Od bicích u Brada Mehldaua prešiel na vibrafón: Multiinštrumentalista Jorge Rossy vydáva album Beyond Sunday

Od bicích u Brada Mehldaua prešiel na vibrafón: Multiinštrumentalista Jorge Rossy vydáva album Beyond Sunday

Jorge Rossy je zrejme najviac známy ako bubeník z pôvodného tria Brada Mehldaua, no na svojom najnovšom albume s názvom "Beyond Sunday" sa  predstavuje ako vibrafonista. Titul vyšiel 30. októbra 2018 a spolu s Rossym na albume vystupujú samé hviezdy - saxofonista Mark Turner, gitarista Jaume Llombart, kontrabasista Doug Weiss a bubeník Al Foster. Len nedávno sa s týmito kolegami Jorge vrátil z turné, kde prezentoval "Beyond Sunday" vo viacerých európskych metropolách.

 

Hudobný svet prvý krát spoznal Jorge Rossyho ako bubeníka Brada Mehldaua, s ktorým spoločne nahrali viaceré zo série albumov s názvom Art of the Trio. Potom, ako trio Rossy opustil, vrátil sa späť do rodnej Barcelony, kde svoju hudobnú kariéru ďalej úplne nečakane zameral na hru na klavíri. Tým prekvapil všetkých, ktorí očakávali, že bude pracovať na mene, ktoré si vytvoril ako bubeník. V roku 2016 sa opäť na scéne objavil s iným nástrojom, než na aké bola u neho verejnosť do tej doby zvyknutá, tento krát s vibrafónom a svojim vlastným kvintetom. V tomto obsadení vydal Rossy v tom istom roku album s názvom "Stay There" (2016). Titul "Beyond Sunday" (2018) sa stal už druhým v poradí, kde Rossy zastáva rolu vibrafonistu.

 

Jorge pri tom všetkom rozhodne nezanechal hru na bicie a stále na svojom "debutovom" nástroji hráva a vystupuje, no zároveň uznáva, že vibrafón sa v súčasnosti stal jeho uprednostňovanou voľbou. “Prakticky okamžite som získal pocit, že vibrafón pre mňa nejakým spôsobom predstavuje dokonalý nástroj. Je akýmsi zhrnutím ostatných troch. Má v sebe prvky bicích, keďže sa radí medzi perkusívne nástroje, preto som cítil, že ho dokážem kontrolovať s ohľadom na expresívnosť zvuku, dynamiku a farebnosť. Zároveň má súvis aj s klavírom, keďže sú jeho tóny rozmiestnené ako klávesy a k tomu všetkému má úžasnú melodickú schopnosť, ktorá mi umožňuje hrať to, čo počujem vo svojom vnútri.” Práve Jorgyho nadšenie pre vibrafón bolo hybnou silou na vznik celej súčasnej kapely.

 

Viacerí členovia Rossyho kvinteta majú medzi sebou dlhú históriu spolupráce. Jorge a Mark Turner spolu hrali už na Turnerovom prvom albume "Yam Yam" (1994), s Al Fosterom sa poznajú už od roku 1991, keď nahrávali na albume “Who’s Smoking” Paquita D’Riveru. Album "Beyond Sunday" je podľa Rossyho slov výsledkom zhruba desaťročia jeho skladateľskej činnosti. Témy, ktorých vzdialené korene sa nachádzajú v jazzových štandardoch pretransformoval Jorge prostredníctvom kompozičných techník a kreatívnej práce na úplne nové autorské skladby.

 

Viac informácií o albume a aktivitách jeho kvinteta je možné nájsť na stránke Jorge Rossyho.

 

Zdroj: Jazz In Europe

Autor: Martin Uherek

Foto: Courtesy of the artist

 

 

Ďalšie články

Gary Burton: Raz príde deň, kedy budem musieť s hraním skončiť
Priekopník fusion jazzu, významná osobnosť hudobného vzdelávania na slávnej Berklee College of...
Report: New Gary Burton Quartet, Wiener Konzerthaus, máj 2013
         V rámci svetového turné sa 8. mája 2013 v...
Jazzman týždňa: Al Foster
„Všetko s čím si vystačíte, je láska, mier, a jazz.“ Al Foster. Aloysius Foster sa...
Ľudmila Štefániková ohlásila česko-slovenské turné
Ľudmila Štefániková je pre mnohých slovenských poslucháčov doposiaľ nie príliš známym pojmom....
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...