolórov a tajnom hlasovaní o ďalšej existencii klubu. Koncerty, ktoré sa vďaka sponzorom pravidelne realizujú už od minulého leta, sa len po pár týždňoch od otvorenia klubových dverí návštevníkom opäť prenášajú výhradne do online priestoru.

 

Situáciu verejnosti predstavil Spike Wilner vo svojom pravidelnom newsletteri 20. marca 2021, tu uvádzame jeho plné znenie v slovenskom preklade:

 

"Mnohí si všimli, že sme za posledných pár dní nemali žiadny priamy prenos a že kalendár nášho webu je prázdny. Ospravedlňujem sa, že doteraz mi trvalo, kým som všetkých informoval o situácii. Na úvod chcem povedať, že na základe sily našich podporujúcich členov sa nám podarilo klub udržať nad vodou počas viac ako jedného roka trvania COVID lockdownu. Som vďačný za vášeň a vieru tých, ktorým záleží na klube Smalls a našej hudbe.

 

Smalls Jazz Club bol anonymne nahlásený Štátnemu úradu pre kontrolu alkoholu (ďalej len SLA, State liquor authority) v tom zmysle, že porušujeme COVID pravidlá. Pravidlom, ktoré sme konkrétne porušovali, bolo pravidlo SLA, že žiadnemu miestu nebolo dovolené inzerovať alebo predávať lístky na hudobné udalosti. Jedná sa o zákon špecifický pre štát New York a je kontroverzný. V skutočnosti o ňom nebolo veľa informácií, ale tu je článok, ktorý vyšiel zhruba v čase, keď bolo pravidlo prijaté minulý rok.  Toto pravidlo vyvolalo polemiku a federálny sudca mu vyniesol protiústavný rozsudok. Toto pravidlo bolo uvoľnené pre celý štát s výnimkou mesta New York, kde zostáva v platnosti. Osoba, ktorá sa sťažovala na SLA, dobre vedela o tomto pravidle a osobitne na to poukázala vo svojej anonymnej správe. Inšpektor zo SLA a dvaja tajní policajti prišli na naše miesto dvakrát. Správali sa hrubo a s neúctou ku môjmu personálu aj mne samému. Poukázali na veľa malých priestupkov, ktoré nesúviseli s COVIDom. Poukázali na to, že náš jedálny lístok nebol dostatočný. Toto je tiež nové pravidlo SLA, že bary musia podávať „výdatné jedlo“ s akýmkoľvek alkoholickým nápojom. V minulosti sme to nikdy nemuseli robiť. Smalls má licenciu ako pohostinstvo bez kuchyne. Obrátili sme sa na miestny obchod so sendvičmi, aby sme sa postarali o naše predstavenia, aby sme mohli podávať jedlo, ale to sa nepovažovalo za dostatočné. SLA trvala na tom, že sme reštaurácia.

 

Urobili tiež pozorovania týkajúce sa našich tesných rozstupov, rúšok a obvyklých bezpečnostných opatrení COVID. Tí, ktorí ma poznáte, viete, že sme urobili všetko pre to, aby sme našim návštevníkom poskytli bezpečnosť. V tejto veci nebolo veľa usmernení a museli sme tieto veci nastaviť pocitovo. Používali sme meranie teploty, zoznamy návštevníkov, rúška, rukavice, oddeľovače, HEPA filtre a ultrafialové svetlá, ako aj kapacitu 25%. Policajné oddelenie, ktoré prišlo na kontrolu týždňom predtým, nás uznalo za COVID vyhovujúceho. SLA nie.

 

Veľkým priestupkom bola samozrejme skutočnosť, že sme inzerovali koncerty (t. j. náš web) a že sme mali vstupenky. Náš problém samozrejme je, že skutočne nemáme žiadny iný spôsob fungovania okrem tohto. Nemôžeme poskytovať terasové sedenie. Naozaj nemáme kuchyňu. Za posledných 25 rokov sme známi ako miesto pre živú hudbu. Inšpektor bol nemilosrdný a v zrýchlenom konaní zvolal tajné hlasovanie komisie SLA o celkovom pozastavení našej licencie. O tomto pojednávaní sme neboli informovaní a nebolo nám umožnené sa brániť. Toto funguje ako popravisko pre bary, ktoré má SLA postupne zatvárať. Náš klub bol posledným bodom programu. Nejakým zázrakom (a náš právny zástupca uviedol, že to 'nikdy predtým nevidel'), dvaja z troch komisárov hlasovali za nevypovedanie licencie. Nie je mi jasné, prečo sme boli ušetrení, ale rád by som veril, že vedeli, kto sme a nechcú zničiť kultúrnu inštitúciu. Stále platí, že dostaneme pokutu a pravdepodobne výraznú, ale Smalls sa dožije ďalšieho dňa. 

 

Nechcem komentovať anonymitu sťažnosti alebo želanie niekoho zničiť náš klub. New York sa neúprosne zmenil. Predstavuje nové prostredie, v ktorom vládne strach a nedostatok dobrých informácií. Ľudia sú pochopiteľne vystrašení a tým, že sme sa snažili vrátiť k čo i len obmedzenej verzii normálu, predstavovali prílišnú hrozbu. Tvrdím, že hudba a spoločenské stretnutia sú rozhodujúce pre zdravie spoločnosti. V Smalls neopovrhujeme pravidlami. COVID si vzal môjho otca a je tak pre mňa veľmi osobný - neberiem to na ľahkú váhu. Musím však stáť pri klube Smalls a našom práve prezentovať hudbu a podporovať to, čo zostalo z jazzovej hudobnej komunity v tomto meste. Deň po dni bojujeme o prežitie. Mám v úmysle začať náše priame prenosy budúci týždeň z uzavretého klubu, rovnako ako minulý rok, keď sme boli v lockdowne. Hľadím vpred a modlím sa za čas, keď táto kríza pominie a ľudia sa budú môcť cítiť dosť bezpečne na to, aby prišli do nášho suterénu a užili si to najlepšie, čo táto kultúra ponúka.

 

Ešte raz všetkým ďakujem za podporu.

Spike"

 

Ďalší potenciálny termín otvorenia malých klubov je v New York City stanovený na 2. apríla, Smalls Jazz Club tak musí minimálne dotedy opäť zatvoriť svoje dvere a muzikanti po pár týždňoch hrania pre žívé publikum opäť budú svoju hudbu prinášať verejnosti len prostredníctvom pravdielných livestreamov. Tie môžete sledovať prostredníctvom stránky https://www.smallslive.com.

 

Zdroj: Spike Wilner's newsletter

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zverejňujú videá z koncertov a peniaze idú hudobníkom: Smalls Jazz Club sprístupňuje svoj 10-ročný archív
Smalls Jazz Club je jedným z najznájmejších súčasných newyorských jazzových klubov. Minulý rok sa...
Bez príjmu sú aj jazzmani svetového kalibru. Smalls Jazz Club ich bude prezentovať cez livestreamy a prosí o finančné dary.
Devastácia komunity jazzových hudobníkov v New York City je úplná. Nikto nepracuje. Od...
Prebieha zbierka na podporu legendárneho bubeníka Victora Lewisa
Spike Wilner, vlastník newyorských klubov Mezzrow a Smalls Jazz Club, založil dobrovoľnú zbierku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...