Recenzia CD: Bashavel Hoorhay

Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Dávid Oláh
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských hudobníkov, ktorí spolu už dlhé roky predtým spolupracujú až dodnes v rôznych jazzových a multižánrových formáciách. V roku 2016 nahrali album Bashavel: Hoorhay, ktorý bol vydaný pod hlavičkou Hudobného fondu iba pred niekoľkými týždňami.
 
 
Projekt je zložený zo známych slovenských hudobníkov. Rytmická sekcia je tvorená legendárnou NBS Trio, teda Klaudius Kováč – klavír, Róbert Ragan – kontrabas a Peter Solárik - bicie nástroje. Klasické jazzové trio dopĺňa Stanislav Palúch na husliach, a Marcel Comendant na cimbale.
 
Pri prezeraní si bookletu tohto albumu som sa nevedel dočkať jeho počúvania. Ide o hudobníkov, ktorí sú zárukou veľmi vysokej umeleckej úrovne. Bolo mi teda jasné, že hudba bude excelentná. Môžem povedať, že som sa nemýlil, ale naopak, album vysoko predčil moje očakávania.
 
Hudba je tvorená z autorských kompozícií jednotlivých členov projektu a z prearanžovaných ľudových piesí. CD obsahuje dokopy osem skladieb. Úvodná skladba Marcela Comendanta s názvom Frankovka, má chytľavý groovujúci pulz pripomínajúci skladby Herbieho Hancocka. Téma je zložená z pekných bopových a repetetívnych pentatonických liniek. Klaudius Kováč odpáli vynikajúce sólo v štýle moderných klaviristov ako napríklad Kenny Kirkland či Herbie Hancock. Zahanbiť sa nenchal ani Palúch a Comendant. Ako druhá v poradí nasleduje kompozícia Kúdele od Stanislava Palúcha. Opäť ide o výborný groove, ktorého téma má vynikajúci aranžmán, groove sa totiž strieda s voľným hraním huslí, ktoré je príznačné pre ľudovú hudbu nášho regiónu. Veľmi ma tu zaujala farebná kombinácia a  party cimbalu a huslí. 
 
Každá kompozícia na tomto CD je výborne a presne zaranžovaná, nemožno hovoriť o žiadnom jam sessionovom spôsobe hrania. Kapela je fantasticky zohratá, rytmika spolu so sólistami šlape ako hodinky. Napriek zložitým aranžmánom nestráca hudba svoju hĺbku, emóciu a posolstvo. Musím povedať, že toto CD je pre mňa absolútne dokonalým vyvážením rôznych žánrov. Jazzové časti sa logicky a s citom striedajú s prvkami ľudovky a klasiky. V hudbe nepočuť žiadne nánosy ega, ide o hranie hudby pre hudbu a pre nič ďalšie. Hudba nás prevedie najrôznejšími náladami, pocitmi, ktoré sú tvorené pestrou zvukovosťou kombinácie daných nástrojov.
 
Nezostáva mi nič iné ako pogratulovať všetkým, ktorí sa podieľali na produkcii tohto CD. Hudba albumu Bashavel: Hoorhay môže byť inšpiráciou pre každého, koho zaujíma pohľad súčasných slovenských jazzmanov na fusion domácej ľudovej hudby, jazzu a vážnej hudby.
 
 
Dávid Oláh 
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ester Wiesnerová: Štúdium na Berklee bolo fantastické
V rámci koncertu Erik Rothenstein Bandu and Ester Wiesnerovou v Kafé Scherz, som využil...
Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Novoročný koncert Academy Big Band Orchestra
Big Band je v dnešnej dobe vzácne zoskupenie a nie každý banskobystričan si v plnej miere...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...