O dvanástich jazzových Rádiohlavách

O dvanástich jazzových Rádiohlavách
Peter Motyčka

Mnohé ľudové rozprávky charakterizujú číslovky: Dvaja bratia, Tri citróny, Sedem zhavranelých bratov, O dvanástich mesiačikoch... Aj ocenenia Radio_Head Awards, ktoré vyhlasovatelia Rádio_FM a RTVS odovzdávali minulý piatok (17. marca), sprevádza množstvo, zdanlivo nekorešpondujúcich čísel: tento rok prebehol už 15 ročník ocenenia a hoci býva žánrová kategória jazzových albumov vyhlasovaná od roku 2013 (čo je matematicky desať ročníkov), dokopy bolo jazzových Rádiohláv odovzdaných už dvanásť. Tak teda ako je to?

 

Vysvetlenie je zdanlivo jednoduché: o laureátoch žánrových kategóri (jazz, world music, folk, klasická hudba, elektronická hudba, hip-hop/rap, hard & heavy, experimentálna hudba) hlasuje odborná porota zložená z publicistov, redaktorov či promotérov a keďže býva počet jazzových porotcov párny, posledné dva ročníky priniesli nie jedného, ale hneď dvoch víťazov. Nakoniec, prečo by si sošku panáčika, ktorý namiesto svojej hlavy disponuje rádiom, nemohli odniesť hneď dvaja jazzmani? A kto vlastne rozhodoval o minuloročných jazzových albumoch? Zloženie poroty bolo rôznorodé a objavili sa v nej moderátori/redaktori (Ján Babič, Jozef Brisuda, Patrik Španko), hudobníci (Tibor Feledi, Adam Hudec, Juraj Kalász, Vlado Vizár), publicisti (Peter Motyčka, Júlia Šimková) i promotéri (Matej Šálek).

 

 

Tajné hlasovanie bolo skutočne napínavé do poslednej chvíle a vo finálnom „rozostreli“ sa ocitla dvojica nahrávok: unikátny dvojalbum „Room#555“ (JFJ / La Plata Production), v rámci ktorého ponúkol gitarista a aranžér Matúš Jakabčic spolu s medzinárodným CZ-SK Big Bandom ten najaktuálnejší pohľad na bigbandovú tradíciu, ako aj album „Directions & Connections“ (HLAVA XXII) zoskupenia Altar Ensemble, za ktorým stoja dlhoroční hudobní partneri – saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek. Práve Ľuboš Šrámek patrí aj medzi kľúčových členov česko-slovenského bigbandu, pre ktorý komponuje, aranžuje a popri klavíri aj podfarbuje elektronickým enviromentom. Víťazmi jazzových Rádiohláv sa napokon stali oba tieto projekty a ceny bandlídrovi Matúšovi Jakabčicovi ako aj dvojici Šrámek/Nikitin na pódiu Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu odovzdali redaktorka a saxofonistka Lenka Molčányiová a šéfredaktor tohto portálu Peter Motyčka.

 

 

Pripomeňme, že popri dvojici víťazov sa do finále prebojovali nahrávky domácich saxofonistov s excelentnými hosťami: Erik Rothenstein si na svoj album „Schumann Resonance“ (Bebe Rebe) prizval španielskeho flautistu Jorgeho Parda a v Škandinávii pôsobiaci Nikola Bankov hostil na albume „Dream Chaser“ (AMP Music & Records) trubkára Randyho Breckera. Jediným komorným zástupcom bola sólová meditácia „Krížna cesta“ (Hudobný fond) klaviristu Ondreja Krajňáka. Ale ako som pred časom spomínal, autentický a originálny Krajňákov prístup zrejme nedokázal oslniť porotcov. Sláva víťazom a česť všetkým zúčastneným!

 

 

Autor: Peter Motyčka

Foto: Martina Mlčúchová MMMlivephoto

 

Galéria

O dvanástich jazzových Rádiohlavách
O dvanástich jazzových Rádiohlavách
O dvanástich jazzových Rádiohlavách
O dvanástich jazzových Rádiohlavách

 

 

Ďalšie články

Ceny Radio_Head Awards 2016 sú rozdané: V kategórii jazz si ocenenie odnáša Eugen Vizváry
Posledných 9 rokov každoročne spájajú svoje sily subdivízie Slovenského rozhlasu rádiá FM a Devín,...
Radio_Head Awards 2014 v rukách víťazov!
Opäť po roku spojili sily subdivízie Slovenského rozhlasu rádiá FM a Devín, aby ocenili najlepšie...
Ceny Radio_Head Awards sú rozdané, po prvý raz i s jazzovou kategóriou
Po šiesty raz sa Rádio_FM podujalo odovzdať výročné ceny Radio_Head Awards určené predstaviteľom...
Radio_Head Awards 2013 štartujú už v pondelok – po prvý raz aj s jazzovou kategóriou!
Slávik je, zdá sa, vo večných lovištiach, našťastie odovzdávanie hudobných cien Radio_Head Awards...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...