Objavila sa nová verzia Coltranovho "A Love Supreme". Live In Seattle dopĺňa trojicu existujúcich záznamov.

Objavila sa nová verzia Coltranovho "A Love Supreme". Live In Seattle dopĺňa trojicu existujúcich záznamov.

Legendárny album A Love Supreme predstavil v roku 1964 radikálny posun v kariére tenor saxofonistu Johna Coltrana. Vyžaruje hlbokú oddanosť a veľkú vnútornú silu a pre mnohých jazzových fanúšikov sa jedná o najhodnotnejší album storočia. Program A Love Supreme však Coltrane so svojou kapelou hral naživo iba zriedkavo a doposiaľ existoval jediný záznam - z festivalu Jazz d'Antibes vo francúzskom meste Juan-les-Pins z roku 1965. Prednedávnom však vydavateľstvo Impulse! oznámilo októbrové vydanie doteraz nezverejneného záznamu A Love Supreme z koncertu v americkom Seattli,  rovnako z roku 1965.

 

A Love Supreme predstavoval kľúčový moment kariéry Johna Coltrana, jedného z najuznávanejších saxofonistov vtedajšej doby, ako aj súčasnosti. Prvá polovica 60. rokov bola pre neho obdobím intenzívneho vývoja, pričom sa stále viac a viac posúval smerom od bežných koncertov ku hlbokému procesu očisty prostredníctvom svojej hudby. Vo svojej tvorbe hľadal spôsob priameho vyjadrenia spirituality a tým pripravil pôdu pre ďalších saxofonistov, ktorý tento jeho odkaz prevzali, napríklad Pharoah Sanders a Archie Shepp.

 

V júli 1965, len mesiac po nahratí free jazzového albumu Ascension, zahral Coltrane so svojim kvartetom jediné doposiaľ známe vystúpenie programu Love Supreme. Z tohto koncertu na festivale Jazz d'Antibes okrem zvukového záznamu existuje aj niekoľko kratších filmových záberov. Možnosť vidieť jedinú ďalšiu interpretáciu legendárnej suity A Love Supreme je pre fanúšikov Johna Coltrana dodnes malý zázrak.

 

Až doteraz bol záznam z Antibes jedinou živou nahrávkou suity, ktorá bola dostupná na verejnosti - až kým nahrávacia spoločnosť Impulse! neoznámila októbrové vydanie A Love Supreme: Live In Seattle. Ide o koncert zaznamenaný na konci týždňového pobytu v klube The Penthouse v Seattli. Jeden z dôverných priateľov Johna Coltrane, Joe Brazil predstavil túto hudbu v novom nádhernom svetle a s pozoruhodne čistým zvukom. Brazil na jej zaznamenanie v roku 1965 použil klubový systém, dva mikrofóny a pásku Ampex a potom kazety uchovával takmer pol storočia, akoby strážil svätý grál. Po jeho smrti v roku 2008 boli nájdené v jeho archíve.

 

Skutočnosť, že v roku 1965 odohral Coltrane program A Love Supreme aj na koncerte v Seattli, síce bola najdôslednejším prieskumníkom Coltranovej tvorby známa, no doteraz chýbal akýkoľvek zvukový alebo obrazový záznam, ktorý by im tento koncert sprístupnil. Ľudia, ktorí boli na tomto koncerte prítomní, možno v tej dobe nevedeli, akého vzácneho okamihu boli svedkami, no my, o viac ako 56 rokov neskôr 22. októbra 2021, sme na neho rozhodne pripravení. Príjemné počúvanie!

 

Zdroj: npr.org

Foto: Chuck Stewart/Courtesy Universal Music Group

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Recenzia CD: Berezova "Intuícia" nesklamala
Gitarista Pavol Bereza nie je žiadnou novou tvárou na scéne slovenského jazzu. Dlhé roky pôsobí ako...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...