Otvorenie novej sezóny jazzu v Divadle Aréna: Koncert Ľubomír Gašpar Cimbal Project

Otvorenie novej sezóny jazzu v Divadle Aréna: Koncert Ľubomír Gašpar Cimbal Project
Dávid Oláh
Minulý mesiac sa začala ďalšia séria jazzových koncertov v bratislavskom Divadle Aréna. Pódium patrilo vo štvrtok 20. septembra mladému cimbalistovi Ľubomírovi Gašparovi a jeho kapele.
 
Koncert otvoril svojim úvodným slovom bubeník a jeden z organizátorov týchto koncertov Martin Valihora, ktorý prezradil, že Gašparov projekt ho oslovil, keď ho počul pri odovzdávaní cien Radio_Head awards. Práve pri tejto príležitosti pozval túto kapelu vystúpiť v rámci jazzu v Divadle Aréna.
 
Večer sa niesol vo veľmi príjemnej nálade. Gašpar sa predviedol nielen ako vynikajúci hudobník a aranžér, ale aj ako talentovaný moderátor. Jeho otvorená, úprimná, milá a hlavne častá komunikácia s publikom výborne doplňovala celkový dojem z koncertu. Musím povedať, že toto nemyslím ako frázu, keďže som už bol na mnohých koncertoch, kde interpret počas koncertu nepovedal vôbec nič, alebo sa iba poďakoval za potlesk a hral ďalej. Takáto komunikácia nie je najšťastnejšia, keďže poslucháčovi uniknú cenné informácie o hudbe, jej koncepte a jej celkovom backgrounde.
 
Playlist koncertu bol zložený z repertoáru Gašparovho debutového CD The point of view. Spolu s ním hral Jakub Tokoly na klavíri, Peter Solárik na bicích nástrojoch, a Peter Korman na kontrabase.
 
Koncepcia Gašparovej hudby je veľmi zaujímavá. Nielen kvôli samotnému cimbalu, ktorý je typický pre folklórnu hudbu, ale aj z hľadiska štýlu hudby a aranžmánov – slovenská ľudová pieseň "Macejko, Macejko" či grécka "Zorba" a mnohé ďalšie. Vždy išlo o výborný prienik hudobných štýlov, ktoré na seba logicky nadväzovali. "Macejko, Macejko" odznel v zaranžovanom sambovom rytme. Rumunská skladba "Groovy Bucharest" bola interpretovaná v klasickom rýchlom tempe ľudovky, následne sa však striedala s groovujúcou časťou, kde mali pekne rozpísané party všetky melodické nástroje. Kapela úžasne šlapala a o výborných sólach a celkových improvizačných schopnostiach sa ani netreba zmieňovať. Gašpar je výborný jazzový cimbalista s brilantnou technikou, rytmickým cítením a tónom. Krásne sa mu podarilo spojiť dva hudobné štýly a vytvoriť tak unikátny koncept.
 
V súčasnosti je veľkým trendom do každého žánru vkladať folklórne prvky. Realita je však taká, že hlavne v popovej a rockovej hudbe sa tento prienik žánrov málokedy vydarí. V tomto zmysle ide teda o neľahkú vec, ktorú Gašpar so svojou kapelou úžasne zvládli.
 
Koncert sa vydaril na výbornú po každej stránke – umeleckej, interpretačnej a dramaturgickej. Krásny večer ocenilo aj publikum, ktoré si na záver vytlieskalo prídavok.
 
 
Dávid Oláh 

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...