Nový album Esperanzy Spalding už aj vo fyzickej podobe: 12 Little Spells vychádza ako CD s novým bonusom

Nový album Esperanzy Spalding už aj vo fyzickej podobe: 12 Little Spells vychádza ako CD s novým bonusom

12 Little Spells je najnovším albumom kontrabasistky a speváčky Esperanzy Spalding a vo svojej podstate sa venuje skúmaniu sveta mágie a liečivých síl. Tento koncept vznikol podľa vlastných slov z jej túžby zbaviť sa nálepky "hudobník" a preskúmať svoju novú identitu. Prostredníctvom princípu Reiki, alternatívnej medicíny liečenia energiou, sa Esperanza dostala ku dvanástim kúzlam, ktoré sa hudobne rozhodla zdieľať so svojimi poslucháčmi. Od 10. mája 2019 už aj v podobe fyzického CD, tentokrát so 4 bonusovými skladbami, ktoré sa nenachádzali v pôvodnom vydaní.

 

Najnovší album Esperanzy Spalding s názvom 12 Little Spells (12 malých kúziel) bolo možné nájsť v digitálnej podobe na internete už od októbra minulého roka, no ako CD sa album objavil na verejnosti len pred niekoľkými týždňami. Oproti pôvodnému vydaniu sa tu nachádzajú ďalšie 4 skladby, čím z pôvodných 12 kúziel vzniká 16. Tie je odteraz samozrejme možné nájsť aj na v digitálnom formáte na streamovacích serveroch.

 

Hudobné obsadenie albumu 12 Little Spells sa skladá z troch ľudí: Esperanza Spalding - spev, akustická a elektrická basa, kalimba, Matt Stevens - gitara, vokály a basa a Justin Tyson - bicie, organ, syntetizátory a beaty. Už pôvodné digitálne vydanie albumu napriek malému kolektívu ohúrilo svojou plnosťou zvuku a rôznorodosťou materiálu, no nové skladby, ktoré sa objavili na CD vydaní, dodávajú albumu nové farby. Lest we Forget sa zameriava na krv, má príjemnú, až hodvábnu jemnosť, vznikajúcu kombináciou syntetizátorov, gitarových melódií, pomalého basového groovu a jednoduchého beatu. How To (zameraná na vlasy) zas obsahuje recitovanú báseň, ktorá v sprievode vokálnych harmónií, basy, gitary a bicích postupne stúpa a vrcholí pasážou syntetizátora. Move Many je skadba, ktorá svojou živosťou motivuje k pohybu, ten má pôsobiť na zdravie kĺbov. Posledná bonusová pieseň má názov Ways Together a jej liečivá sila smeruje na plecia. Začína úplne minimalisticky, skromným grooveom bicích a Esperanzinym spevom, až neskôr sa pridávajú gitary a basgitara a celá skladba vrcholí v hustej vokálnej pasáži.

 

Esperanza Spalding - 12 Little Spells - Ways Together

 

Zaujímavosťou albumu je aj skutočnosť, že zatiaľ čo v minulosti vznikali podobné tituly (najmä v 70. rokoch) pod vplyvom psychotropných látok, Esperanza Spalding jednoznačne na svojej webstránke vyhlasuje "Neužívam drogy." Jej cesta od kontrabasistky cez speváčku, skladateľku a aranžérku tu pokračuje ďalej, ku hlboko duchovnému prejavu. Esperanza Spalding opäť priniesla niečo neočakávané a po hudobnej aj emočnej stránke typicky výnimočné. Ja osobne sa už teraz teším na jej ďalšie počiny.

 

Zdroj: London Jazz News

Foto: esperanzaspalding.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...