Nový film o slávnom gitaristovi: "Django" otváral filmový festival v Berlíne

Nový film o slávnom gitaristovi: "Django" otváral filmový festival v Berlíne
Francúzsky film "Django" od režiséra Etienna Comara o legendárnom Djangovi Reinhardtovi mal svoju premiéru na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v hlavnom meste Nemecka, ktorý sa konal od 9. do 19. februára. Navyše sa mu dostalo pocty celé podujatie otvoriť. Snímok s dávkou fikcie stvárňuje Reinhardtove pôsobenie v nacistickým Nemeckom okupovanom Paríži počas druhej svetovej vojny a jeho snahu o útek z krajiny.
 
Keďže bol rómskeho pôvodu, hrozila mu v období rozmachu nacistického Nemecka deportácia a smrť. Nacisti jazz neznášali, no vďaka svojmu talentu a popularite pomáhajúcej ukľudňovať pacifikované obyvateľstvo Francúzska, ale aj dávke šťastia, sa Djangovi podarilo krutému osudu uniknúť.
 
Film začína atmosférickou expozíciou Paríža. Chladní nemeckí úradníci prichádzajú do divadelnej šatne s nariadeniami a zákazmi ministra Göbbelsa. Kritici tvrdia, že sa snímok od tej chvíle uberá pomalým tempom (pozri zdroj), no objavujú sa aj silné momenty. Jeden z nich zachytáva Djangovu pomoc ľuďom utekajúcich cez stráženú švajčiarsku hranicu, kedy sa mu pomocou svojej hry podarilo upútať pozornosť nacistických vojakov. Pre fanúšikov virtuózneho gitaristu a milovníkov jazzu všeobecne bude určite potešujúce, že hudba a vizuál s ňou spojený sú na úrovni, hoci kritici film ako taký často pozitívne nehodnotia. Charakter a duch Djangovej hry sa však filmárom a hercovi Reda Katebovi zachytiť podarilo, snímok vzdáva hold nielen jeho interpretačným schopnostiam, ale aj kvalitám aranžérskym i ľudským.
 
 
Zdroj: The Guardian

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Čiernobiely jazz
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...