Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek na koncertnej šnúre s americkým inovátorom JD Walterom

Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek na koncertnej šnúre s americkým inovátorom JD Walterom
Peter Motyčka

Milujú ho nielen hudobní kritici, ale vychválil ho napríklad aj Bob Dorough – jeden z mála vokalistov, ktorý nahrával s Milesom Davisom a objavil sa na albume Davisovho kvinteta „Sorcerer“ z roku 1967. Spevácky talent, hudobný inovátor a najavantgardnejší jazzový spevák súčasnosti vystúpi na spoločnom turné s Nikolajom Nikitinom a Ľubošom Šrámekom.

Slovenskí hudobníci majú na svojom konte množstvo hudobných spoluprác s umelcami európskej i medzinárodnej scény. Za zmienku stojí ich nedávne vystúpenie s izraelským saxofonistom Shlomim Goldenbergom a vynikajúcim českým trubkárom Miroslavom Hloucalom. Tentokrát spojili svoje sily so spevákom, ktorý nielen inšpiruje, ale aj ukazuje cestu iným vokalistom. Koncertná šnúra s JD Walterom je symbolickým vyústením spolupráce na Šrámekovom albume „Performances“, na ktorom Walter naspieval skladbu Man s hudbou Nikolaja Nikitina a s textom Milana Rúfusa, v anglickom preklade Johna Minahaneho.

Trojicu budú na turné sprevádzať talentovaný kontrabasista Matej Štubniak a vynikajúci bubeník Marián Ševčík. Altar Quartet zavíta spolu so svojím hosťom do troch hlavných stredoeurópskych miest – Bratislavy, Prahy a Viedne, ale zoskupenie sa objaví aj v Brne, v Piešťanoch, na Mikulášskom Jazzovom Festivale a na rožňavskom Gemer Jazz Feste. Fanúšikovia kvalitnej hudby môžu očakávať výber z tvorby dvojice Nikitin/Šrámek, zo sólového albumu Ľuboša Šrámeka, ale aj z repertoáru 54-ročného rodáka z Philadelphie, JD Waltera. „JD má neuveriteľne nežný a lyrický prejav. Posledný album nahral iba s klaviristami, ako duetá. Preto sa nám hodí do Altaru,“ približuje spoluprácu Nikitin, ktorý popri Ľubošovi Šrámekovi tvorí pevné jadro zoskupenia. Menovaný album „Altar“ a jeho ďalšie variácie (vydavateľstvo Real Music House) v sebe spája dvojicu hudobných svetov s podobným pohľadom na jazzovú estetiku.

JD Walter je známy svojimi improvizátorskými schopnosťami a objavovaním nových hudobných svetov. Kritika na ňom oceňuje najmä schopnosť využívať svoj hlas ako ďalší hudobný nástroj, pričom sa nebojí vystúpiť zo zabehnutých konvencií. Je tiež považovaný za pioniera, ktorý sa nebál do jazzu priniesť elektronické inovácie. Svoju hudobnú púť začal v chlapčenských chrámových zboroch, neskôr získal štipendium v odbore jazzový spev na texaskej univerzite. V štúdiách pokračoval v Amsterdame, kde ho viedla ikonická speváčka Deborah Brown. Návratom na americkú pôdu sa stal pevnou súčasťou newyorskej scény. Tu rozvinul svoj jedinečný spevácky štýl. Svoju muzikálnosť predviedol nielen doma, ale aj v Európe, na Blízkom východe či v Strednej Amerike, pričom len v Rusku absolvoval 80 koncertných šnúr. Spolupracoval na viac než stovke hudobných albumov a jeho vlastná diskografia obsahuje 11 nahrávok. Jeho posledný album „Dressed in a Song“ (2020) je intímnou aj invenčnou zbierkou jazzových štandardov i autorských originálov.

 

Altar Quartet feat. JD Walter

Pia 10.6. Gemer Jazz Fest, Rožňava

So 11.6. Mikulášsky Jazzový Festival, Liptovský Mikuláš

Po 13.6. Viedeň - ZWE

St 15.6. Praha - Jazz Dock

Št 16.6. Brno – Ponava

Pia 17.6. Piešťany – La Musica

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek na koncertnej šnúre s americkým inovátorom JD Walterom

 

 

Ďalšie články

CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica vystúpil v Synagóge v Šahách
Pri spiatočnej ceste späť zo servisu na opravu fotoaparátov sme sa zastavili v Šahách a ...
Mini Jazznica 2013 – Three Pianos
V sobotu 24. augusta sa v rámci podujatia mini Jazznica 2013, odnože známeho...
Nad Tatrou sa konečne blýska…
Na sklonku pandemickej éry, keď už nad úrovňou domáceho jazzu (a hudby všeobecne) mnohí zlomili...
Romanika - silná emocionálna výpoveď speváčky Iky Kraicovej
Ďalším výnimočným počinom medzi tohoročnými slovenskými albumami je CD s názvom V ...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...